
De kinderen met een verstandelijke beperking worden in Het Apeldoornsche Bosch in het begin ondergebracht op de mannen- en vrouwenafdelingen. Later verandert dat en is er in paviljoen Benjamin plek voor kinderen met een ernstige beperking. Historisch onderzoeker Lucie Beaufort vertelt op zondag 27 juli over de kinderen van de instelling.
Het Apeldoornsche Bosch wordt in 1909 opgericht door de ‘Vereeniging Centraal Israëlietisch Krankzinnigengesticht in Nederland’. Snel groeit de Joods-psychiatrische instelling uit tot een bloeiende gemeenschap.
In het begin werden kinderen met een verstandelijke beperking ondergebracht op de mannen- en vrouwenafdelingen. Daar worden ze beziggehouden met knutselactiviteiten en verschillende klusjes. Gaandeweg groeit het besef dat antisociaal gedrag en zenuwstoornissen op volwassen leeftijd vaak voortkomen uit problemen waarmee men als kind, soms al op heel jonge leeftijd, te kampen had. Ook aangeboren afwijkingen kunnen later in het leven voor problemen zorgen.
Het Centraal Israëlietisch Krankzinnigengesticht zocht en vond een manier om deze kinderen een passende behandeling en verzorging te bieden. Dit resulteerde in 1925 in de opening van Paedagogium Achisomog, wat 'mijn broeder tot steun' betekent. Ook was er een apart paviljoen, Benjamin, voor kinderen met een ernstige beperking.
Wie waren deze kinderen? Hoe kwamen ze terecht in Paedagogium Achisomog, hoe leefden ze en wat was hun lot? Historisch onderzoeker Lucie Beaufort geeft op zondag 27 juli (aanvang 14.00 uur) een lezing over de kinderen van Het Apeldoornsche Bosch en gaat dan op deze vragen in.
De lezing is gratis toegankelijk. Aanmelden vooraf is, via deze link, wel noodzakelijk.
Het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is geopend op woensdag en zondag van 10.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.