CODA Boekenblog: Tips van Loes
Bibliothecaris en boekenblogger Loes Kroon leest veel en gevarieerd en kan daar bijzonder goed over vertellen. Omdat haar liefde voor lezen aanstekelijk werkt, neemt ze ons in haar blogs mee door het aanbod. Je vindt ze allemaal op deze pagina, inclusief links die verwijzen naar het e-book of de bibliotheekcatalogus.
Tips van Loes #42
Loes tipt deze keer vier boeken met vrouwen in de hoofdrol: een complexe roman over verdriet, schuld, generatietrauma's en familiedynamiek; een briljante mix van Joop ter Heul en true crime; een boek over moeders die het beter willen doen voor hun dochters, maar niet kunnen ontsnappen aan hun verleden en een bloedstollende thriller in de Erika Foster-serie. Kortom, volop inspiratie voor een flinke stapel boeken om heerlijk op de bank te lezen nu het buiten kouder wordt.
Tip! Wist je dat je met een groot of klein abonnement van CODA, een studentenabonnement of een jeugdlidmaatschap gratis gebruikmaakt van de online bibliotheek? Daar vind je een wereld aan e-books en luisterboeken.
Jean Hanff Korelitz - De nakomer
De nakomer vertelt het verhaal van het rijke, Joods-Amerikaanse en getraumatiseerde gezin Oppenheimer, het door Korelitz verzonnen nageslacht van Joseph Süss Oppenheimer (1698-1738, Duitse Joodse bankier en hoveling van hertog Karel Alexander van Württemberg).
Salo Oppenheimer is de bestuurder van een verongelukte auto, waarbij twee van de vier inzittenden omkomen. Niemand geeft hem de schuld – behalve hijzelf. Johanna, een vriendin van één van de omgekomen studenten, stelt zichzelf tot doel om Salo te ‘redden’. Hun huwelijk is moeizaam: Salo heeft alleen belangstelling voor zijn kunstverzameling en Johanna wil alleen maar kinderen. Ze wordt uiteindelijk met hulp van een vruchtbaarheidskliniek zwanger en bevalt van een drieling, de jongens Harrison en Lewyn en een meisje, Sally. Ze probeert uit alle macht te doen alsof ze een gewoon, gezellig gezin zijn, maar Harrison, Lewyn en Sally kunnen elkaar niet luchten of zien. Wanneer de drieling op het punt staat om te gaan studeren, neemt Johanna een wanhopig besluit: ze laat het vierde embryo ontdooien en via een draagmoeder wordt Phoebe geboren, de nakomer.
Dit familieverhaal is in drie delen opgedeeld en wordt verteld door een verteller. In het derde deel komt de nakomer aan het woord en wordt alles ontrafeld. De nakomer is een satirisch, spannend en smeuïg familie-epos vol familiegeheimen, onverwachte wendingen en goed uitgewerkte personages.
Liz Luyben - De moord op mr. Jacques Wijsman
Oudjaarsavond 1921, de trein uit Amsterdam arriveert op station Hollands Spoor. In de chique eerste klasse ontdekt een kruier tot zijn schrik een heer die bewegingloos op de grond ligt. Mr. Jacques Wijsman blijkt op een gruwelijke wijze vermoord, maar hóe is een groot raadsel. Josephine van Dil-ter Heul raakt met haar vriendin, barones Simonette van Wely tot Woudenberg, bij deze zaak betrokken.
Voor wie ooit de boeken over Joop ter Heul van Cissy van Marxveldt gelezen heeft, is De moord op mr. Jacques Wijsman een feest van herkenning. Familie, vrienden en vriendinnen van Joop zijn met het mysterie verweven, waarbij de toon van Cissy van Marxveldt goed getroffen is.
Liz Luyben (onder andere maker van de Moord Podcast) heeft in de coronaperiode Joop ter Heul in het Engels vertaald en bedacht dat het leuk zou zijn om hem als speurder op te voeren. In de archieven vond ze een moord, die rond 1920 speelde en die ze gecombineerd heeft met personages uit Joop ter Heul. De moord om mr. Jacques Wijsman is een boek om met een glimlach te lezen.
Maral Noshad Sharifi - Citroeninkt
"Wie zijn land noodgedwongen verlaat, verliest een deel van zichzelf." Als vierjarig meisje vlucht Talar met haar zwangere moeder uit Iran. Haar moeder kan het regime niet meer verdragen; er zijn al te veel vrienden van haar ‘verdwenen’. Talar, haar moeder en haar inmiddels geboren broertje Cesar komen uiteindelijk terecht in het gereformeerde Moerkapelle.
Citroeninkt vertelt de gebeurtenissen, gezien door de ogen van de opgroeiende Talar: de vlucht, haar verwondering, de moeilijkheden thuis (haar vader heeft uiteindelijk ook kunnen vluchten), de boosheid en het heimwee van haar moeder. Maar ook hoe het is om op een ‘witte’ school te zitten, de vraag waarom haar barbiepop in de doos moet blijven en hoe je een nieuw bestaan opbouwt in een vreemd land – iets dat volwassenen en kinderen totaal anders beleven.
Sharifi is correspondent voor de Volkskrant in de Verenigde Staten en heeft met dit autobiografische boek ook een inkijk in de huidige samenleving gegeven, met racisme, discriminatie en veelal onbewuste vooroordelen. Een aanrader en goed voor interessante gespreksstof! Winnaar van de Opzij literatuurprijs 2023 en genomineerd voor de Hebban debuutprijs.
Robert Bryndza - Dodelijke wraak
Tijdens een etentje met haar vriend Igor loopt inspecteur Erika Foster in paniek weg; ze denkt dat hij haar ten huwelijk gaat vragen. Buiten het restaurant is er commotie: een kamermeisje van het hotel dat in hetzelfde gebouw zit, heeft een lijk ontdekt en Erika gaat er direct op af. Een bekende politicus ligt naakt en vastgebonden in bed. Haar leidinggevenden sturen er echter tegen Erika’s zin in op aan om het als een natuurlijke dood te beschouwen. Maar dan worden ook een bekende casting director en een stervoetballer dood aangetroffen, vastgebonden met dezelfde soort knopen. De politietop probeert Erika te verhinderen om op onderzoek uit te gaan, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de telefoon niet opnemen...
Dodelijke wraak is het achtste deel over inspecteur Erika Foster en hoewel je de thrillers als losstaand verhaal kunt lezen, is het toch leuker om bij het eerste deel te beginnen, Het meisje in het ijs. Robert Bryndza schrijft ook een thrillerserie met Kate Marshall als inspecteur in de hoofdrol.
Alle blogs
Tips van Loes #41
De mooiste verhalen over het dorpsleven van Eva Hoeke, een aangrijpend boek over Ella Vogelaar, zielsverwantschap en rouw, twee thrillers die allebei vijf sterren kregen in de Detective- en Thrillergids van Vrij Nederland 2024 en het turbulente verhaal over Violeta, een veerkrachtige en ondernemende vrouw: volop inspiratie voor een flinke stapel vakantieboeken!
Isabel Allende Violeta
Door de brieven die Violeta (1920-2020) aan haar kleinzoon Camillo geschreven heeft, krijgen we inzicht in een eeuw Latijns-Amerikaanse geschiedenis, vol economische depressies, dictaturen en natuurrampen. Violeta groeit op in een welgestelde familie, die na de beurskrach van 1929 haar geld kwijtraakt. Na de zelfmoord van haar vader verhuist ze met haar familie naar het platteland in het zuiden van Chili. Ze trouwt met de Duitse Fabian, maar hun huwelijk is saai. Wanneer ze de piloot Julian Bravo leert kennen, loopt ze direct met hem weg. Ze hebben een gepassioneerde, maar ook gewelddadige relatie en krijgen samen twee kinderen. Violeta vertrouwt zijn schimmige activiteiten niet en is verstandig genoeg om niet met hem te trouwen. De komst van vele Europeanen die de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog ontvluchten, de verschrikkingen van de dictaturen in de jaren 70, de maffia en de drugshandel fungeren als achtergrond van haar leven. Violeta vertelt het turbulente levensverhaal van een veerkrachtige, ondernemende vrouw.
Eva Hoeke Zandweg 17
Zandweg 17 bevat rake en humoristische verhalen van Eva Hoeke, die eerder in Volkskrantmagazine verschenen zijn. Het is een kroniek van het dorpsleven, het gezinsleven met drie dochters en een man die ineens beroemd is. Van Amsterdam naar Wormer: Eva wilde terug naar haar roots en Marcel zocht ruimte, maar zo idyllisch was het dorpsleven toch niet. Uiteindelijk gaan ze weer terug naar Amsterdam. Goed voor een glimlach en een traan. Over de huishoudelijke hulp die misschien naar de gevangenis moet, de dood van opa Ben en het sinterklaasjournaal - alles komt in Zandweg 17 voorbij.
Onno Bosma De jas met alle kleuren
Onno Bosma was veertig jaar de geliefde van Ella Vogelaar, die onder andere minister was, vicevoorzitter FNV en tal van bestuurs- en vrijwilligersfuncties bekleed heeft. Na haar zelfgekozen dood bleek dat in heel kleine kring bekend was dat ze leed aan periodes van depressies, afgewisseld met lange periodes van geluk. In dit boek doet Onno verslag van bijna veertig jaar samenzijn, van de hoogte- en dieptepunten en van de leegte die volgde na haar dood. Zielsverwantschap en rouw, een getuigenis van een grootse liefde. Iedereen vindt het normaal dat je medicatie neemt wanneer je lichamelijke klachten hebt, maar wanneer je medicatie nodig hebt tegen depressies gaat dat vaak gepaard met een gevoel van schaamte, waardoor je (te snel) de broodnodige pillen gaat afbouwen – met alle gevolgen van dien. De jas met alle kleuren is ook een pleidooi voor euthanasie bij zwaar psychisch lijden en Onno hoopt met zijn openheid een bijdrage te leveren aan de verbreding van het debat over dit belangrijke onderwerp.
Natasha Pulley Stad 40
Biochemicus Valery Kolkhanov zit al jaren gevangen in een goelag, als hij in 1963 tot zijn verbazing overgeplaatst wordt naar een onderzoeksinstituut in Stad 40. Deze mysterieuze stad staat vol met kernreactoren en wordt omringd door een radioactief bos. Valery moet het stralingseffect op lokale dieren en natuur onderzoeken en ontdekt algauw dat er een veel hogere straling in het gebied is dan de officiële cijfers aangeven. Stad 40 maakt op indrukwekkende wijze voelbaar wat zeven jaar gevangen zijn in een Siberisch strafkamp in de menselijke geest aanricht. De verzenuwde Valery ervaart vriendelijkheid als gevaar, en comfort als iets dat hem elk moment kan worden afgenomen. De medewerkers van het onderzoeksinstituut mogen maar een korte periode buiten zijn en tot Valery’s verbazing lopen vrouwen en kinderen gewoon buiten rond en spelen kinderen in de vijver. Niemand lijkt te weten wat Valery ontdekt heeft: dat de straling zo extreem hoog is, dat niemand veilig is.
