CODA Kennis- centrum: online bevolkings- register

CODA Kennis- centrum: online bevolkings- register

Apeldoornse familiegeschiedenissen

CODA Archief heeft veel genealogische bronnen in het CODA Kenniscentrum op microfiche en in het online bevolkingsregister. Komt uw familie uit Apeldoorn? Of hebben ze er in het verleden gewoond? Dan vindt u dat ongetwijfeld terug in de archieven. Het bevolkingsregister loopt van 1829 tot 1939 en is te doorzoeken op achternaam, voornaam en geboorteplaats.

Wat wilt u weten?

Hoe onderzoek ik mijn stamboom?

arrow-large Created with Sketch.

We helpen u graag op weg met de Zoekwijzer Stamboomonderzoek. U leest er over onze bronnen, we geven tips en u krijgt een lijst met handige adressen. Veel succes!

Kan ik ook buiten Apeldoorn zoeken?

arrow-large Created with Sketch.

De Burgerlijke Stand van Gelderland vindt u bij het Gelders Archief. Voor de rest van Nederland kunt u kijken bij wiewaswie.nl.

Hoe is het bevolkingsregister ontstaan?

arrow-large Created with Sketch.

Vanaf eind 1849 moesten alle Nederlandse gemeenten een Bevolkingsregister bijhouden. Daarvoor werden ook wel gegevens over de bevolking verzameld. In 1795 was er bijvoorbeeld al een volkstelling en in 1829 deden ook Apeldoorn, Beekbergen en Loenen hier aan mee.
 
Volkstellingen werden om de tien jaar uitgeschreven om gegevens te verzamelen over de samenstelling van de bevolking. Zo legde men naam, voornaam, leeftijd, geboorteplaats, burgerlijke staat, godsdienst en beroep van alle inwoners van ons land vast.

Welke Apeldoornse wijken staan in het bevolkingsregister?

arrow-large Created with Sketch.
  • Apeldoorn dorp
  • Zevenhuizen
  • Brink en Orden
  • Wormen
  • Woudhuis, Anklaar en Broekland
  • Beemte, Wenum en Wiessel
  • Het Loo, Noord-Apeldoorn
  • Hoog Soeren, Utteld (Uddel), Meerveld en Kootwijk
  • Beekbergen dorp
  • Lieren en Oosterhuizen
  • Engeland en Ugchelen
  • Loenen en Zilven

Na 1849 werden de hierboven samengevoegde wijken en dorpen apart benoemd. Meerveld en Kootwijk vervielen en Hoenderloo kwam erbij.

Wanneer veranderde de indeling?

arrow-large Created with Sketch.

Na de volkstelling van 1859 deelde de gemeente het register alfabetisch in op achternaam. Voor Beekbergen en Loenen werden aparte registers aangelegd. Tien jaar later werd de oude indeling toch weer opgepakt. Dat bleef zo tot 1901. Daarna werd weer alfabetisch geordend.

Rond 1920 kwamen er gezinsregisters bij, in boeken en op losse kaarten. Sommige gemeenten hielden daarnaast een persoonskaartensysteem bij. Die werden uiteindelijk overal in het land ingevoerd. In Apeldoorn in 1939. Daarmee eindigde het gebruik van de bevolkingsregisterboeken.

Welke registers kennen we nog meer?

arrow-large Created with Sketch.

Vroeger werden verschillende hulpregisters bijgehouden, zoals Dienstbodenregisters (1880-1926), Vestigingsregisters (1873-1915), Verblijfsregisters (1861-1915), Vertrekregisters (1872-1916) en Huisnummer- en straatnaamregisters (1829-1939). CODA Archief heeft hier de Apeldoornse versies van maar die zijn nog niet gedigitaliseerd. 

De registers van personeel en patiënten van instellingen en inrichtingen, zoals het Apeldoornsche Bosch, Herwonnen Levenskracht, de Joseph Stichting en Sanatorium Beekbergen zijn wel gedigitaliseerd. Net als het register van de Marechaussees in de Van Haeften kazerne en de militairen van het Remontedepot in Nieuw Milligen.

Waarom zijn bepaalde scans niet online te raadplegen?

arrow-large Created with Sketch.

Een deel van de scans van het Apeldoorns Bevolkingsregister staat offline omdat deze registerpagina’s specifieke persoonsgegevens bevatten die niet zonder expliciete toestemming van de betreffende, mogelijk nog levende, personen openbaar gemaakt mogen worden. De afscherming betreft alleen de scans. U kunt in ons archiefzoeksysteem wel nog steeds uitvinden óf er van een bepaalde persoon gegevens in het Apeldoorns bevolkingsregister aanwezig zijn.In CODA Kenniscentrum en Archief kunt u wel alle scans raadplegen.