CODA Boekenblog: Tips van Loes
Bibliothecaris en boekenblogger Loes Kroon leest veel en gevarieerd en kan daar bijzonder goed over vertellen. Omdat haar liefde voor lezen aanstekelijk werkt, neemt ze ons in haar blogs mee door het aanbod. Je vindt ze allemaal op deze pagina, inclusief links die verwijzen naar het e-book of de bibliotheekcatalogus.

Tips van Loes #44
Loes tipt deze keer vier verhalen over verlies, verandering en nieuwe vergezichten. Verhalen waarin personages centraal staan, die ieder op hun eigen manier op zoek zijn naar houvast in tijden van verandering. Of het nu gaat om het verwerken van verlies, het loslaten van het verleden of het hervinden van betekenis in het heden, deze romans nemen je mee op een innerlijke en uiterlijke reis. Wat deze boeken bindt, is hun focus op menselijke veerkracht en de stille kracht van verbinding - zelfs als het leven onverwachte wendingen neemt.
Tip! Wist je dat je met een groot of klein abonnement van CODA, een studentenabonnement of een jeugdlidmaatschap gratis gebruikmaakt van de online bibliotheek? Daar vind je een wereld aan e-books en luisterboeken.
Merijn de Boer Lieve Hannibal
In Lieve Hannibal beschrijft Merijn de Boer zijn leven als echtgenoot van een diplomate. Vanwege het werk van zijn vrouw wonen ze de laatste zeven jaar in het drukke New York, het verscheurde Jeruzalem met als complicerende factor de coronapandemie en het rustige Tunesië, waar ze genoten hebben van hun tijd daar. Merijn schrijft, zorgt voor de drie kinderen die in die tijd geboren worden, loopt eindeloos achter de kinderwagen en observeert. De soms ontroerende en geestige verhalen over het gezinsleven worden gelardeerd met stukken over literatuur. Hij schrijft brieven aan zijn kinderen, die hij later gaat versturen; ‘Lieve Hannibal’ is de aanhef van een brief aan zijn nog ongeboren derde kind, een zoon die geen Hannibal heet.
De Boer schrijft columns voor Trouw en won met De Saamhorigheidsgroep de BNG literatuurprijs. In 2024 verscheen Het Surinamedagboek. Lees dit boek >
Wim Willems De wereldwandelaars
Drie jonge mannen - Bram Mossel, Gerard Perfors en Frans van der Hoorn - vertrekken 16 juli 1911 vanaf de Dam in Amsterdam voor een wereldreis. Het plan is om in tien jaar de wereld rond te wandelen. De drie mannen zijn idealisten, socialisten, vegetariërs, geheelonthouders en afkomstig uit de volkswijken van Den Haag en Amsterdam. Ze noemen zich ‘de wereldwandelaars’ en voorzien in hun onderhoud door fotokaarten te verkopen en een verslag van hun avonturen naar kranten en tijdschriften te sturen.
Via Duitsland, Zwitserland en Italië lopen ze naar de voormalige Donau-monarchie. In Wenen voegt Marie, de vriendin van Gerard, zich bij het reisgezelschap. Om de bezwaren van de familie wat te temperen, verloven ze zich en sturen foto’s naar de familie. De wandelaars zijn elkaar af en toe zat en reizen dan een stukje afzonderlijk om vervolgens weer samen verder te reizen. Vanwege het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zijn ze gestrand in het toenmalige Palestina. Ze werken in diverse nederzettingen, en Gerard en Marie zijn inmiddels getrouwd. Gerard, Marie en Bram kunnen nog net op tijd terug naar Nederland; Frans heeft problemen met zijn visum en moet noodgedwongen blijven. Hij is ook nooit meer weggegaan.