Stad 40 is een beklemmende thriller die een angstaanjagend beeld van de Sovjetmacht geeft. Hoewel de hoofdpersonen verzonnen zijn, is de achtergrond dat niet: in september 1957 is in wat nu Tsjeljabinsk heet een zeer zware kernexplosie geweest, maar de geschiedenis daarvan wordt sterk gecensureerd. Stad 40 krijgt vijf sterren in de Detective en Thrillergids van Vrij Nederland 2024.
John Banville De garage
Dublin, 1957. In een achterafgarage wordt een Austin Convertible aangetroffen, met in de auto de eigenaresse Rosa Jacobs, studente aan het Trinity college. Ze is overleden aan koolmonoxidevergiftiging. Patholoog dokter Quirke ontdekt dat ze geen zelfmoord heeft gepleegd, maar dat ze vermoord is. Samen met inspecteur Strafford probeert hij de moord op te lossen, maar mede gezien hun verleden is hun onderlinge verhouding nogal ingewikkeld (zie blog 30, April in Spanje). De kerk, familiebanden, de connectie met een Duitse vader en zoon; langzamerhand ontrafelen ze een gecompliceerd verhaal. Ineens wijst de oplossing naar Israël, maar is dat wel zo? De garage is een literaire thriller, bekroond met vijf sterren in de Detective en Thrillergids van Vrij Nederland 2024.
TIP! Wist je dat je met een groot of klein abonnement van CODA, een studentenabonnement of een jeugdlidmaatschap gratis gebruikmaakt van de online bibliotheek? Daar vind je een wereld aan e-books en luisterboeken.
Tips van Loes #40
Een onbekende vader, een geheim meedragen of een partner verliezen aan Alzheimer zijn voor sommigen realiteit. Die verhalen opschrijven en delen maken het niet makkelijker maar wel dragelijker, omdat je deelt en inzicht geeft in een situatie die ook voor anderen herkenbaar is. Bibliothecaris Loes Kroon selecteerde een paar prachtige titels. Kers op de taart in dit blog zijn twee heerlijke thrillers.
Ap Dijksterhuis, Vader
Als Albert Jan (Ap) Dijksterhuis vier jaar is, overlijdt zijn vader en hij heeft nauwelijks herinneringen aan hem. Op een korte periode na, groeit Ap op met alleen zijn moeder, waar hij een goede relatie mee heeft. Ze laat hem erg vrij en slechts af en toe krijgt hij wat over zijn vader te horen. Zijn moeder overlijdt als hij dertig is en tijdens het opruimen van het huis vindt hij een trommel met paperassen. Hij opent deze trommel heel even en laat ‘m dan twintig jaar weer dicht. Pas na die twintig jaar heeft hij voldoende moed verzameld – en een schild om zich heen gebouwd – om de trommel weer te openen, want hij weet dat het niet prettig is wat hij aan zal treffen. Vader is opgebouwd uit brieven die Ap Dijksterhuis aan zijn vader heeft geschreven en waarin je zijn vader leert kennen. Langzaam wordt duidelijk wat er gebeurd is en als je het boek leest, krijg je grote bewondering voor zijn moeder. Ap Dijksterhuis is een bekende psycholoog en heeft diverse goed verkochte boeken op zijn naam staan. Het schrijven van dit boek heeft hem naar eigen zeggen behoorlijk wat zelfinzicht gegeven.
Clairy Polak, Voorbij, voorbij
“Voorbij, voorbij en o, voorgoed voorbij” is de slotregel van Herinnering, een gedicht van J. C. Bloem. Hoe is het als je man Alzheimer heeft? Clairy Polak beschrijft in de roman Voorbij, voorbij op indringende wijze het ziekteproces van haar man Nico. De hoofdpersonen zijn Judith en Leo maar al lezend zie je Clairy Polak voor je. In de kroeg ontmoet Judith de 13 jaar oudere Leo en hoewel ze overtuigd single was, worden ze onafscheidelijk. Ze hebben het geweldig samen. Maar dan doet Alzheimer zijn intrede. Leo gaat met zijn bedrijf voor de derde keer failliet en dit keer kan zijn gevorderde Alzheimer niet meer ontkend worden. Zo langzamerhand krimpt hun wereld, tot het onvermijdelijk wordt dat Leo naar een verpleeghuis gaat. Haar gevoelens over de opname, het schuldgevoel, het feit dat hij het in het verpleeghuis beter heeft dan bij haar en de opluchting dat de zorg niet meer alleen op haar aankomt; het komt allemaal aan de orde. Een indrukwekkend boek over ‘het ondraaglijk voorbijgaande in een mensenleven.’
Stig Abell, Dodelijke afloop
Jake Jackson is een Londense rechercheur, uitgeblust door zijn laatste moeilijke zaak. Zijn vrouw Faye en hij zijn uit elkaar gegroeid, mede doordat hun kinderwens niet vervuld werd. Wanneer hij van zijn oom Arthur een afgelegen boerderij in de buurt van het kleine dorpje Caelum Parvum erft, grijpt hij zijn kans om opnieuw te beginnen. Hij klust aan de primitieve boerderij, die geen badkamer heeft maar wel een uitgebreide bibliotheek vol klassieke thrillers. Hij sport veel en leert wat dorpsbewoners kennen, waaronder een vrolijke dierenarts. Af en toe vraagt hij zich af of hij er wel goed aan gedaan heeft om alles achter zich te laten. Als hij, conform plaatselijk gebruik, uitgenodigd wordt om tijdens het dorpsfeest een zak verstopte ‘botten’ te zoeken, neemt hij deel aan de zoektocht. Maar dan blijkt deze zak met takken échte botten te bevatten. Jake wordt door de dorpelingen gevraagd om onderzoek te doen, maar niet iedereen is daar blij mee. Hij is zijn leven niet meer zeker. En dan ligt de boerderij toch wel erg afgelegen. Het Engelse platteland speelt een hoofdrol in dit boek. De kleine weggetjes, de dorpen, de natuur; je ziet het in al zijn schoonheid voor je. Sfeervol, met een beetje romantiek en een heel spannend eind.
Nicci French, Stemmen in het duister
Nancy heeft een psychose gehad en moet haar restaurant sluiten. Met haar vriend Felix verhuist ze naar een klein appartement in een verwaarloosd huis met meerdere bewoners die erg close zijn. Op een dag botst Nancy tegen Kira op die beneden woont. Ze lijkt overstuur en vraagt Nancy halfslachtig om hulp en zegt haar voorzichtig te zijn. De dag erna wordt Kira dood gevonden en iedereen, ook de politie, vermoedt zelfdoding. Behalve Nancy. Ze voelt zich schuldig en gaat op onderzoek uit, wat haar door iedereen afgeraden wordt. Ze vinden dat ze spoken ziet en weer last heeft van wanen. Maar Nancy weet zeker dat het niet klopt en vindt uiteindelijk gehoor bij rechercheur Maud O’Connor. Stemmen in het duister is een beklemmend boek. Je zit helemaal in het hoofd van Nancy. Wat is waar en wat is misschien weer een psychose? Je kunt dit boek niet wegleggen!
Tips van Loes #39
In dit boekenblog van Loes Kroon staan een aantal sterke, moedige en spirituele vrouwen centraal: Frieda Tendeloo, die van een stil geboren kindje beviel en de herinneringen daaraan heel lang weggestopt heeft; Hilma af Klint, die als spirituele kunstenaar haar tijd ver vooruit was; de Amerikaanse Josie Anderson en de Franse Arlette LaRue die samen actief waren in het Franse verzet en Lara, een 16-jarig meisje dat plotseling op Videy verdwijnt, een klein eiland vlak voor de kust van IJsland.
Jaap Robben, Schemerleven
Wanneer Frieda Tendeloo in de koude winter van 1963 Otto Drehmann op het ijs van de bevroren Waal bij Nijmegen tegenkomt, worden ze verliefd. Hun relatie kan echter niets worden; Otto is getrouwd en is niet van plan om te scheiden. Wanneer Frieda zwanger wordt, wordt ze door haar ouders op straat gezet. Otto regelt een kamer in een afbraakpand en daar bevalt Frieda van een stil geboren kindje. Otto neemt het kindje mee en ziet Frieda vervolgens niet meer. Als haar man Louis onverwacht overlijdt, komt de 81-jarige Frieda in een verzorgingshuis terecht. Daar komen de herinneringen aan Otto en hun stil geboren kindje boven. Uiteindelijk vertelt ze het verhaal aan haar zoon Tobias; haar man heeft nooit geweten dat ze eerder zwanger is geweest. Tobias en de verpleger Jamie gaan op internet op zoek naar Otto en ontdekken dat Otto nog leeft. Een fijnzinnig, tragisch verhaal over Frieda en haar verdriet om haar stil geboren kindje, waarvan ze alleen de witte voetjes gezien heeft. Jaap Robben schreef in 2010 al het gedicht Schemerleven dat op een bank op een begraafplaats in Nijmegen gegraveerd is. Dit gedicht is een ode aan stil geboren baby’s, die geen officiële begrafenis hebben gekregen. Sindsdien wilde hij al een boek over dit onderwerp schrijven en toen hij van de gemeente Nijmegen de opdracht kreeg om een boek te schrijven over wat zich in Nijmegen afspeelde, kwam alles samen.
Sofia Lundberg, Alyson Richman en M.J. Rose, Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond
Geïntrigeerd na een bezoek aan de tentoonstelling van het werk van Hilma af Klint in het Kunstmuseum in Den Haag, was ik nieuwsgierig naar deze roman. Hilma af Klint (1862-1944) was een Zweedse kunstenares met een grote belangstelling voor het spirituele. Samen met vier andere getalenteerde vrouwen organiseerde ze op vrijdagavond speciale bijeenkomsten. Deze vijf vrouwen waren ervan overtuigd zijn dat ze via deze seances contact konden leggen met geesten die hen konden helpen hun potentieel als kunstenaar waar te maken. Vrouwelijke kunstenaars hebben het moeilijk en Hilma is haar tijd ver vooruit. In 1933 slaat ze al haar werk op, met het idee dat het pas 20 jaar na haar dood weer gezien mag worden. Een andere verhaallijn gaat over Eben, een curator bij het Guggenheim Museum in New York die in 2019 de tentoonstelling Paintings for the future rond het werk van Hilma organiseert. Bijzonder interessant om te lezen wat er allemaal bij komt kijken om zo’n grote tentoonstelling te organiseren. En Hilma had gelijk: haar werk past helemaal in de huidige tijd en wordt nu enorm gewaardeerd, wat onder andere blijkt uit de zeshonderdduizend bezoekers die Paintings for the future bezocht hebben. Hilma schilderde inderdaad voor de toekomst. Het boek is een roman, dat uiteraard wel gebaseerd is op heel veel onderzoek.
