CODA Paper Art

van
25.05.2025
t/m
02.11.2025

CODA Paper Art

Een enorme roze olifant, een ronddraaiende Mini Cooper, een immens berglandschap, rotsblokken hangend aan het plafond, kleurige installaties, sieraden, collages, sculpturen, stop-motion films, sprookjesachtige droomwerelden en de realiteit van alledag; allemaal gemaakt van papier en karton en samengebracht in de twaalfde editie van CODA Paper Art, te zien van 25 mei tot en met 2 november 2025 in CODA Museum Apeldoorn. Deze tweejaarlijkse tentoonstelling, ditmaal met het werk van 33 kunstenaars uit binnen- en buitenland, brengt de actuele ontwikkelingen op het gebied van papierkunst in beeld en laat je genieten van fantastische activiteiten. Duurzaamheid, identiteit, migratie en de schijnbaar eindeloze mogelijkheden van ambachtelijke en moderne technieken als origami en AI zijn terugkerende thema’s in de tentoonstelling. Uiteraard is er een nieuwe editie van fiets- en wandelroute Tour de Papier beschikbaar, ontdek je meer over de geschiedenis van de papierindustrie op de Veluwe en ga je zelf - in CODA en daarbuiten - aan de slag met papier en karton!  

Indrukwekkend, groots en meeslepend maar ook uiterst fijn en ambachtelijk vervaardigd. Kleurrijk en uitbundig of juist ingetogen en tactiel. Jong talent, gevestigde kunstenaars en innovatieve ontwerpprojecten. Tastbaar werk en online creaties; in deze editie van CODA Paper Art is de variatie groter dan ooit. Ook thematisch is de tentoonstelling zeer gevarieerd. Duurzaamheid, identiteit en migratie zijn terugkerende onderwerpen. Zo kent Matea Bakula met haar spectaculaire werk Stones of the Sky opnieuw waarde toe hergebruikt papier. Deze rotsblokken, gemaakt van geperst fotopapier en pulp, lijken van marmer gemaakt. Met dit werk verwijst Bakula naar de marmerwinning en krijgt het papier, verbeeld als kostbaar marmer, een andere waarde en betekenis. Ook akmar maakt gebruik van restmaterialen. Zij hield jarenlang een dagboek bij over consumptiegewoonten en verzamelde verschillende verpakkingen. CODA Paper Art toont haar Commercial Crosses; een kleurrijke wandinstallatie van verpakkingen in kruisvormen gemaakt van karton en bladgoud. Tijdens CODA Paper Art richt CODA ExperienceLab zich op innovatie en duurzame omgang met papier. In de Showroom van het lab staat een installatie die laat zien hoe printers en faxen het gebruik en formaat van papier beïnvloed hebben. Daarnaast nodigt CODA ExperienceLab bezoekers uit om met sociale en speculatieve ontwerpers na te denken over de toekomst van papier.

Opening 
CODA Paper Art wordt feestelijk geopend op zondag 25 mei om 14.30 uur. Aanwezig zijn? Meld je dan aan via onderstaande button.

Identiteit, migratie en persoonlijke verhalen

In het werk van een aantal kunstenaars staat (de zoektocht naar de eigen) identiteit centraal, waarbij culturele achtergrond en je plek in de samenleving onderwerp van onderzoek zijn. Larissa Neslo laat tijdens CODA Paper Art de video-installatie The Story Behind an Image zien. Neslo maakte dit werk in 2023 in het kader van het herdenkingsjaar Slavernijverleden. Met The Story Behind an Image reflecteert ze op ‘blackness’ en hoe dat haar persoonlijk raakt en beïnvloedt. Verborgen achter maskers en protestborden speelt Neslo zelf de hoofdrol in dit werk. Agatha van Amée vraagt zich af wat de betekenis en het effect is van niet weten waar je vandaan komt. Haar werk gaat over haar persoonlijke zoektocht naar herinneringen aan een verloren jeugd. Aan de hand van voorwerpen die zij zich herinnert, zoekt ze naar de basis van of het fundament onder haar eigen identiteit. Tijdens CODA Paper Art worden bezoekers in haar monumentale installatie omringd door getekende papieren objecten – haar herinneringen – die loskomen van het platte vel papier. Identiteit is ook nauw verbonden aan migratie en je ergens wel of niet thuis voelen. Narges Mohammadi vertelt met haar serie The Kite that Never Flew verhalen over haar verleden als vluchteling uit Afghanistan en de onbezorgde jeugd die ze niet gehad heeft.

Papier in het digitale tijdperk

In deze editie van CODA Paper Art is er nadrukkelijk ook aandacht voor actuele ontwikkelingen in media en online. Hoe papier, bijvoorbeeld online, een totaal andere verschijningsvorm kan krijgen laat James Gerde zien. Zijn werk is toonaangevend op het gebied van generatieve AI-videocreatie. Geïnspireerd op de bewegingen van dansers, atleten en muzikanten legt hij niet alleen die bewegingen vast maar ook de emoties die daarbij horen. In aansluiting op de aandacht die CODA besteedt aan het sieraad en de collectie sieraden van CODA maakt Roberto Zanon voor CODA Paper Art een kleurrijk wandinstallatie van papieren armbanden en ringen. Silvie Altschuler vraagt aandacht voor stemmen die niet gehoord worden. Haar broches zijn geïnspireerd op protestborden en tonen een ongewone combinatie van materialen, zoals karton, zilvermetaal en zirkonia. Sigurd Bronger brengt verbeelding, papier en techniek op ingenieuze wijze samen in zijn broches. Zijn voornaamste inspiratie: de lege, kartonnen doos. Zijn achtergrond als goud- en zilversmid is in het detail goed zichtbaar. Eunhee Cho toont met haar collectie sieraden, gebaseerd op flora en fauna en organische vormen, de tactiele schoonheid van helderwit papier. Voor het vervaardigen van haar sieraden maakt ze gebruik van een ambachtelijke Koreaanse techniek, genaamd Jiseung. 

