Lezingdinsdag 30 september

CODA Talks x Migratie

Maatschappelijke thema's, kunst, wetenschap en techniek: bij CODA Talks komt het allemaal samen. Op dinsdag 30 september 2025 is het thema van CODA Talks ‘Migratie’. Onze gasten, variërend van wetenschappers en kunstenaars tot ondernemers en activisten, brengen hun unieke perspectieven en expertise aan tafel. Met een ervaren moderator delen zij hun kennis én reflecteren ze op de uitdagingen en mogelijkheden die onze samenleving kenmerken. Van klimaatverandering tot technologische innovaties en van sociale rechtvaardigheid tot grensverleggende kunstvormen - niets blijft onbesproken bij CODA Talks! 

€ 2,50Tickets
undefined

Praktische informatie

Wanneer

  • line-icon-calendardinsdag 30 september
  • line-icon-clock 20.00 - 22.00

Over dit agenda-item

Migratie is een van de meest urgente en beladen thema’s van onze tijd. Het raakt aan grenzen, identiteit, veiligheid, maar ook aan verlies, verlangen en verbondenheid. Samen openen we het gesprek over migratie voorbij de clichés en de crisisretoriek – een ontmoeting tussen kunst en wetenschap, tussen persoonlijke verhalen en politieke realiteiten. Dat doen we met de volgende gasten:

  • Peter Scholten (bestuurskundige en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en auteur van De migratie-obsessie)
  • Narges Mohammadi (beeldend kunstenaar te zien in CODA Paper Art)
  • Simona Samura (manager bij COA)

Peter Scholten
Als bestuurskundige en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit ontleedt Peter Scholten in zijn onderzoek en publicaties hoe migratie wordt besproken in beleid, media en politiek. In zijn nieuwe boek De migratie-obsessie stelt hij dat niet migratie zélf, maar onze collectieve fixatie erop het probleem is. Hij pleit voor een nuchtere en realistische benadering van migratie als normaal maatschappelijk verschijnsel in een steeds dynamischer samenleving.

Narges Mohammadi
Kunstenaar Narges Mohammadi is geboren in de tussenruimte van Kabul en Teheran, en laat in haar werk zien hoe migratie diepe sporen nalaat in het persoonlijke en collectieve geheugen. Met sculpturen en installaties van materialen als leem, halva en papier-maché brengt ze verhalen van ontworteling, kindertijd en troost tastbaar tot leven. Haar werk reflecteert op de realiteit van mensen voor wie zelfs een dagje strand nooit vanzelfsprekend was.

Simona Samura
Als locatiemanager bij het COA is Simona Samura verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Ze heeft een achtergrond in pedagogiek en verandermanagement en ruim twintig jaar ervaring in de jeugdhulp. Samura zet zich al haar hele loopbaan in voor jongeren in kwetsbare posities. Haar drijfveer komt onder meer door haar persoonlijke achtergrond: haar vader komt uit Sierra Leone, waardoor zij van dichtbij heeft meegemaakt hoe moeilijk het kan zijn om een nieuw leven op te bouwen in een vreemd land. Deze ervaring geeft extra betekenis aan haar inzet voor jonge vluchtelingen. Eerder werkte Simona onder meer bij de Ouder- en Kindteams in Amsterdam, waar zij betrokken was bij het opzetten van sociale wijkteams.

Over CODA Talks
CODA Talks wordt vijf keer per jaar georganiseerd. Deze editie van CODA Talks is onderdeel van het programma van CODA Paper Art 2025 en wordt mede mogelijk gemaakt door:

Praktische informatie

Wanneer

  • line-icon-calendardinsdag 30 september
  • line-icon-clock 20.00 - 22.00
€ 2,50Tickets

Over deze activiteit

Ontdek meer

Bekijk agenda