Drag Power - Gender, pride & glamour
van
03.11.2019
t/m
01.03.2020
03.11.2019
01.03.2020
Drag Power
Imposant, excentriek en extravagant zijn woorden waar je vaak aan denkt bij drag queens. Steeds vaker zijn drags het onderwerp van gesprek; RuPaul’s Drag Race maakte drag wereldwijd bekend. Waar het ooit vooral een underground fenomeen binnen de LHBTQI-gemeenschap was, is drag inmiddels bijna ‘mainstream’ geworden. Maar waar staat drag (dressed resembling a girl) eigenlijk voor? Is het een spel van verkleden, uiterlijk vertoon en plezier? Of zit er meer achter? De tentoonstelling Drag Power - Gender, pride & glamour toont de uitbundige uitdossingen, maar laat vooral ook zien wat zich achter de pailletten en onder de pruik bevindt.
Drag Power
De personen achter vijf in Nederland actieve drags vertellen in Drag Power – Gender, pride & glamour een persoonlijk verhaal over hun achtergrond, de uiteenlopende redenen om met drag te beginnen en hun ervaringen. Richard Keldoulis is al 18 jaar actief als de activistische drag queen Jennifer Hopelezz en staat aan de basis van House of Hopelezz en belangrijke drag-evenementen als de Drag Olympics en Superball. Sander den Baas is ook al vele jaren actief binnen de drag scene en verscheen afgelopen jaar als Lady Galore in het programma De diva in mij op televisie, evenals in de documentaire Galore. Het alter ego van Ante Joosten is Mason Tonight, de enige drag king tussen de hoofdpersonen in de tentoonstelling. De uit Maleisië afkomstige Afif Shafit is relatief kort actief als drag queen met de naam Licka Lolly. De raadselachtige ChelseaBoy is het alter ego van Brian van der Heijden.
'Ladies and gentlemen' van Andy Warhol in CODA Museum
In 1974 kreeg Andy Warhol van een kunsthandelaar de opdracht een grote serie werk te maken over drag queens en transgenders. In nachtclubs in New York werden modellen gevraagd om voor $50,- te poseren. Warhol legde diverse queens en transgenders in zijn atelier vast met zijn Polaroidcamera. Hij verwerkte de foto’s in 268 schilderijen, 65 tekeningen, collages en een serie van 10 felgekleurde zeefdrukken die, in bruikleen van het Groninger Museum, te zien is in de tentoonstelling Drag Power - Gender, pride & glamour.
'Drag Power' in de klas
Download hieronder het gratis inspiratieboekje met praktische info over lesgeven over het thema identiteit.