CODA Tour de Forêt Kidstour
Opdrachten
Alle (fotografie)opdrachten op de routekaart van Tour de Forêt zijn ook geschikt voor kinderen: maak er een leuke challenge van! Dit kun je bijvoorbeeld doen op de aangegeven (korte) kabouterroute. Voor het hele gezin hebben we een aantal EXTRA specials ontwikkeld die jullie kunnen doen tijdens de tocht.
Natuurbingo voor verzamelaars in de (eier)dop
Voor je op pad gaat: een linnen verzameltas met een prachtplaat van een specht erop, inclusief natuurbingokaart én een verzameldoosje, koop je voor € 2,50 bij de balie van CODA Museum (Vosselmanstraat 299). Je kunt de bingokaart ook downloaden en bijvoorbeeld een oude eierdoos gebruiken. Tijdens jullie familietocht ga je namelijk verzamelen! Let op: verzamel alleen (natuur)voorwerpen die al op de grond liggen.
In de natuur kun je voorwerpen vinden die een bepaalde vorm of structuur hebben en bij elkaar passen of juist van elkaar verschillen: bladvormen, steentjes, takjes en harde of zachte voorwerpen. Op de natuurbingokaart vind je allemaal dingen die je onderweg tegen kunt komen. Sommige zie je al goed op de fiets, andere dingen vind je waarschijnlijk eerder als je aan het wandelen bent. Kijk of je tijdens je tocht alle dingen kunt vinden en maak er samen een challenge van: wie heeft het eerste zijn kaart vol? Of misschien kunnen jullie samenwerken om de kaart vol te krijgen! Je kunt onderweg ook mooie foto's maken van de dingen die je hebt aangevinkt op de bingokaart.
Voorbeelden
Afval
Blad
Blad
Bloem op de heide
Dennenappel
Gras
Grond
Insect
Pootafdruk
Schors
Takje
Veer
Vlinder
Naald
Mutsmos en kruid in je vingerhoed? Geef de tak een titel en benoem die bloem!
Vraag je je wel eens af waarom bepaalde planten en struiken heten zoals ze heten? Ze hebben altijd een Latijnse naam - de taal die door iedereen gebruikt wordt om planten en dieren te herkennen - en daarnaast hebben ze een Nederlandse naam. Soms begrijp je gelijk waarom die naam gekozen is, soms moet je er wat langer over nadenken of zijn de namen juist weer heel grappig. Op de Veluwe kom je bijvoorbeeld de hele zomer Vingerhoedskruid tegen: de bloemen vormen een ‘vingerhoedje.’ Let op: probeer dit niet uit, Vingerhoedskruid is namelijk giftig. Ook is er een mos dat Zijdelings platgeslagen sinterklaastmutsmos heet. Als je een beetje je best doet kun je er inderdaad een platte mijter in herkennen.
Kijk om je heen en probeer voor drie dingen die je ziet een nieuwe naam te bedenken. Zo zou een eikel ook een alpinopetnootje kunnen heten. Stuur ons de leukste namen die je kunt bedenken via de chat op onze social media kanalen (Facebook of Instagram) en wij delen ze met andere natuurliefhebbers!
Voorbeelden
Vingerhoedskruid
Eikel
Bouwwerk in het bos: maak je eigen natuurkunst
Dingen die in het bos liggen zoals gevallen blaadjes, takken en dennenappels, zijn van bomen en struiken gevallen en terecht gekomen op een willekeurige plek. Hoe ze liggen ziet er soms ineens uit als een echt kunstwerk, zo mooi past het bij elkaar! Zelf kun je ook heel makkelijk een kunstwerk van natuurvoorwerpen maken zodat een andere wandelaar straks kan genieten van jouw mooie werk.
Leg bijvoorbeeld een bepaald patroon van voorwerpen, bouw een kunstwerk of teken in het zand met een stok. Bedenk dat een tekening in het zand waarschijnlijk alleen door de andere bezoekers op die dag zelf gezien wordt, terwijl stenen waarschijnlijk langer zullen blijven liggen. Wat ga jij maken?
Voorbeelden
Natuurkunstwerk
Natuurkunstwerk
Hottentottententententoonstellingsvitrine
De dingen die je verzamelt tijdens de route wil je natuurlijk goed bewaren tijdens de tocht zonder dat ze beschadigen. Daarvoor heb je het verzameltasje en -doosje van CODA bij je, of je eigen meegebrachte eierdoos. Je kunt deze eierdoos ook heel goed gebruiken om na die tijd je eigen tentoonstelling te maken! Kunstenaar en sieradenmaker Onno Boekhoudt gebruikte ook dit soort ‘simpele’ bakjes om zijn gevonden voorwerpen te sorteren en laten zien.