Martha Hall Kelly, De gouden duiven
Parijs 1943. De Amerikaanse Josie Anderson en de Franse Arlette LaRue zijn actief in het Franse verzet en zijn zo succesvol dat de Gestapo verbeten jacht op hen maakt. Ze staan bekend onder de codenaam ‘de gouden duiven’. Door een toevallige gebeurtenis gaat het fout en worden ze samen met een pleegkind, de moeder van Josie en het babyzoontje van Arlette gearresteerd en overgebracht naar Ravensbrück. Daar voert een kamparts experimenten uit op de moeder van Josie en wordt Arlettes zoontje bij haar weggehaald. Tien jaar later. Josie en Arlette hebben Ravensbrück overleefd en komen opnieuw voor gevaarlijke uitdagingen te staan: Josie werkt voor het Amerikaanse leger en maakt jacht op de nazi-arts uit Ravensbrück en Arlette krijgt te horen dat haar zoon misschien gevonden is en zich in Zuid-Amerika bevindt. Een vlot, toegankelijk geschreven en meeslepend boek dat je zo uitleest.
Ragnar Jonasson en Katrin Jakobsdottir, Reykjavik
IJslandse thriller, waarin Ragnar Jonasson een bekende co-auteur heeft, namelijk de IJslandse premier Katrin Jakobsdottir. Met het schrijven van dit boek hebben ze op een voor hen aangename manier de coronatijd doorgebracht. Een nooit opgeloste verdwijningszaak van 30 jaar geleden is voor beginnend journalist Valur Robertsson een prachtig onderwerp om naam te maken. In 1956 verdwijnt Lara, een 16-jarig meisje met een zomerbaantje op Videy, een klein eiland vlak voor de kust van IJsland. Elke tien jaar wordt de zaak weer opgerakeld en Valur is van plan de zaak nu echt op te lossen, maar dan komt hij te dicht bij de oplossing... Sfeervolle thriller die zich voornamelijk afspeelt in het Reykjavik van 1986 - zonder e-mail, zonder mobiele telefoons en met de vredesbesprekingen tussen Reagan en Gorbatsjov als achtergrond.
TIP! Wist je dat je met een groot of klein abonnement van CODA, een studentenabonnement of een jeugdlidmaatschap gratis gebruikmaakt van de online bibliotheek? Daar vind je een wereld aan e-books en luisterboeken.
Tips van Loes #38
Verstoten, verraden, vermoord; of het nu Florence in 1550 is of Parijs in 1940 de dubbele agenda’s, verdachte omstandigheden en het mysterie dat dergelijke gebeurtenissen omgeeft, is van alle tijden. Bibliothecaris en boekenbloger Loes Kroon koos een aantal spannende, meeslepende titels waarin het aan bod komt. Ook Verstoten van Ton Damen over zijn adoptie en het bijzondere verhaal van zijn biologische moeder maakt deel uit van dit feestdagenblog.
Maggie O’Farrell, Het huwelijksportret
Florence, de jaren 1550: Lucrezia de Medici, de derde dochter van de hertog van Florence, leidt een prettig maar afgezonderd bestaan in het palazzo van haar vader. Lucrezia was vanwege haar temperament en ongedurigheid een teleurstelling voor haar ouders. Ze had een talent voor tekenen en was gefascineerd door een tijger die haar vader naar Italië had laten komen. Alle kinderen, dus ook de meisjes, werden goed opgeleid en moesten aan hoge eisen voldoen. Ze waren immers bestemd voor huwelijken die hun ouders tot eer zouden strekken. Lucrezia’s oudste zus Maria werd uitgehuwelijkt aan Alfonso d’Este, maar toen zij kort voor het huwelijk overleed moest er een nieuwe kandidate gezocht worden. En dat werd de 13-jarige Lucrezia. Door een list van haar dienstmeid kon het huwelijk twee jaar uitgesteld worden. Eenmaal getrouwd vertrokken ze naar een buitenhuis om aan elkaar te wennen. Alfonso lijkt een begripvolle echtgenoot, maar al gauw leert ze ook een andere kant van hem kennen. Het enige dat hij wil is een erfgenaam maar er gaan al praatjes rond dat hij nog nooit een meisje zwanger heeft gemaakt. De druk op Lucrezia is dus groot. Alfonso besluit dat er een portret geschilderd moet worden om zijn hertogin in al haar schoonheid te tonen. Lucrezia wordt steeds angstiger en als ze door Alfonso zonder bedienden wordt meegenomen naar een afgelegen jachtslot vreest ze dat ze niet levend terugkomt. Het huwelijksportret is een prachtige, historische roman die heel beeldend is. Met dit boek waan je je helemaal aan het hof. Je krijgt een goed beeld door allerlei details, maar het is beslist geen droge geschiedenisles. Integendeel!
Ton Damen, Verstoten
Ton Damen (1958-2023) was meer dan veertig jaar journalist, eerst bij Het Vrije Volk en 34 jaar bij Het Parool. Damen wist altijd dat hij geadopteerd was, groeide op in een warm gezin en had nooit zo de behoefte om zijn biologische moeder te zoeken. Ton’s zoon Thomas vertelt dat hij een aantal jaren geleden een DNA test heeft gedaan waar destijds niet zoveel uitkwam. Recent keek hij weer eens op de website en hij bleek een match te hebben: Ton bleek een halfzus te hebben, Jacqueline, en met haar deelt hij hun biologische moeder Anna Zandvlied. En er zijn nog veel meer halfbroers en -zussen. Ton ontmoet Jacqueline en het klikt. Ze komen erachter dat ze jaren geleden beroepsmatig met elkaar in contact zijn geweest. En dan ontrafelt zich het bijzondere verhaal van Anna Zandvlied. In haar jeugd emigreert ze met haar familie naar Australië maar na een jaar vertrekt haar moeder weer naar Nederland, terwijl de rest van het gezin achterblijft. Anna en haar broertjes worden heel even wereldnieuws als ze als verstekelingen op de boot naar Nederland stappen. Weer in Nederland gaan moeder en dochter regelmatig naar uitgaansgelegenheden om in contact te komen met welgestelde mannen. Ton is het resultaat van zo’n uitstapje. Direct na zijn geboorte wordt hij door zijn oma in een boodschappentas bij de nonnen afgeleverd. Een bijzonder verhaal waarin de geschiedenis zich herhaalt en het moeizame adoptieproces aan de orde komt.
Brianna Labuskes, De bibliotheek van verboden boeken
Een boek dat als opdracht heeft ‘Voor alle bibliothecarissen, de hoeders van boeken’ wekt natuurlijk de nieuwsgierigheid van deze bibliothecaris. De bibliotheek van verboden boeken speelt in het Berlijn van 1933. De Amerikaanse schrijfster Althea James is op uitnodiging van een propagandaprogramma voor Amerikanen met Duitse voorouders naar Berlijn gekomen. Al snel wordt ze geconfronteerd met de gruwelen van het opkomende naziregime. Ze ontmoet de Joodse Hannah Brecht en ontwikkelt gevoelens voor haar. Samen zijn ze bij de boekverbranding van alle door de nazi’s verboden boeken. In 1936 is Hannah naar Parijs gevlucht. Na een groot verraad durft ze niemand meer te vertrouwen. In Parijs werkt Hannah in een boekhandel die de door de nazi’s verboden boeken verspreid. De laatste verhaallijn gaat over Vivian Childs die in het New York in 1944 haar eigen oorlog voert. Ze werkt bij een organisatie die boeken stuurt naar Amerikaanse soldaten in Europa. Dit succesvolle project wordt tegengewerkt door senator Taft. Vivian zet zich vol overtuiging in om het project te redden. Ze komt daarbij in contact met de bibliotheek van verboden boeken.
Chris Lloyd, Requiem
Inspecteur Eddie Giral probeert in het door de Duitsers bezette Parijs in het najaar van 1940 een balans te vinden tussen zijn gewone politiewerk en de eisen van de bezetters. Hij lijdt nog steeds aan de trauma’s opgelopen tijdens de Eerste Wereldoorlog en heeft in zijn privéleven ook niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Dan wordt in een voormalige nachtclub een lichaam gevonden, gruwelijk vermoord en met dichtgenaaide lippen. Samen met zijn adjunct Boniface stort hij zich op de zaak. Daarnaast wordt zijn hulp ingeroepen door een oude vlam en een vriend van vroeger. En wie is de raadselachtige figuur Capeluche? En waarom zijn er zoveel Franse misdadigers opeens vrijgelaten uit de gevangenis? Het is een ingewikkelde thriller, een complex verhaal met veel personages, en je moet je hoofd erbij houden. Vol met interessante karakters en veel couleur locale: hoe was het bijvoorbeeld om als Parijzenaar te leven onder Duits bewind? Dit boek is een boeiend vervolg op De ongewenste doden, genoemd in blog 32.
Tips van Loes #37
Een tuin, een kapperszaak, een klein Amerikaans stadje. Moord, wraak, een vliegramp. In boekenblog #37 van bibliothecaris Loes Kroon komt het allemaal voorbij. Heerlijk stapeltje boeken voor deze natte, gure najaarsdagen.
Marion Lagoda, Een tuin aan de Elbe
Hamburg 1913. Hedda Herzog wordt aangesteld als hoofdtuinier bij de Joodse familie Clarenburg met de opdracht een tuin te ontwerpen en te realiseren op een bergachtig terrein dat afloopt naar de Elbe. Hedda woont in een tuinhuis op het terrein. Makkelijk heeft ze het niet als eerste vrouw in een mannenwereld met veel tuinmannen waar ze leiding aan geeft. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gaan veel van deze tuinmannen het leger in en in de tuin worden groentes verbouwd om te overleven. In 1924 is de tuin voltooid. Hedda houdt zich ver van politiek maar in de jaren dertig wordt de dreiging van het Nationaal Socialisme steeds groter en zorgt ze jarenlang voor het Joodse meisje Hannah. Ze leidt ook Joodse jongeren op ter voorbereiding van hun emigratie naar Palestina. In 1938 emigreert Hedda naar Engeland waar haar vriendin Lizzie woont die met een Engelsman getrouwd is. Door de correspondentie met Lizzie krijg je meer inzicht in Hedda. Ze heeft nog jarenlang in beroemde Engelse tuinen gewerkt.
Marion Lagoda is een Duitse tuinjournaliste en deze roman is een ode aan en losjes gebaseerd op het leven van Else Hoffa, de eerste hoofdtuinier in Duitsland, en haar Romeinse tuin. Heerlijk sfeervol boek voor tuin- en geschiedenisliefhebbers. De tuin van Else Hoffa bestaat nog steeds en is nu een park dat beheerd wordt door de stad Hamburg. De Römischen Garten in Hamburg-Blankenese aan de Elbe is te bezoeken. Meer informatie is hier te vinden.