Activiteitenprogramma

Tijdens CODA Paper Art maken bezoekers in CODA Atelier gezamenlijk een grootse waterval van leporello’s die met het verstrijken van de tijd steeds groter en indrukwekkender wordt. Na drie succesvolle maakboek-edities (het Sloopschrift, Proefschrift en Speelschrift), geïnspireerd op het boek Wreck this Journal van Keri Smith, koop je in 2025 het gloednieuwe Aktieschrift. Op alle zondagen in de schoolvakanties programmeert CODA een museumfamiliedag met maakactiviteiten en zijn er maandelijks workshops waarbij matareiaal en technieken centraal staan, net als verschillende culturen. Van Arabische technieken als Tessellations vouwen en Ebru papiermarmeren tot Japans papiersnijwerk. Ook zijn er workshops papierscheppen bij Papierfabriek De Middelste Molen, op CODA Daktuin en is er voor jongeren een programma in mediamaakplaats CODA Studio. Wekelijks worden er maakmiddagen georganiseerd in CODA Centrale Bibliotheek en ExperienceLab én vanaf deze editie van CODA Paper Art ook wekelijks in twee wijkfilialen van CODA in Apeldoorn. In deze filialen worden ter inspiratie tijdens de tentoonstellingsperiode verschillende papieren objecten tentoongesteld. Ook op vakantieparken en bij evenementen als Maaiveld festival, PULP festival, het Pim & Pom festival op het Zwitsalterrein en Urban APD, worden Paper Art-activiteiten georganiseerd.

CODA Talks is een talkshowreeks waarin maatschappelijke thema's, kunst, wetenschap en techniek samenkomen en tijdens Paper Art o.a. verschillende kunstenaars aanwezig zullen zijn. Ook performances, rondleidingen en Artist talks zijn ruim vertegenwoordigd in het activiteitenprogramma. Online en in de tentoonstelling worden vele video-/audiotours en shortdocu’s gelanceerd om CODA Paper Art op verschillende manieren toegankelijk en interactief te maken. Zo is er onder andere een tour met audiodescriptie en een rondleiding in gebarentaal. De tentoonstellingsteksten worden op vele manieren aangeboden, zowel voor kinderen als volwassenen, in braille en met een digitale tour waarbij ze in verschillende talen beschikbaar zijn. Er zijn prikkelarme bezoekmomenten en activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten. Met Zerrou Brothers, Lee Eun Young en Eva Blaak bieden we een programma (in CODA en in woonzorgcentra) waarbij papieren miniaturen en voelobjecten worden gebruikt, onder andere voor blinde en slechtziende mensen.

Tijdens CODA Paper Art worden bezoekers uitgenodigd om te experimenteren met papier en karton in combinatie met digitale fabricage in CODA ExperienceLab. Het lab organiseert daarnaast brainstormsessies over de mogelijkheden én beperkingen van papier als materiaal, in samenwerking met een social designer die als artist-in-residence werkt in de Showroomexpositie van CODA ExperienceLab. Deze expositie toont een installatie met herkenbare machines, zoals faxen en printers, die het verhaal vertellen van hoe papier door de jaren heen is verwerkt en toegepast. Ook wordt het recyclingproces van papier belicht, in samenwerking met lokaal afvalverwerkingsbedrijf Circulus-Berkel. Voor kunstvakstudenten wordt een sieradenchallenge gehouden en met de CODA origami-community is er maandelijks een bijeenkomst in het lab. In samenwerking met GIGANT zijn er stopmotion-workshops met papier en in ACEC is een cross-over met werk van kunstenaars Lee Eun Young en Eva Blaak. 

Deelnemend kunstenaars

AKMAR, Silvie Altschuler, Agatha van Amée, anna andrejew, Matea Bakula, Anouk Beckers, Eva Blaak, Isabelle Borges, Lex ter Braak, Sigurd Bronger, Eunhee Cho, Broeder Dieleman, Pippa Dyrlaga, Lanie Gannon, James Gerde, Steef de Jong, Kartonesk, Koen Kievits, Asya Kozina, Johannes Langkamp, Szu-Han Lin, Lee McDonald, Narges Mohammadi, Sietse Muis, Ed Merlin Murray, Larissa Neslo, Hoàng Tiến Quyết, Peim van der Sloot, Emilia Tanner, Tanne van Woensel, Lee Eun Young, Roberto Zanon, Zerrou Brothers. 

CODA Paper Art 2025 wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Cultuurfonds, Fonds 21, Hendrik Mullerfonds en VSBfonds.