Wim Willems is verre familie van Gerard Perfors en is door diens kleindochter Winnifred op het spoor van de wereldwandelaars gezet. Hij was geïntrigeerd door de beweegredenen van de wandelaars, die uit arme milieus kwamen en alleen lagere school hadden. In hun omgeving deed iedereen wat er van hen verwacht werd. Wat maakte dat iemand van rond de twintig het aan het begin van de vorige eeuw aandurfde om het lot in eigen hand te nemen en van de gebaande paden af te wijken...? De wereldwandelaars is een zeer indrukwekkende en intrigerende geschiedenis. Lees dit boek >
Mélissa da Costa De dagen die komen
Nadat Amande haar man en ongeboren dochter heeft verloren, stort ze helemaal in. Ze huurt een huis op het platteland van de Auvergne, doet de luiken dicht en rouwt. Wanneer ze deze na een tijdje voorzichtig opendoet, wordt ze zich meer bewust van haar omgeving. Ze loopt door de tuin en verzint haar eigen rituelen om met haar verlies om te gaan. Na het ontdekken van de oude tuinagenda’s van mevrouw Hugues, de vorige bewoonster van het huis, gaat ze aan de slag met haar tips. Langzamerhand laat ze weer mensen toe in haar leven, en wat ook helpt, is dat ze ‘geadopteerd’ wordt door een kat. Verdrietig, sfeervol en ook heel hoopvol boek over rouwverwerking.
Mélissa da Costa is in 2024 bekend geworden door de zomerbestseller Al het blauw van de hemel, over een man die op 26-jarige leeftijd de diagnose jong-Alzheimer krijgt. Hij ontvlucht het medeleven van familie en vrienden door een camper te kopen en gaat met een jonge vrouw die hij via een advertentie gevonden heeft op een laatste roadtrip. Lees dit boek >
Karen Swan De Canadese ontmoeting
Meg woont met haar grote liefde Mitch in een afgelegen berghut in de Rocky Mountains. Wanneer het noodlot tijdens een ijzige storm toeslaat, probeert Meg wanhopig via de radio om hulp te vragen. Iemand antwoordt van heel ver weg, en waarschuwt de hulpdiensten. Na deze tragische gebeurtenissen probeert Meg met behulp van haar zus en beste vriendin haar leven weer op orde te krijgen, maar ze krijgt te maken met spanningen, rivaliteit en verwoestende geheimen. Eigenlijk is er maar één iemand die haar echt begrijpt, maar hij is nog steeds onbereikbaar ver weg.
De boeken van Karen Swan zitten vol spanning, avontuur en romantiek en spelen zich altijd af op prachtige locaties. Lees dit boek >
Loes tipt deze keer vier verschillende boeken, die allemaal één ding gemeen hebben: de hoofdpersonen gaan op zoek naar (antwoorden over) hun verleden.
Sacha Bronwasser Luister
Parijs, 1986. Het is een onrustige tijd; er zijn veel bomaanslagen en de Franse bemoeienis met de oorlog in Irak wordt door diverse groeperingen veroordeeld. De Duitse Eloise Schiller werkt als au-pair bij Philippe en Laurence en hun twee zoontjes. Philippe heeft een gave, die voor hem als een vloek voelt: hij voorvoelt dat er met een persoon nare dingen gaan gebeuren, hij weet alleen niet wat en wanneer. Als Philippe voor het eerst Eloise ziet, valt hij flauw. Hij ziet dit als een teken en om haar te beschermen, houdt hij haar in de gaten en achtervolgt hij haar op haar vrije dagen. En dat doet hij uiteindelijk ook: bij een aanslag op warenhuis Tati trekt hij Eloise net op tijd weg bij een prullenbak met een bom.
Het is 1989 en inmiddels werkt Marie voor een jaar als au-pair bij Philippe, Laurence en hun zoontjes. Het is duidelijk dat Marie nogal plotseling gestopt is met haar fotografie-opleiding; het waarom wordt langzamerhand duidelijk. Jaren later denkt Marie terug aan die tijd en probeert ze alles op een rijtje te krijgen: haar relatie met docente Flo op de kunstacademie, haar tijd in Parijs en de gave van Philippe. Wat heeft alles met elkaar te maken?