Gerbrand Bakker, De kapperszoon
Simon Weiman is kapper. Hij kreeg zijn kapperszaak van zijn opa die de zaak als een soort Jordanese kroeg runde. Simon doet het heel anders. Hij knipt zo min mogelijk klanten en je vraagt je af hoe hij rondkomt. Zijn vader heeft hij nooit gekend, die is omgekomen bij de vliegramp op Tenerife in maart 1977. Als Simons moeder hem vraagt te helpen bij het wekelijkse zwemuitje van een aantal verstandelijk gehandicapte jongeren wordt hij uit zijn dagelijkse sleur getrokken. Tot zijn schaamte voelt hij zich aangetrokken tot één van de jongeren die hem aan de beroemde zwemmer Popov doet denken. Ook begint hij voor het eerst vragen te stellen over zijn vader. De korte hoofdstukken die zich voornamelijk afspelen in de kapperszaak en het zwembad worden nu steeds meer afgewisseld met het onderzoek naar de vliegramp. Wat opvallend is is dat Simon in de kroeg vaak een schrijver ontmoet, bekend van boeken als Beneden is het kil, De landweg en Amandelbomen bloeien rood. Wie zou dat nu toch zijn…
Shelley Read, Ga als een rivier
1948. Victoria Nash woont in Iola, een klein en bekrompen stadje in Colorado. Haar familie heeft een perzikenboomgaard. Op een dag ontmoet ze Wil Moon, een jongen van Indiaanse afkomst. Het stadje accepteert Wil niet. Hij probeert te overleven in de natuur en Victoria leert veel van hem. Door een schokkende gebeurtenis wordt Victoria gedwongen van huis weg te lopen. “Ga als een rivier” is het laatste dat Will tegen Victoria zegt. Een hartverscheurend verhaal vol liefde voor de natuur, vol emotie,
kracht en hoop. Dit coming-of-age verhaal leest als een trein, wordt vergeleken met Als de rivierkreeften zingen en is uitgeroepen tot hét zomerboek van 2023 door lezerscommunity Hebban.
M.J. Arlidge, Oog om oog
Wraak, verraad en gerechtigheid, daar draait het om in deze thriller. Zes misdadigers hebben na hun straf de mogelijkheid gekregen onder toezicht terug te keren in de maatschappij, met een nieuwe naam, baan en woonplaats. Zes dagen lang volg je de levens vanuit de moordenaars, de familie van de slachtoffers, de medewerkers van de reclassering en de politie. Maar dan blijkt dat er ergens een lek in het systeem zit: de families van slachtoffers krijgen de nieuwe identiteit doorgespeeld van de moordenaar van hun dierbaren. En wat doe je dan? Oog om oog? Arlidge is bekend van zijn thrillerserie over politie-inspecteur Helen Grace, ook zeer aanbevolen!
Tips van Loes #36
De zomervakantie in deze regio is voorbij en dus is het tijd voor een nieuw boekenblog van Loes. Deze keer besteedt ze aandacht aan vier vrouwelijke schrijvers, namelijk Cobi van Baars, Annejet van der Zijl, Jessa Maxwell en Anna van den Breemer.
TIP! Wist je dat je met een groot of klein abonnement van CODA, studentenabonnement of jeugdlidmaatschap ook GRATIS gebruik kunt maken van de online bibliotheek? Je vindt er een wereld aan e-books en luisterboeken.
Cobi van Baars, De onbedoelden
Een indrukwekkend, waargebeurd verhaal over Aaf en Annemarieke, een tweeling die kort na de geboorte afgestaan is voor adoptie en apart van elkaar is opgegroeid.
De 21-jarige Aaf krijgt in 1988 van haar liefdevolle adoptieouders te horen dat ze een tweelingzus heeft, Annemarieke. De Raad van de Kinderbescherming heeft indertijd besloten dat kinderen die geadopteerd én de helft van een tweeling zijn, dit pas op 21-jarige leeftijd mogen horen – in hun belang... De ouders van Aaf hebben al die jaren met dit geheim en met het beleid van de Heerlense Vroedvrouwenschool geworsteld. Het Katholieke Limburg van de jaren 60 met zijn normen en waarden en de schande die ongehuwde moeders aangepraat werd, heeft op veel mensen grote invloed gehad.
Wanneer Aaf haar tweelingzus Annemarieke ontmoet, verbazen ze zich er allebei over dat ze elkaar niet eerder zijn tegengekomen; jarenlang reisden ze met dezelfde trein naar hun opleiding. Als twee-eiige tweeling lijken ze op elkaar, maar de gezinssituatie waarin ze opgegroeid zijn, is totaal verschillend. Aaf groeide samen met een oudere zus op in een warm en liefdevol gezin, bij Annemarieke thuis was het zeer afstandelijk. De jaren na hun eerste ontmoeting gaan ze op zoek naar hun biologische moeder en later ook naar hun Griekse vader. Ze proberen te bevatten hoe het is om samen geboren te worden, de eerste vier maanden samen in één wieg te liggen en vervolgens niet samen op te groeien.
Cobi van Baars kende Aaf toen ze allebei 21 waren en hoorde toen al van dit ongelooflijke verhaal. Ze kwamen elkaar zo af en toe tegen en toen Cobi voor een boek op zoek was naar een ‘groter’ verhaal, heeft ze deze waargebeurde geschiedenis verwerkt in dit indrukwekkende en ontroerende boek.
Annejet van der Zijl, Fortuna’s kinderen
In 2020 schreef Annejet van der Zijl het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette over de bijzondere liefde tussen de Nederlandse ‘gelukszoeker’ Leon Herckenrath en de als slavin geboren Juliette.
In 1818 verliet de uit Monster in het Westland afkomstige Leon Herckenrath Nederland om zijn fortuin te gaan maken in de Nieuwe Wereld. Hij kwam terecht in Charleston, waar het leven weelderig en gruwelijk was, de rijkdom rustte op de slavernij. Al snel werd hij een succesvol zakenman. De 11-jarige slavin Juliette verzorgde hem toen hij ziek was en hij kocht haar op 20 oktober 1820 vrij (de akte hiervan bestaat nog!). Een paar jaar later trouwden ze en stichtten ze in het geheim een gezin. Hoewel relaties tussen witte mannen en zwarte vrouwen vaak voorkwamen, was een gelijkwaardig en liefdevol huwelijk zeker niet gebruikelijk. Het werd echter te gevaarlijk; de slavernijwetten werden steeds strenger en hun oudste dochter liep gevaar om tot slaaf gemaakt te worden. Eén voor één werden zijn vrouw en kinderen per schip naar Nederland gesmokkeld en op het landgoed Geerbron in Monster was Juliette een aristocratische dame van stand.
Na het verschijnen van het Boekenweekgeschenk kwam Van der Zijl in contact met een verre nazaat van de familie die een foto bezat van de oudste dochter, Virginie. Haar man bleek uit hetzelfde avontuurlijke hout gesneden als zijn schoonvader: hij zette in San Francisco een bloeiend zakenimperium op en bracht zijn halfbloed echtgenote terug naar Amerika, 20 jaar nadat ze uit Charleston was gesmokkeld.
De geschiedenis van twee generaties fortuinzoekers is samengesmeed tot een Trans-Atlantische familiekroniek en brengt het verleden beeldend tot leven. Liefdevol verhaal over de veerkracht van de mens.
Jessa Maxwell, De gouden lepel
De setting van deze detective is geweldig: stel je de ‘Heel Holland Bakt-tent’ voor in de tuin van een ietwat vervallen landhuis. De populaire bakwedstrijd Bake Week begint aan haar tiende seizoen. Zes deelnemers moeten een week lang hun bakkunsten vertonen, onder leiding van presentator en bedenker van het programma Betsy Martin. Tegen Betsy’s zin is haar door de productieleiding een co-presentator opgedrongen, de onvoorspelbare en van zichzelf vervulde Archie Morris. Als de wedstrijd van start gaat is het al gauw mis: iemand saboteert de wedstrijd. Zout in plaats van suiker, bedorven ingrediënten, een brander op de hoogste stand, ruzie en dan wordt een lijk ontdekt…
Een ‘cosy detective’ zoals ze dat noemen, extra leuk voor liefhebbers van Heel Holland Bakt!
Anna van den Breemer, Het perfecte zusje
Het verhaal speelt zich af in Deventer en in de omgeving van Zeist. Voor mij (Loes) bekend terrein en dat maakt dit spannende en zeer vlot geschreven boek extra leuk.
Gaby heeft een patisserie in Deventer, Hemelse taarten, is vaak te gast bij een tv-show en heeft een lieve man die thuis het gezin runt. Daarnaast vlogt ze en schrijft ze een kookboek. Ze is zeer succesvol, maar het enige waar ze bang voor is en wat ze kostte wat kost verborgen wil houden, is een groot geheim uit haar verleden… Wanneer in de bossen van Zeist het lichaam van een jong meisje gevonden, verandert alles. Haar broer wordt verdacht, een oude jeugdvriendin duikt op en een journaliste die een artikel over haar schrijft, spit diep in haar leven.
Tips van Loes #35
Deze keer bespreekt Loes Kroon in deel 35 van haar boekenblog maar liefst vijf boeken. Boeken over de geschiedenis waarin belangrijke rollen zijn weggelegd voor sterke vrouwen. En spannende misdaaddetectives van nu. Ook passeert een kinderboek de revue. Een boeksoort waar Loes normaal nooit over schrijft, maar voor dit bijzondere exemplaar maakt zij graag een uitzondering!
TIP: Wist je dat je met een groot of klein abonnement van CODA, studentenabonnement of jeugdlidmaatschap ook GRATIS gebruik kunt maken van de online bibliotheek? Je vindt er een wereld aan e-books en luisterboeken.
Lisa Weeda, Aleksandra
Op verzoek van haar Oekraïense grootmoeder Aleksandra gaat Lisa in 2014 op zoek naar haar verdwenen neef Kolja. Haar oma is in 1942 gedeporteerd naar Duitsland omdat in de fabrieken arbeidskrachten nodig waren. Daar ontmoette ze een Nederlandse man en pas jaren later was er weer contact mogelijk met haar familie. Bij de grens met Loegansk wordt Lisa tegengehouden maar in een onbewaakt ogenblik ziet zij kans toch over de grens te komen. Ze belandt in een graanveld. Ze komt terecht in het paleis van de verloren Don Kozak en ontmoet daar haar overleden overgrootvader Nikolaj. Nikolaj leidt Lisa rond in het fictieve paleis vol bladgoud en muurschilderingen en vertelt haar de complexe familiegeschiedenis. Hij stamt af van de Don Kozakken, gevreesde vrijbuiters die door de tsaar werden ingezet als cavalerie. Die tijd is lang voorbij en de Kozakken worden boeren. Door de communisten worden ze gezien als koelakken, grootgrondbezitters, terwijl ze in de praktijk maar een klein stukje land bezitten. De boerderij wordt hen afgenomen, de grond wordt herverdeeld maar niet goed bewerkt waardoor de oogsten mislukken met hongersnood als gevolg. Uithongering was een Russische methode om het Oekraïense volk uit te hongeren. Als een Kozak sterft, verandert hij in een wit hert met een gouden pijl in zijn rug. Deze herten, de fictieve voorouders, vertellen een groot deel van het verhaal.
Aleksandra beslaat 100 jaar geschiedenis van één van de meest complexe regio’s van Europa. Een boek boordevol symboliek en magie. Het vertelperspectief wisselt vaak en de stamboom achterin is onmisbaar. Je moet je hoofd er goed bijhouden maar het is zeker de moeite waard. Wat een indrukwekkend boek!