Kleur de eierdoos in, beplak hem met papiersnippers of versier hem op een andere manier. Wat is het effect daarvan op de voorwerpen die je laat zien? Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat de kleuren heel goed bij elkaar passen (complementair heet dat) of dat ze juist heel erg verschillen (contrasteren). Kleuren die goed bij elkaar passen liggen naast elkaar op de ‘kleurencirkel’. Kleuren die erg contrasteren liggen tegenover elkaar. Kijk maar eens wat het effect is van een groen blad op een rode achtergrond of een groen blad op een gele achtergrond.
Wist je dat het woord Hottentottententententoonstelling een nepwoord met tien lettergrepen is dat vaak wordt gebruikt voor woordspelletjes? Het bevat tien t's, 33 letters en vier keer achter elkaar de lettergreep 'ten’ – dit zijn eigenschappen die het woord heel geschikt maken voor leuke woordraadsels.
Voorbeeld
Onno Boekhoudt
Rainbow Ride
Wanneer je door het bos loopt lijkt het vaak of alles wat je tegenkomt groen of bruin is, maar als je heel goed kijkt zul je zien dat je alle kleuren van de regenboog kunt vinden! En niet alleen bij bloemen, maar ook in de lucht, een reflectie op het water, de vacht, huid of veren van dieren of verstopte gebouwen. Pak pen en papier of je smartphone en probeer alle kleuren van de regenboog vast te leggen.
Kun jij deze kleuren vinden? Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet (twee soorten paars). Je kunt de foto's daarna in de volgorde van de regenboog naast elkaar leggen of er een collage van maken met een app op een smartphone.
Voorbeeld
Regenboog
De trend uit Zweden: plogging!
Doe mee met de plogging-trend! Plogging is een combinatie van het woord 'plocka' (Zweeds voor pakken) en jogging (Engels voor hardlopen). Wist je dat een sigarettenpeuk er tot 12 jaar over doet om te vergaan en dat een blikje wel 50 jaar blijft liggen? De bovenkant van het blikje blijft trouwens - net als bij plastic - voor altijd liggen. Sommige dieren eten dit afval op; dit is niet alleen gevaarlijk voor het dier, maar hierdoor komen er ook giftige stoffen in ons grondwater terecht. Als ergens al zwerfafval ligt, gooien andere mensen er vaak ook nog meer afval bij. En dat willen we natuurlijk niet! Help jij mee samen de natuur schoon te houden? Neem jij je afval mee naar huis of gooi je het in een prullenbak die je onderweg tegenkomt? TIP: neem als je de natuur in gaat een tasje mee waarin je zwerfafval kunt verzamelen!
Plogging
Doe mee met de plogging-trend!
Herken de kabouter in Hoenderloo
De boswachters van Staatsbosbeheer ontdekken regelmatig sporen in het bos waarvan ze vermoeden dat ze van kabouters zijn. Maar ze weten het niet zeker… Ze hebben jou nodig om de kabouters te spotten. Kom je helpen zoeken op het kabouterpad in Hoenderloo? Kijk snel op de kaart waar de route is! De kabouters mogen je natuurlijk niet herkennen, daarom krijg je voor de tocht begint een rode muts en worden je wangen rood geschminkt. Je volgt de route langs de gekleurde kabouterpaaltjes en onderweg kun je zes kabouteropdrachten doen.
Lengte: 800 meter. De aanlooproute varieert vanaf welk recreatiepark je start. Bij Bungalowpark Hoenderloo kun je parkeren en ben je het dichtst bij de start van de route. Ook is hier een Staatsbosbeheer informatiepunt.
Zelf kwasten maken
Van spullen die je in het bos gevonden hebt, kun je heel goed natuurkwasten maken. Eigenlijk is het enige dat je hiervoor nodig hebt na een verzamelwandeling een stukje touw. Je plakt je blaadjes, gras of mos aan een stokje en… klaar en schilderen maar! Kijk wat de verschillende effecten zijn met de materialen die jij hebt gevonden. Wat vind je het fijnst werken? Waarmee kun je heel precies schilderen en wanneer worden het wat grovere lijnen? Probeer ook eens een dennenappel of alleen de tak zelf.
Voorbeelden
Verzamel je spullen
Matrialen voor je kwast
Knoop vast en klaar
Alle kwasten bij elkaar
Het resultaat