Iron(y)

van
01.11.2015
t/m
17.01.2016

Iron(y)

Sieraden van Sophie Hanagarth

Ringen met sensuele lippen op zoek naar contact, armbanden in de vorm van zowel een mond als een val, ringen met kogels en verstrengelde tongen. De Zwitserse Sieraadontwerper Sophie Hanagarth speelt met conventies, de stijfheid van het denken en staat open voor elementen die afwijken van het gangbare. In haar sieraden belicht Sophie Hanagarth de taboes van het lichaam. Ze maakt lichaamsdelen zichtbaar die vaak gezien worden als ‘moeilijk’ of beschamend. Ze doorbreekt het onderscheid tussen wat als schoonheid wordt gezien en wat stil, discreet en privé moet blijven.

Het werk van Sophie Hanagarth stelt vragen over de culturele en sociale constructie van het lichaam. De titels van haar werken, met opzet ironisch, nodigen uit tot nadenken. De dubbelzinnigheid en tweedeling zit echter niet alleen in haar gevoel voor taal, maar wordt onderstreept door haar keuze voor materiaal en techniek. Staal, ijzer, leer, siliconen en tin geven een mannelijke connotatie, met zachtheid en gladheid van de oppervlakken, legt Hanagarth de focus op vrouwelijkheid. De originaliteit van de erotische en humoristische benadering van haar sieraden maken Sophie Hanagarth tot een veel besproken sieradenontwerper in Europa.

Lichaam als inspiratie en bestemming

Het lichaam is zowel inspiratie en bestemming voor de sieraden van Hanagarth. Bij het ontwerpen weet Hanagarth precies waar een stuk op het lichaam komt te zitten, hoe het betrekking heeft op lichamelijke beweging, en op welke manier een sieraad toespelingen oproept. 

Family Jewels

Sophie Hanagarth speelt met taal in haar serie Family Jewels (1997), die bestaat uit halssieraden met twee ovalen die je op lieshoogte draagt. Ze zien eruit als lange sjerpen eindigend in een testikel aan beide zijden. Hanagarth houdt van die dubbelzinnige aard. De testikels maakte ze in diverse materialen en elk materiaal heeft een andere associatie en biedt een duidelijke sensuele uitstraling. Bij de opening van haar solotentoonstelling in Galerie A in Genève (1998), nodigde ze elke bezoeker uit de Family Jewels te dragen.

Shitty Medailles

Hanagarth’s fascinatie voor het lichamelijke verhoudt zich niet alleen tot het sensuele, zo schroomt ze niet een basaal onderwerp als uitwerpselen in haar werk te bespreken. In Shitty Medailles (2001) vond ze inspiratie in de historische iconografie, taal en cultuur. Ze vermomde eremedailles en parelkettingen in "uitwerpselen", die leken op kleine bruine ballen, gemaakt van geoxideerd blikjes.

Iron(y)

Het onderzoek en de fascinatie voor smeedijzer van Sophie Hanagarth komt samen in haar ‘Iron’-serie: 

Sophie Hanagarth: “Wat mij interesseert in smeedijzer is de directe transformatie van de materie door middel van verschillende drukken en buigingen. Heet ijzer verliest zijn structuur, wordt een amorf materiaal. Wanneer ijzer heet is kan het worden gevormd zoals klei, een repertoire van organische en soepele lijnen en vormen biedend.”

Onderdeel van deze serie zijn armbanden Trap. Dit zijn op vallen geïnspireerde gebitten, in hand gesmeed ijzer gemaakt van twee ijzeren bogen met scherpe, gelede klauwen die soms open en soms dicht zitten. Het zijn kaken, kunstgebitten of monden die worden gedragen op de arm. Door de enkele daad van het aantrekken van deze armbanden, wordt een hand opgeslokt en verslonden.

Over Sophie Hanagarth

Sophie Hanagarth volgde van 1988-1992 een opleiding tot sieradenontwerper en studeerde in 1995 af aan de Hoge School voor Toegepaste Kunsten in Genève (nu HEAD). Ze geeft sinds 2002 les in sieradenontwerp aan de High School of Arts du Rhin in Straatsburg (HEAR) en aan de AFEDAP (professionele privéschool van de juwelen) in haar woonplaats Parijs. Hanagarth haar werk is in verschillende internationale museale collecties opgenomen.

Françoise van den Bosch Award

Sophie Hanagarth won de Françoise van den Bosch Award in 2014. De Françoise van den Bosch stichting (1944-1977), ontstond in 1980 na de plotselinge dood van Françoise van den Bosch. Het doel van de Stichting is het stimuleren van internationaal sieradenontwerp. Sinds 1980 wordt de Françoise van den Bosch Award elke twee jaar uitgereikt aan een (internationale) sieradenkunstenaar wiens werk van uitstekende kwaliteit is en een grote aantrekkingskracht heeft op jongere generaties en het publiek. De prijs wordt door de Françoise van den Bosch Stichting toegekend en behelst het verstrekken van een geldbedrag en de verwerving van een sieraad door de winnaar van de award.