Jutta Chorus, Alma’s dochters; een verborgen familiegeschiedenis
Dit boek is een monument voor onzichtbare vrouwen: Alma Bimmermann, Elly Berkhout, Sylvia Brandts Buys en Lili Veenman, wiens werk voor de Nederlandse letteren, journalistiek en film onderbelicht bleef. Via haar schoonmoeder kent Jutta Chorus Lili Veenman, de weduwe van filmmaker Fons Rademakers. In een oud koffertje vindt Lili brieven, dagboeken en foto’s van haar voormoeders die, net als zijzelf, pioniers waren in de letteren, journalistiek en film. Deze vrouwen zijn ten onrechte vergeten. Terwijl hun mannelijke partners, zoals onder andere G.B.J. Hiltermann, wel een plek in de geschiedenis kregen. Jutta Chorus zoekt de familiegeschiedenis uit en stelt zo de problematiek van de ongelijkwaardigheid van mannen en vrouwen aan de orde.
Björn Paqualin, Waar rook is en De man op de brug
Björn Paqualin is een Zweeds scenarioschrijver van onder andere de serie Wallander. Zijn boeken lezen als een trein met korte hoofdstukken geschreven vanuit wisselend perspectief met een beetje donkere humor. Thema’s als de klimaatcrisis en vegetariër zijn, komen terloops aan de orde.
Waar rook is
In Zweden woedt de grootste bosbrand sinds tijden. De brandweer werkt met man en macht om de vuurzee onder controle te krijgen. Als midden in de chaos een in stukken gehakt lichaam wordt gevonden, wordt rechercheur Stella Robertsson vanuit Stockholm ingevlogen om de zaak te onderzoeken. De identificatie is lastig, maar uiteindelijk wordt duidelijk dat het om een vrouw gaat die al jaren wordt vermist. Samen met een lokale politieman gaat Stella op zoek naar de dader.
De man op de brug
In een Zweeds natuurreservaat worden twee vrouwen aangevallen tijdens het kamperen. Sporen lijken een verband te hebben met een dubbele moord van vijf jaar geleden. Rechercheur Stella Robertsson heeft een moeilijke tijd achter de rug. Ze is geschorst hangende het onderzoek na de gebeurtenissen van een jaar geleden. Een journalist heeft lucht gekregen wat er destijds is gebeurd en dreigt openbaar te maken wat hij heeft ontdekt. Stella moet meewerken aan het onderzoek van deze moorden. Alleen dan houdt hij zijn mond…
Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen, Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda
Winnaar van de Woutertje Pieterse prijs 2023. De Woutertje Pieterse prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. Uitzonderlijk wat betreft taal, genre, thema, illustratie en vormgeving. Normaal gesproken schrijf ik nooit over jeugdboeken, maar ik had veel over dit boek gehoord en was nieuwsgierig geworden. En niet voor niets, want het schrijf- en tekenplezier spat ervan af!
Stel je een klas voor met dieren die spreekbeurten houden over elkaar. Hoe kijken dieren naar andere dieren? De merel praat over de halsbandparkiet, de halsbandparkiet over zangvogels, de zebra over puur zwart-witte dieren- dat zijn er trouwens maar zeven-, de sneeuwpanter praat over zichzelf want niemand ziet hem en de regenworm houdt een spreekbeurt over de anaconda. En zo zijn er nog veel meer spreekbeurten. Het leukste dier vond ik de poetsvis. Ik dacht even dat deze verzonnen was, maar hij bestaat echt. De poetsvis heeft een schoonmaakbedrijf aan huis en dat huis is het koraalrif. Iedere vis die zich vies voelt, en haaien zijn favoriet, meldt zich bij de wasstraat. Haaien hebben etensresten tussen hun tanden en ze hebben heel veel tanden… De poetsvis checkt de haai op wondjes en maakt zijn huid schoon. De haaien genieten van deze behandeling en eten de poetsvissen dus niet expres op want ze hebben ze nodig. Zijn er nog vragen?
Tips van Loes #34
De ene zondebok is de andere niet. Maar hoe makkelijk ze worden aangewezen laten de boeken zien die Loes Kroon in deel 34 van haar blog bespreekt. De onafhankelijke overlever Kya, de levenslang vluchtende Gretel, de door zijn schoonouders veroordeelde Joe, de vogelvrije gevangenen in de Sovjet-kampen: allemaal zijn ze op hun manier slachtoffer van beschuldigende vingers. Confronterend en hartverscheurend tegelijk.
TIP: Wist je dat je met een groot of klein abonnement van CODA, studentenabonnement of jeugdlidmaatschap ook GRATIS gebruik kunt maken van de online bibliotheek? Je vindt er een wereld aan e-books en luisterboeken.
Delia Owens Daar waar de rivierkreeften zingen (eerder verschenen als Het moerasmeisje)
Dit is een wereldwijde bestseller en in Nederland het best verkochte en meest uitgeleende boek van 2022! Verfilmd als: Where the crawdads sing. Nu ook te zien op Netflix. Delia Owens is biologe en heeft jarenlang in Afrika onderzoek gedaan naar leeuwen, olifanten en andere dieren. Op bijna 70-jarige leeftijd debuteerde ze met de roman Where the crawdads sing, al waren er wel eerder non-fictie boeken van haar verschenen over haar leven en werk als wildlife-onderzoeker. Ze is geboren in het zuiden van Georgia en opgegroeid in de natuur. Haar moeder stimuleerde haar om zelf op onderzoek uit te gaan: ‘Go way out yonder where the crawdads sing’, naar ginds, waar de rivierkreeften zingen dus. Het moerasgebied van South Carolina waar het boek zich afspeelt, kent ze van familievakanties.
Hoofdpersoon is Kya, die met haar ouders, zussen en broer in een afgelegen hutje in het moerasgebied woont. Na de vlucht van haar moeder vertrekken al snel ook haar zussen en later haar broer, om te ontsnappen aan hun gewelddadige vader. Na een paar jaar verdwijnt ook haar vader en is Kya aan zichzelf overgeleverd. Ze weet te overleven in en met de natuur en een beetje hulp van een zwarte familie. Bovendien krijgt ze een vriendje dat haar leert lezen. Maar ook hij vertrekt. Als de populairste jongen van het dorp dood wordt gevonden is Kya de aangewezen verdachte. De perfecte zondebok.
Ook in de online bibliotheek te leen.
John Boyne Toen de wereld brak
Dit is het vervolg op de verfilmde bestseller De jongen in de gestreepte pyjama. John Boyne was altijd al van plan om het verhaal van Gretel te vertellen. Zij is het zusje van Bruno, het omgekomen jongetje met de gestreepte pyjama. Hij bewaarde al jaren een bestandje op zijn computer: Gretel’s verhaal. Tijdens de coronapandemie had hij ineens tijd te over.
Gretel en haar moeder zijn na de oorlog Duitsland ontvlucht en proberen in het Parijs van 1946 een nieuw leven op te bouwen. De vader (kampcommandant in Auschwitz) is opgehangen en het trauma van het verlies van Bruno beheerst hun leven. In het naoorlogse Parijs wordt scherp gelet op mensen die met een vaag verhaal ineens opduiken. Gretel en haar moeder worden herkend en door een tribunaal van verzetsmensen en oorlogsslachtoffers ‘berecht’. Ze vluchten weer verder en na de dood van haar moeder probeert Gretel in Sydney opnieuw te beginnen. Haar verleden blijft haar achtervolgen en ze gaat terug naar Europa, naar Londen. De hoofdstukken switchen steeds in de tijd: van 2022 – wanneer Gretel 92 is - en achtereenvolgens in 1946, 1952 en 1953. Haar leven lang is ze bang om ontdekt te worden; maar heel weinig mensen weten wie ze echt is. Hoe heeft de ellende uit
haar jeugd haar latere leven bepaald, het schuldgevoel, de rouw? Ben je medeplichtig als je 12 bent en je hebt de pech dat je vader kampcommandant van Auschwitz was? Kun je jezelf zuiveren van de misdaden die zijn gepleegd door de mensen van wie je hield? Indrukwekkend en hartverscheurend!
Debbie Johnson Ooit, misschien
Jess heeft jarenlang gedacht dat Joe haar verlaten had, juist op het moment dat ze hem zo nodig had. Na een ongeluk waarbij hun dochtertje overleed kampte Jess jarenlang met psychische problemen. Wanneer haar moeder overlijdt vindt ze bij het opruimen van het huis op zolder een schoenendoos met brieven en kaarten van Joe, die haar ouders hadden onderschept. Dan blijkt alles toch anders te liggen. Met haar neef en een vriendin gaat Jess op zoek naar Joe en volgt ze zijn spoor via de ansichtkaarten en de poststempels op de brieven. Gedurende de zoektocht ontdekt Jess heel veel over zichzelf en met elke brief en ontmoeting met mensen die Joe gekend hebben wordt het verhaal nog aangrijpender. Je hebt wel een zakdoek nodig! Debbie Johnson is bekend door haar feelgoodboeken over het Duincafé. Dit boek heeft meer diepgang.
Ben Creed Een dodelijk spoor
Leningrad, 1951. Revol Rossel was ooit een veelbelovend violist maar vals beschuldigd van anti-communistische gedachten werd hij zodanig gemarteld dat hij tot zijn verdriet nooit meer viool kon spelen. Hij gaat bij de militie en wordt opgezadeld met een bijzondere zaak: vijf stijf bevroren, onherkenbaar gemaakte lijken worden gevonden op spoorrails in een afgelegen gebied boven Leningrad. Het communistische regime met zijn indoctrinatie, valse beschuldigingen, martelingen en werkkampen wordt indringend beschreven. Wanneer je iemand niet mocht kon je deze persoon anoniem beschuldigen van iets onnozels, waarna deze werd gearresteerd, of erger.
Heel boeiend, maar je moet er wel tegen kunnen…..
Tips van Loes #33
Geen bewuste keuze, maar fanatiek lezer en blogster Loes Kroon las de afgelopen tijd veel boeken waarin vrouwen en vrouwenrechten een prominente rol spelen. Een zinderend familie-epos waarin Georgische vrouwen het harde leven het hoofd bieden, een akelig actueel verhaal over illegale abortuspraktijken in de VS, een roman over de ondergeschikte rol van vrouwen in het Engeland van Jane Austen en een Scandinavische thriller die de geheimen van een vrouwenleesclub blootlegt. Conclusie van Loes: aantrekkelijke kost, en niet alleen voor vrouwelijke lezers.
TIP: Wist je dat je met een groot of klein abonnement van CODA, studentenabonnement of jeugdlidmaatschap ook GRATIS gebruik kunt maken van de online bibliotheek? Je vindt er een wereld aan e-books en luisterboeken.
Nino Haratischwili Het achtste leven (voor Brilka)
Er is moed voor nodig om te beginnen aan dit boek: meer dan 1200 pagina’s. Met overal 5 sterren-recensies, dus het moet de moeite waard zijn. Nou, dat is het! Dit is een geweldige leeservaring! Nino Haratischwili (1983) werd geboren in Georgië en woont in Duitsland.