Langzamerhand wordt het verhaal duidelijk; je wordt steeds nieuwsgieriger en wilt blijven doorlezen. Je loopt met Marie door de straten van Parijs, dat geweldig beschreven wordt, en dankzij de kunsthistorische achtergrond van Sacha Bronwasser ervaar je het verschil tussen kijken en zien. Een meeslepend en in vele krantenrecensies zeer geprezen boek. Lees dit boek >
Anya Niewierra De camino
Lotte Bonnet is chocolatier en woont met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië, in de oude boerderij van haar familie. Volgens haar zijn ze gelukkig, maar dan pleegt Emil tijdens het lopen van de Camino onverwacht zelfmoord. Wanneer Lotte elf maanden later met haar zoons naar Bosnië reist om Emils as uit te strooien, ontdekt ze dat hij over zijn identiteit gelogen heeft: de echte Emil Jukic is allang dood. Ze schakelt een advocaat uit Serajevo in om onderzoek te doen. Ter verwerking gaat ze zelf de Camino lopen, exact volgens de planning en de route die Emil gelopen heeft. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Iemand achtervolgt haar en denkt dat ze teveel weet; iemand die niet wil dat ze de waarheid achterhaalt.
De Joegoslavische burgeroorlog en de keuzes die iedereen destijds gemaakt heeft, worden aangrijpend beschreven. De Camino won in 2023 de NS Publieksprijs en was in 2024 het meest verkochte én meest uitgeleende boek. Lees dit boek >
Stephanie Biesheuvel Het verraad van de Jordaan
Door het tv-programma Verborgen verleden wordt Stephanie Biesheuvel op het idee gebracht om haar familiegeschiedenis uit te zoeken. Het zijn alleen geen helden die ze vindt, maar mensen aan de verkeerde kant van de geschiedenis. In een krantenartikel stuit ze op een familiegeheim, waarin haar overgrootvader genoemd wordt als de mogelijke verrader van Anne Frank. Dat blijkt echter niet waar te zijn, maar het is wel erg genoeg om jarenlang over te zwijgen. Van de twaalf volwassen kinderen van haar overgrootouders zijn er, naast hen, drie lid van de communistische partij. De andere kinderen en hun partners zijn lid van de NSB.
In verschillende archieven vindt ze dossiers vol met oorlogsmisdaden van familieleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze collaboreren met nazi’s en maken zich schuldig aan verraad van Joden en buurtgenoten. Ze besluit om met dit boek en met een podcast over deze geschiedenis het jarenlange zwijgen te doorbreken. Ook maakt ze deel uit van de in januari 2025 uitgezonden documentaire van Lex Runderkamp ter gelegenheid van de opening van het Nationaal Oorlogsarchief in Den Haag, De oorlog die nooit ophoudt. In deze documentaire volgt Lex een aantal mensen in hun zoektocht. Lees dit boek >
Henrik Fexeus Het offer
David Lund wil de mail van de hem onbekende Paulina eigenlijk negeren. Ze wil hem spreken over wat er in zijn jeugd en met hun ouders gebeurd is, maar hij heeft daar geen herinneringen aan. Ook heeft hij net de advocate Florence Tapper ontmoet, waar hij vol van is. Toch is hij nieuwsgierig en plant een belafspraak met Paulina in. Maar, er wordt dan niet opgenomen. Een paar dagen later staat de politie voor zijn deur: Paulina is verdwenen en hij is de laatste die haar gebeld heeft. Al snel wordt duidelijk dat de mail een gevaarlijk proces in werking heeft gezet en dat Davids leven in gevaar is. Hij gaat samen met Florence op onderzoek uit.
Een loeispannende Scandinavische thriller, dat door de korte hoofdstukken heel vlot leest, een absolute aanrader! En, altijd fijn bij een spannende thriller: er komen meer delen. Lees dit boek >