Henk Visch - Dance in the Court of Justice   

van
24.03.2024
t/m
23.06.2024

Henk Visch - Dance in the Court of Justice   

Henk Visch won in 2023 de dertiende Wilhelminaring, de tweejaarlijkse oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst. Deze prijs bestaat uit een speciaal ontworpen ring (de Wilhelminaring), een tentoonstelling in CODA Museum, een opdracht voor een beeldhouwwerk in het Sprengenpark in Apeldoorn en een gedicht bij het betreffende beeldhouwwerk. Het werk van Henk Visch is van 24 maart tot en met 23 juni 2024 te zien in CODA Museum in de tentoonstelling Dance in the Court of Justice.  

Juryrapport 
De jury, ditmaal gevormd door Hendrik Driessen (voormalig directeur Museum De Pont), Jannet de Goede (hoofd presentatie Kröller-Müller Museum), Maartje Korstanje (beeldend kunstenaar), Marina de Vries (hoofdredacteur Museumtijdschrift) en Brigitte Bloksma (directeur museum Beelden aan Zee), is lovend over het oeuvre van Henk Visch en schrijft in het juryrapport: “Zijn werk is onconventioneel, vervreemdend, tijdloos en van een geniale eenvoud. Zijn androgyne mensfiguren leveren al sinds de jaren ‘80 op lichtvoetige wijze commentaar op de ‘condition humaine’. Zijn beelden lijken dan weliswaar mensfiguren, ze zijn tegelijk afkomstig van een andere planeet, uit een droomwereld. Zijn androgyne beelden zijn weinig en veel tegelijk: ze ogen dan wel eenvoudig, ze bieden tegelijk een cocktail aan humor, troost, verwondering, melancholie en poëzie. Visch’ mensfiguren zijn geen helden te paard of op een voetstuk, ze liggen of staan gewoon op de grond. Daardoor ontstaat een directe relatie met de kijker.”     

Tentoonstelling   
De tentoonstelling Dance in the Court of Justice in CODA laat werk uit verschillende momenten in het oeuvre van Henk Visch zien. Zoals een choreograaf zijn dansers een plaats op het podium geeft voor de voorstelling, zo staan de werken in de tentoonstellingsruimte. Het is het moment waarop de muzikanten van het orkest in het donker hun instrumenten gaan stemmen: alles is in voorbereiding op dat wat komen gaat. Als een optocht volgen de werken elkaar op, maar zonder begin of eind.

Een aantal werken in de tentoonstelling verwijst naar bestaande werken van Visch in de openbare ruimte. Zo is het werk Vrijspraak in de tentoonstelling te zien; een kleine figuur met de armen opgeheven tot een vragend gebaar dat het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument in Apeldoorn echoot. Ook is er een kleine versie van het bekende Marathonbeeld dat aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam staat opgenomen in deze tentoonstelling.   

De titel van de tentoonstelling, Dance in the Court of Justice, verwijst niet alleen naar het nieuwe werk dat Visch voor CODA maakte maar ook naar eerder werk dat bij het Vredespaleis in Den Haag staat. Daarnaast suggereert de titel dat het werk van Visch altijd in beweging blijft; iemand die danst maakt geen ruzie.

Lees hier de inleiding op de tentoonstelling van Henk Visch:

Over Henk Visch

Henk Visch (1950) woont en werkt in Eindhoven en Berlijn. Hij studeerde in 1972 af aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en werkte als graficus en tekenaar. Hij was docent aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In Duitsland gaf hij les aan de Staatliche Akademie der Bildende Kunsten in Stuttgart en de Kunstakademie Münster. In 1981 had hij zijn eerste tentoonstelling met sculpturen waarna veel solo- en groepstentoonstellingen volgden in binnen- en buitenland. Hij vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië (1988) en hij nam deel aan Documenta IX in Kassel (1992). In 2016 richtte hij de stichting HuisHenkVisch op, waar zijn eigen werk en zijn kunstverzameling zijn opgenomen en worden gepresenteerd in de tentoonstellingsruimte Auto Vitesse. Het werk van Henk Visch maakt deel uit van museum-, bedrijfs- en privécollecties. Zijn beelden zijn op veel plekken in de publieke ruimte te bewonderen. 

Ringontwerp van Evert Nijland
De ring voor Henk Visch is ontworpen en vervaardigd door sieraadkunstenaar Evert Nijland. Nijland is al sinds zijn jeugd gefascineerd door het werk van Henk Visch omdat het zo divers, sensueel, poëtisch en rijk in materiaalgebruik is en daarmee in groot contrast staat met veel minimalistische en abstracte kunst van de jaren ‘80. Over zijn ringontwerp zegt Nijland: “Uitgangspunt voor mijn ontwerp is de combinatie van vorm en lijn die vaak voorkomt in het werk van Henk Visch. Zijn werk is uitgesproken plastisch of juist heel lineair. Daarnaast herken ik een universele taal en verwijzingen naar geometrie die in de natuur voorkomen maar ook in vroeg-Keltische kunst. Voor de ring heb ik Out of Depths into the Light (1984) en Within the Unknown (2011) gecombineerd en een 3D ontwerp gemaakt van een gefacetteerde steen die opgebouwd is uit onregelmatige driehoeken waar een aantal tekens in gegraveerd is. Het 3D ontwerp is uitgevoerd in aluminium en koud-emaille.”

Wilhelminaring 
De Wilhelminaring is een oeuvreprijs die sinds 1998 om de twee jaar wordt uitgereikt aan een Nederlandse beeldhouwer boven de 50 jaar. De Stichting Wilhelminaring heeft hiermee als doel om – behalve het eren van de winnaar – de belangstelling voor de beeldhouwkunst in Nederland te stimuleren. De prijs bestaat uit een speciaal voor de winnaar ontworpen ring, een tentoonstelling in CODA Museum en een opdracht van de gemeente Apeldoorn voor een beeldhouwwerk in het Sprengenpark in Apeldoorn. Bovendien wordt voor elke winnaar speciaal bij het beeld in het Sprengenpark een gedicht geschreven. Op deze manier wordt niet alleen een nieuw kunstwerk aan de Apeldoornse collectie toegevoegd, ook wordt literatuur verbonden met beeldende kunst. Henk Visch is de dertiende winnaar van de Wilhelminaring.