Brilka is de jongste telg uit de Georgische familie Jasji, en dat achtste leven is voor haar om in te vullen, nadat ze het leven van haar voorouders heeft leren kennen. De twaalfjarige Brilka, die aan het begin van het boek vanuit Amsterdam - waar ze is voor een dansoptreden - naar Wenen vlucht. Brilka wil de rechten van de liedjes van haar oudtante bemachtigen. Haar in Duitsland wonende tante Nitsa wordt er door de familie op uit gestuurd om Brilka op te halen, en terwijl ze dat doet vertelt ze de familiegeschiedenis. Het verhaal begint in 1900 met de geboorte van Stasia, dochter van een chocoladefabrikant, die het recept van hemelse en verslavende chocolade aan de vrouwen in de familie doorgeeft. We volgen zes generaties van de familie Jasji, in connectie met de familie Eristavi. En deze familiegeschiedenis wordt verweven met de bij tijden gruwelijke geschiedenis van Rusland en Georgië. De Russische Revolutie, de terreur onder Stalin, de Tweede Wereldoorlog en de burgeroorlog in Georgië in de jaren 90 van de vorige eeuw. Om de geschiedenis en het communisme kun je niet heen, maar de echte hoofdpersonen zijn de familieleden. Vooral de vrouwen hebben nogal wat te verduren. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is er voor Georgië niet echt veel veranderd. Nog steeds maken op macht beluste personen de dienst uit. Zeer aanbevolen!
Ook online beschikbaar als e-book en luisterboek.
Heather Marshall De Jane’s
‘Ik bel voor Jane’ was een geheime code in Canada en de VS, waarmee in de tijd voordat abortus was gelegaliseerd, een vrouw vroeg om een arts die een veilige abortus kon uitvoeren.
In 2017 ontdekt Angela in een vergeten stapel post in de tweedehandsboekenwinkel waar ze werkt, een verkeerd bezorgde brief gericht aan Nancy Mitchell. De brief dateert uit 2010. Haar nieuwsgierigheid wint het van haar geweten en ze leest de brief. In de postuum verstuurde brief biecht Nancy’s moeder op dat Nancy is geadopteerd en dat ze er pas later achter gekomen zijn dat de adoptie illegaal was. Angela gaat op zoek naar Nancy en ontdekt het bestaan van het ‘Jane-netwerk’ dat gedurende de jaren 70 en 80 in Canada bestond. Het verhaal springt heen en weer in de tijd en volgt verschillende vrouwen. Evelyn is zwanger van haar verloofde, maar na zijn plotselinge dood is de zwangerschap een zonde en wordt ze door haar ouders naar een katholiek gesticht voor ‘gevallen’ meisjes gestuurd. Daar worden de meisjes afschuwelijk behandeld en gedwongen hun kinderen af te staan. In 1980 komt Nancy in aanraking met dokter Evelyn Taylor en wordt vrijwilliger in het Jane-netwerk. Een hartverscheurend verhaal over drie generaties vrouwen die geen recht hadden op hun eigen lichaam en daar voor vechten. Helaas is het een heel actueel boek: in een nawoord spreekt de auteur haar bezorgdheid uit over het besluit van het Hooggerechtshof het vonnis in de zaak Roe vs Wade te vernietigen, waardoor in een aantal staten in de VS abortus weer verboden wordt.
Online beschikbaar als luisterboek.
Gill Hornby Godmersham Park
Na de dood van haar moeder moet Anne Sharp zelf zien dat ze haar brood verdient. Voor goed opgevoede meisjes zijn er weinig mogelijkheden in 1804. Ze wordt gouvernante van Fanny Austen op Godmersham Park, in het gezin van Jane Austens oudere broer Edward en zijn vrouw Elizabeth. Een gouvernante heeft een lastige positie in het huishouden, ze hoort niet bij de familie, maar ook niet bij het keukenpersoneel. Anne is altijd bang dat ze ontslagen wordt, bovendien heeft ze vaak last van hoofdpijn. Ook is ze bang dat het geheim van haar afkomst bekend wordt. Ze heeft een goede band met Fanny en doet af en toe mee met uitstapjes en familiebijeenkomsten. Zo ontmoet ze ook broer en zus Henry en Jane Austen. Met schrijfster Jane Austen raakt ze bevriend. Anne observeert graag en is kritisch op de ondergeschikte rol van vrouwen en meisjes. Meisjes worden vaak uitgehuwelijkt, ongetrouwd blijven wordt afgekeurd. Ongetrouwde vrouwen zijn afhankelijk van goedwillende broers. Na twee jaar wordt Anne toch ontslagen omdat Henry iets te veel belangstelling voor haar toont. Het boek is gedeeltelijk gebaseerd op het dagboek van Fanny Austen, die haar leven lang dagboeken bijhield. Van Gill Hornby verscheen ook Miss Austen, over Jane’s zus Cassandra.
Nog niet online beschikbaar, Miss Austen is wel online te lezen en te beluisteren.
Lees dit boek >
Liza Marklund Poolcirkel
Liza Marklund is bekend van elf thrillers over de onderzoeksjournaliste Annika Bengtzon. Na een uitstapje naar maatschappijkritische boeken is dit een hele nieuwe thriller.
Bij een renovatie van een brugpijler, bij het dorp Stentrask in Lapland, wordt in 2019 het onthoofde lichaam gevonden van Sofia, een 17 jarig meisje dat 40 jaar geleden vermist raakte. Sofia was lid van een leesclub: Poolcirkel. Daarin bespraken vijf meisjes, Carina, Birgitta, Sofia, Agneta en Susanne, jarenlang hun favoriete boeken. Het verhaal switcht heen en weer in de tijd. Je leert tijdens de leesclubbijeenkomsten de deelnemers kennen en het blijkt al gauw dat er veel meer speelt dan op het eerste gezicht lijkt. De macabere vondst trekt een beerput open van geheimen die de inmiddels op middelbare leeftijd gekomen dames het liefst verborgen hadden gehouden. Hoofdinspecteur Wiking Stormberg, in de jaren 80 een klasgenoot van de meisjes en de jongen op wie iedereen verliefd was, onderzoekt de zaak.
Het verhaal over Stentrask is gelukkig nog niet klaar, er volgen nog twee delen!
Poolcirkel is niet online beschikbaar, een aantal delen uit de Annika Bengtzon serie is wel als luisterboek beschikbaar.
Tips van Loes #32
Amsterdam, Heidelberg, Parijs en Los Angeles: het zijn de decors uit de titels die blogger Loes Kroon dit keer bespreekt. Net zo onvergelijkbaar als de boeken, maar een ding hebben die landschappen gemeen. Ze spelen allemaal een eigen rol. Soms zijn ze bijna een personage op zich. Nu eens als spiegel van de (familie)geschiedenis, dan weer als motor van de gebeurtenissen. Van autobiografische mijmeringen tot een aangrijpende historische thriller: doe voor deze donkere dagen je voordeel met de tips van Loes. Zo kom je nog eens ergens!
TIP: Wist je dat je met een groot of klein abonnement van CODA, studentenabonnement of jeugdlidmaatschap ook GRATIS gebruik kunt maken van de online bibliotheek? Je vindt er een wereld aan e-books en luisterboeken.
Oek de Jong Man zonder rijbewijs
Wanneer de partner van Oek de Jong haar arm breekt begint hij langzamerhand te beseffen dat het toch wel handig is, een rijbewijs. Op zijn zeventiende veroorzaakte hij bijna een auto ongeluk en hij vond het wel best om zich te laten rijden; hij kent maar al te goed zijn roekeloze kant. Toch begint hij, 66 jaar oud, alsnog met rijlessen. Al lessende ontdekt hij een ander Amsterdam; allerlei onbekende stadsdelen doorkruist hij met de lesauto. Zijn rij-instructeur roept hem vaak tot de orde: hij is steeds afgeleid door de omgeving, de architectuur en de stadsbewoners die overal vandaan komen. De rijlesavonturen worden heel associatief afgewisseld met herinneringen aan zijn jeugd, zijn ouders en hun ongelukkige huwelijk, en zijn leven in Amsterdam. Gedurende de tijd dat hij rijlessen neemt werkt hij aan De zwarte schuur, dat lovend wordt ontvangen. En wanneer door corona de wereld tot stilstand komt gunt hij zich eindelijk tijd om de papieren nalatenschap van zijn ouders op te ruimen en hen met mildheid en enige afstand te herdenken. Autobiografisch verhaal aan de hand van auto’s.
Dit boek is ook als luisterboek beschikbaar in de online bibliotheek.
Martijn Simons Heidelberg
De familie Wagenaar - vader Willem, moeder Annet en zonen Mischa en Ruben - is onderweg naar Heidelberg om daar de as van derde zoon Cas te verstrooien. Willem is een tegen zijn zin gepensioneerde radioloog, moeder Annet is eigenlijk alleen maar bezig met hoe het hoort en Mischa is het zwarte schaap - een cynische romanschrijver met een writersblock. Ruben promoveert in Heidelberg en hoopt snel rijk te worden door vastgoedinvesteringen. En Cas, favoriet van de ouders, geslaagd horecaondernemer en dood neergevallen na een hartaanval, reist mee als as in een urn. Heidelberg is de plek van de vakanties van vroeger. Tijdens de reis blijkt dat alle familieleden hun eigen manier hebben om met verlies om te gaan, maar hun onderlinge band is al heel lang verstoord. Via terugblikken en overpeinzingen van de familieleden krijg je een beeld van dit gezin. Confronterende roman met wrange humor over rouw en familiebanden.
Chris Lloyd De ongewenste doden
Parijs, 14 juni 1940. De Duitsers vallen Parijs binnen en in deze onzekere tijd krijgt rechercheur Eddie Giral te maken met de dood - door gifgas - van vier vluchtelingen in een goederenwagon. Giral is een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog en herkent maar al te goed de geur van gas. En dezelfde avond word hij geroepen bij een zelfmoord. Een Poolse man, Fryderick Gorecki, neemt zijn driejarige zoontje mee in de dood en deze zelfmoord krijgt wel aandacht van de politie als blijkt dat deze man uit het zelfde Poolse dorp kwam als de vier vluchtelingen. De gebeurtenissen herinneren Giral aan de trauma’s die hij heeft overgehouden aan de gevechten in de loopgraven met de Duitsers. En nu krijgt hij weer met diezelfde Duitsers te maken die alles over willen nemen. Wie kun je vertrouwen? En welk spel wordt er gespeeld?
Historische, psychologische thriller; wat een geweldig boek!
Inga Vesper Die lange, lange dagen
De jaren 50 van de vorige eeuw in een gegoede buitenwijk van Los Angeles. Waar de vrouwen in hun luxe woningen zich vervelen; ze mogen niet werken, houden zich een beetje bezig met het huishouden en met de kinderen en zitten daar vooral mooi te wezen. Bovendien is het snikheet. Op zo’n hete middag treft Ruby, de huishoudelijke hulp van de familie Haney, bij aankomst in het huis twee brullende peuters aan en bovendien een plas bloed op de keukenvloer. De vrouw des huizes, Joyce, is verdwenen. Ruby belt de politie en wordt vervolgens gelijk gearresteerd, want ze is zwart. De buren zetten een zoekactie op touw, de echtgenoot is afwezig vanwege een conferentie en de politie doet in eerste instantie niet zoveel. Gelukkig wordt inspecteur Mick Blanke op de zaak gezet. Hij bijt zich vast in de zaak, komt op voor Ruby en laat haar direct vrij. En - dat vooral - hij luistert naar haar. Ruby weet immers wat zich afspeelt achter al die keurige voordeuren. Het is niet alleen een vlotlezende thriller, maar geeft ook een beeld van een samenleving vol rassendiscriminatie en sekseongelijkheid. Het boek heeft een broeierige sfeer en illustreert de grote noodzaak van de #metoo-beweging en Black Lives Matter.
Tips van Loes #31
Familie is en blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie voor schrijvers. Of die familie nou van koninklijken bloede is of zich aan de onderkant van de samenleving staande moet houden. Familie is ook de rode draad in dit 31ste blog van voormalig bibliothecaris en boekenblogger Loes Kroon. Over een docent die het oorlogsverleden van een voorvader ontdekt, de pijnlijke lotgevallen van een gouvernante aan het Engelse hof, een broeinest rondom een erfenis en een politiespeurder die haar nare jeugd niet van zich kan afschudden.
Willem van Toorn, Morgenrood
Op een bewonersavond van Morgenrood, een oorspronkelijk in 1911 op socialistische grondslag opgerichte Amsterdamse woningbouwvereniging, ontmoet docent Thomas Corbelijn de kunstenares Susan. Een paar dagen later staat ze voor zijn deur met op haar zolder gevonden papieren, waarin de naam Maarten Corbelijn voorkomt. (Deze Maarten Corbelijn heeft de hoofdrol in Stoom, een eerder boek van deze auteur). Maarten blijkt de overgrootvader van Thomas te zijn. In de brieven en dagboeken leest Thomas over de Eerste Wereldoorlog en over Klaartje, de vriendin van Maarten die als verpleegster aan het front werkt. Thomas duikt in zijn familiegeschiedenis en komt weer in contact met zijn grootouders. Met Susan reist hij naar Ieper, Duinkerken en Verdun, waar de oorlog nog volop aanwezig is. Tijdens deze reizen, en door de hernieuwde contacten met zijn familie, gaat Thomas steeds meer inzien wat echt belangrijk is in het leven en welke waarden er echt toe doen. Tussen de dagboekfragmenten en de zoektochten door geeft de schrijver zelf ook af en toe zijn mening over de huidige maatschappij.
Wendy Holden, De gouvernante
Met alle rituelen en rouw rond de begrafenis van koningin Elizabeth nog op het netvlies geeft dit boek een bijzonder kijkje achter de schermen van het Engelse koningshuis. De gouvernante is gebaseerd op The little princesses door Marion Crawford. In 1933 wordt zij op 22-jarige leeftijd gouvernante van de dan zesjarige prinses Elizabeth en haar zusje Margaret. Marion loodst de prinsessen liefdevol door hun jeugd, langs de perikelen rond de troonsafstand van hun oom waardoor hun vader koning werd en door de Tweede Wereldoorlog. Ze wil de prinsesjes, binnen de beperkte mogelijkheden van het hof, laten kennismaken met de gewone dingen van het leven. In 1947 trouwt Elizabeth en kan Marion eindelijk aan haar eigen leven beginnen. Ze schrijft op aandringen van de Amerikaanse pers een keurige, zeer loyale biografie. Dit neemt het koningshuis haar zeer kwalijk en ze wordt na al die jaren trouwe dienst haar verdere leven totaal genegeerd. Wendy Holden heeft, met de biografie als basis, een boeiend boek geschreven, waarbij je van de ene verbazing in de andere valt.
Nog meer lezen over hoe het toeging aan het Engelse hof? Anne Glenconner De hofdame, Anne was 30 jaar hofdame van prinses Margaret en geeft ook een kijkje in het leven van de superrijke adel.
Jennifer Robson Een tijd om nooit te vergeten verhaalt over de borduursters die in het atelier van Norman Hartnell aan de trouwjurk van prinses Elizabeth werkten. Iets meer geromantiseerd dan de boeken uit de vorige twee tips
En: in november begint op Netflix de vijfde reeks van The Crown…..
Van Sambeek, Broeinest
In menige familie ontstaat ruzie rondom een erfenis. Een jaar na het overlijden van haar moeder krijgt oudste zus Renate een mail van haar broer Rinus met de vraag of een uitkering van de erfenis kan worden herzien. Renate weigert, ze zit nog vol wrok over haar jeugd waarin ze werd uitgebuit door haar ouders, die sappelden in een kruidenierswinkel. Alle vier kinderen - er zijn ook nog zus Roos en broer Ruud – zijn 65plusser en hebben ieder hun eigen jeugdtrauma’s. Een hele beerput aan oude familieruzies, nare herinneringen en wederzijdse verwijten wordt opengetrokken. Hun beklemmende jeugd heeft bij iedereen sporen nagelaten. Waarom lukt het de een wel om daar mee om te gaan en blijft de ander hangen in zelfbeklag? Ontroerend en geestig. Auteur schreef eerder onder andere Zadelpijn en ander damesleed en Pensionado’s.
Angela Marsons, Schijndood
Het vierde deel inmiddels (na Stille schreeuw, Wreed spel, Verloren meisjes) in de serie over rechercheur Kim Stone. Het speelt zich af in Noord-Engeland, de zogenaamde Black County. Kim heeft een zeer getroubleerde jeugd met mishandeling en allerlei jeugdinstellingen achter zich gelaten en probeert zich te ontworstelen aan haar verleden. Dat haar natuurlijk juist achtervolgt. Ze houdt er een nogal eigengereide werkwijze op na, waardoor ze vaak in botsing komt met haar superieuren. Na de oplossing van hun vorige zaak wordt Kim met haar team op een soort bedrijfsuitje gestuurd: ze gaan een ‘bodyfarm’ bezoeken, waar de diverse stadia van menselijke ontbinding worden onderzocht. Wie weet komen de ervaringen daar van pas bij hun werk. Bij de rondleiding wordt echter een ‘vers’ stoffelijk overschot aangetroffen. Iemand heeft een perfecte verstopplek gevonden. Wanneer een tweede meisje wordt gevonden blijkt dat er een seriemoordenaar aan het werk is…..
Tips van Loes #30
--
Tips van Loes #29
Dokter Zjivago, Boris Pasternak, de Koude Oorlog en de CIA, Angela Merkel die na haar pensioen als detective aan de slag gaat, een aantal lugubere moorden in Noord-Devon en de beste columns van kunsthistoricus Sis van Rossem; bibliothecaris en boekenblogger Loes Kroon stelde ditmaal een zeer gevarieerd blog samen. Begin maar vast aan het samenstellen van de vakantieleesstapel!
Lara Prescott, Wat we niet vertelden
Lara Prescott is vernoemd naar de vrouwelijke hoofdpersoon uit Dokter Zjivago van Boris Pasternak. Vanwege haar naam is ze altijd gefascineerd geweest door het boek. Ze stuit op het verhaal achter Dokter Zjivago als de CIA 99 dossiers vrijgeeft over hun rol in de publicatie en de clandestiene verspreiding onder het Russische volk. In Wat we niet vertelden volgen we Boris Pasternak, zijn minnares en een aantal CIA medewerkers. Het boek start in 1949. Pasternak is dan al jaren bezig met het schrijven van Dokter Zjivago en de overheid maakt hem het leven zuur. Zijn minnares wordt voor jaren naar een strafkamp verbannen om hem zo te treffen. Na de dood van Stalin in 1953 wordt ze vrijgelaten. Ondertussen maken we kennis met een aantal vrouwen werkzaam in de typekamer van de CIA. Allemaal overgekwalificeerd voor hun werkzaamheden; vaak net zo goed of zelfs beter opgeleid dan hun mannelijke collega’s die leidinggevende functies of veel interessantere banen kregen.
Irina en haar toen zwangere Russische moeder zijn gevlucht uit de Sovjet-Unie. Haar vader is vermoord door de Russen. Irina spreekt Russisch en vanwege de moord op haar vader gaan ze erbij de CIA van uit dat ze een wrok koestert tegen de Russen en dus te vertrouwen moet zijn. Dokter Zjivago mag in de Sovjet-Unie niet worden gepubliceerd en het manuscript wordt op een gegeven moment naar Italië gesmokkeld. Het wordt een sensatie. De CIA wil het boek, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, in de Sovjet-Unie inzetten als cultureel wapen. Irina wordt ingeschakeld bij deze gevaarlijke missie.
David Safier, Miss Merkel en een onverwachte wending
Angela Merkel is bondskanselier af en woont met haar man Achim, hondje Poetin (in oktober 2022 verschijnt het volgende deel, de hond wilde daarin geen Poetin meer heten....) en lijfwacht Mike in een piepklein dorpje ergens in Duitsland. Ze moet weer wennen aan het gewone leven en wil graag een paar vriendinnen krijgen om gezellige dingen mee te doen als er plotseling een moord gepleegd wordt in haar suffe dorpje. En Angela gaat zich uiteraard bemoeien met de zaak. Het boek staat vol met humoristische verwijzingen naar wat men bijvoorbeeld eet op staatsbanketten en hoe dingen opgelost worden in de wereld. Opmerkelijk citaat: ”Als politici betrapt worden, hebben ze verschillende technieken om daarmee om te gaan. In Nederland zouden ze in zo’n situatie zeggen: ik heb er geen actieve herinnering aan.” Ik las dit op de avond van het debat over de gewiste sms’jes van Mark Rutte maar dit boek is toch echt al in 2021 gepubliceerd in Duitsland.
Blijkbaar is het een trend om zeer bekende personen laten fungeren als speurder: zie ook de boeken van S.J. Bennett over Koningin Elizabeth De moord op Windsor Castle en De moord op Buckingham Palace.
Belinda Bauer, Vaderskind
De 10-jarige Ruby Trick woont met haar werkloze vader en tobberige moeder in een vervallen huis aan de ruige kust van Noord-Devon, Engeland. Bijzonder aan dit boek is het vertellersperspectief; je ziet de gebeurtenissen grotendeels door de ogen van Ruby. Op de stranden en kliffen van Noord-Devon vallen jonge vrouwen in de handen van een zieke geest. Hij overmeestert ze, dwingt ze om zich uit te kleden en hun moeder te bellen, zodat deze getuige zijn van de moord op hun dochters. De eerste twee vrouwen weten te ontsnappen, maar de moordenaar perfectioneert zijn methode. Ruby is dol op haar vader en vindt het geweldig om uitstapjes met hem te maken, verkleed als cowboy. Zij gaan proberen om de moordenaar te ontmaskeren. Boek met een geweldige setting, heel spannend en één van de 5-sterrenthrillers uit de Vrij Nederland thrillergids 2022.
Door de ogen van Sis van Rossem; de beste columns
Sis(Mary) van Rossem overleed plotseling in mei van dit jaar. Ze is natuurlijk bekend van en berucht door de succesvolle tv-serie met haar twee broers Maarten en Vincent die al mopperend, kritiek uitend en ruziënd allerlei steden bezoeken. Kunsthistoricus Sis schreef ook columns in het tijdschrift van haar broer Maarten, afwisselend over kunstwerken, Rome en dagelijkse ergernissen zoals muziek in de supermarkt, nieuwe keukens, het verdwijnen van groenteboeren en jeugdherinneringen. Als ze ergens phloxen ziet bloeien wordt ze helemaal weemoedig omdat die haar aan de tuin van haar opa en oma doen denken. En kiespijn is de aanleiding van een verhandeling over het schilderij De tandentrekkker van Jan Steen. In haar columns kon ze uitgebreid haar kunsthistorische kennis kwijt, maar tot haar grote ergernis werden die items in het tv-programma ingekort. Heerlijke bundel om af en toe stukje in te lezen!
Tips van Loes #28
Coen Verbraak, Oorlogskinderen
Volgens een rapport uit 2019 leeft een op de vijf kinderen in een oorlogsgebied en met de oorlog in Oekraïne zal dat aantal op dit moment vast hoger zijn. Hoe groeien deze kinderen op? Welke invloed heeft een beladen start op de rest van je leven? Oorlog kan een leven lang smeulen, zo weten we van mensen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Coen Verbraak heeft voor Oorlogskinderen veertien oorlogskinderen, nu in de leeftijd van 80 en 90, geïnterviewd. De oorlog ligt al een mensenleven achter hen, maar voor de meesten geldt dat hoe ouder ze worden, hoe meer de oorlog (weer) onder hun huid kruipt. De verhalen zijn heel verschillend, maar wat ze gemeen hebben is dat zij kind waren, en werden meegesleurd door de keuze van hun ouders, de herkomst van hun familie of door het lot. Zij waren niet verantwoordelijk, maar dragen wel het verdriet, de schuld of de schaamte met zich mee of hebben een leven lang fysieke klachten. Of je nu in een jappenkamp of Bergen-Belsen hebt gezeten, ondergedoken was, hebt ontdekt dat je vader lid was van de SS of door je vader als klein meisje ingezet werd bij verzetswerk, de overeenkomsten zijn het gebrek aan zekerheid, geborgenheid en continuïteit die een leven lang doorwerken.
Edith Eva Eger, De keuze
De Hongaars-Slowaakse (de landsgrenzen zijn in de loop van de geschiedenis gewijzigd) Edith Eger is 16 jaar als ze met haar ouders en zus naar Auschwitz gedeporteerd wordt. Haar ouders worden na aankomst gelijk naar de gaskamer gestuurd. Edith en haar zus zorgen met alles wat in hen is voor elkaar. Edith zit al jong op balletles en kamparts Josef Mengele is altijd op zoek naar vermaak. Ze wordt gedwongen voor hem te dansen. Dat lukt haar alleen omdat ze zich inbeeldt ergens anders te zijn; een ontkenningsmechanisme dat ze vaker gebruikt. Gezien al wat ze meegemaakt heeft, is het ongelooflijk dat Edith en haar zus, meer dood dan levend, het overleven. Na de oorlog trouwt ze en omdat haar man door de Russen wordt gezocht, vluchten ze naar de Verenigde Staten. Volledig berooid proberen ze daar een nieuw leven op te bouwen. Op latere leeftijd gaat Edith psychologie studeren en wordt een gerenommeerd therapeut. Ze realiseert zich pas later dat het verleden niet verzwegen kan worden. Ze gebruikt haar eigen ervaringen om anderen te helpen en op haar 90ste besluit ze haar verhaal op te schrijven. Wat dit boek zo indrukwekkend maakt zijn de levenslessen: je hebt een keus in hoe je omgaat met tegenslag. Wat je overkomt is het lot, de geschiedenis, of je afkomst. Je kunt jezelf als slachtoffer beschouwen of je kunt kiezen iets van het leven te maken.
Gustaf Skördeman, Geiger
Gek hoe onderwerpen waarvan je dacht dat ze in het verleden lagen, toch ineens weer heel actueel zijn. Tot voor kort dachten we dat thrillers over slapende Russische spionnen en de Koude oorlog niet meer van deze tijd waren. Hoe anders kan het zijn… In dit boek neemt een ouder echtpaar afscheid van de kleinkinderen die een weekje gelogeerd hebben. De man gaat alvast naar binnen en de vrouw zwaait de auto’s nog even uit. Dan gaat binnen een telefoon. Ze haast zich naar binnen om op te nemen en hoort slechts één woord: Geiger. Al tientallen jaren wacht ze op dit telefoontje….. Ze hangt op, pakt een pistool, schiet haar man dood en slaat op de vlucht. Inspecteur Sara Nowak zit niet in het onderzoeksteam omdat ze op een andere afdeling werkt, maar raakt betrokken bij de zaak omdat ze de familie van vroeger kent. De man was een beroemde presentator van kinderprogramma’s dus de zaak krijgt heel veel publiciteit. Wie heeft de geliefde ‘televisie-oom’ vermoord en waar is zijn vrouw gebleven? Wat is er in het verleden gebeurd en wat was de trigger om alles in gang te zetten? Geiger is een intrigerende thriller waarin de relatie tussen Zweden en de DDR en de keerzijde van de Zweedse neutraliteit uitgebreid aan bod komen. En wie is Geiger?
Sofie Sarenbrant, Berouw, Jaloezie, Genade
De Zweedse rechercheur moordzaken Emma, net moeder geworden, ontwaakt uit een coma na een val van haar paard. Ze twijfelt of het een ongeluk was. Met welke zaak was ze bezig? Alles wat ik hier over deze boeken zeg, is eigenlijk teveel informatie. Maar deze thrillers zijn absoluut aanraders. Wel in de goede volgorde lezen. Na het derde deel snap je waarom en zie je hoe knap het verhaal geconstrueerd is.
Tips van Loes #27
Lale Gül, Ik ga leven
Büsra groeit op in een orthodox-islamitisch Turks gezin met een strenggelovige moeder en een iets minder strenge vader die ze haar verwekkers noemt. Ze heeft een broer en een klein zusje waar ze dol op is. Het gezin woont in Amsterdam in een piepklein flatje en Büsra heeft het voor elkaar gekregen dat ze bij haar oma, wier flatje aan de overkant van het portaal ligt, mag wonen. Zo kan ze voor oma zorgen en heeft ze een heel klein beetje meer vrijheid.
Büsra rebelleert. Ze kan goed leren maar alles moet bevochten worden. Ze wil geen hoofddoek dragen maar moet. Opleiding is niet nodig, want ze trouwt toch. Ze zoekt haar grenzen op door make-up te gebruiken en strakke kleding te dragen. Het contrast met haar broer is groot. Hij mag alles, want hij is een man. Als bibliothecaris vond ik het natuurlijk leuk dat ze op enig moment de bibliotheek ontdekt, dat ze daar hele middagen leest en studeert en dat het voor haar vrijwel de enige plek is die haar ouders toestaan. De bibliotheek is haar toevluchtsoord. Haar leven is een voortdurende strijd, strijd voor vrijheid en een beetje ruimte. Ze heeft in het diepste geheim een vriend, Freek. Als ze bij hem is, zegt ze thuis dat ze gaat werken. Ze twijfelt heel erg of ze het ouderlijk huis zal verlaten, want eenmaal vertrokken zal er geen weg terug meer zijn.
Ik kan me voorstellen dat taal, toon en stijl een uitdaging vormen. Gül gebruikt haar lange zinnen als een soort gedachtestroom en bedient zich van behoorlijk wat grove taal. De inkijk in haar leven is echter heel interessant en biedt ook veel gespreksstof voor bijvoorbeeld leeskringen. Het boek heeft de auteur veel problemen opgeleverd. Ze wordt beveiligd vanwege de aanhoudende bedreigingen en ze woont in een hotel. Lale Gül studeert Nederlands, won met dit boek de NS Publieksprijs 2021 en Ik ga leven is het best verkochte Nederlandse boek van 2021.
Carmen Korn, En de wereld was jong
De jaren 50 in Duitsland; de jaren waarin het land zich langzaam begint te herstellen. In dit boek worden drie bevriende families gevolgd: Heinrich en Gerda in Keulen, Kurt en Elisabeth in Hamburg en Bruno en Margarethe in San Remo. Gerda en Elisabeth zijn jeugdvriendinnen en Margarethe is de zus van Heinrich. Zij en Bruno hebben het aan de Rivièra tijdens de oorlog heel wat makkelijker gehad. De families hebben onderling veel contact, maar iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen problemen. De schoonzoon van Kurt en Elisabeth is sinds 1945 vermist in Rusland en zijn vrouw Nina worstelt met de vraag of ze wel of niet een nieuwe relatie kan beginnen. De families proberen zich staande te houden tijdens de wederopbouw. Heinrich heeft een kwakkelende kunstgalerie die eerst nog gevestigd is in een half verwoest pand. De lezer leeft tien jaar lang mee met de drie gezinnen en hun kinderen. Langzamerhand gaat alles een beetje beter, maar veel mensen kampen met een oorlogstrauma. Het is een boeiende historische roman die vlot leest. Je kunt je goed inleven in de personages en je krijgt ook een goed inzicht in deze naoorlogse periode. En gelukkig is dit het eerste deel van een trilogie.
Carmen Korn is bekend geworden met een andere trilogie: Dochters van een nieuwe tijd, Tijd om opnieuw te beginnen en De tijden veranderen. Deze trilogie is ook beschikbaar in de online bibliotheek.
De boeken van Carmen Korn in de online bibliotheek >
Camilla Läckberg en Henrik Fexeus, Box
Camilla Läckberg is bekend geworden met haar thrillers in de Fjällbacka-reeks, met Erica Falck en Patrick Hedström als speurderspaar in de hoofdrol. Dit boek is iets heel anders. Läckberg schreef Box samen met Henrik Fexeus, een in Zweden bekende mentalist, auteur en tv-presentator. Centraal vraag in Box: misgelopen goocheltruc of is het moord? Een jonge vrouw wordt dood aangetroffen in een kist doorboord met zwaarden. Inspecteur Mina Dabiri maakt deel uit van een speciaal team binnen de Stockholmse politie, waarvan de leden uitgekozen zijn op basis van hun bijzondere vaardigheden. Dabiri zoekt naar iemand met verstand van de menselijke psyche en komt uit bij Vincent Walder (die mij overigens doet denken aan Victor Mids). Mina en Vincent vormen een bijzonder origineel speurdersduo; allebei met hun eigen geheimen uit hun verleden. Mina lijdt bijvoorbeeld aan een extreme vorm van smetvrees en verslijt flessen handgel. Het blijft niet bij één moord en het team is koortsachtig op zoek naar het verband tussen de slachtoffers. Het verhaal speelt afwisselend in het heden en in 1982 en leest heel vlot. Gelukkig maar, want het is met 600 bladzijden een hele dikke pil. En dan te bedenken dat dit nog maar deel 1 is van de trilogie! Na deel 1 ben je gelijk nieuwsgierig naar deel 2. Vincents verleden is aan het eind van het boek wel duidelijk, maar dat van Mina is een cliffhanger!
Tips van Loes #26
Aafke Romeijn, 7B
Het is 2040. 7B is de naam van een complex futuristische gebouwenstructuur, vol roltrappen, grote pleinen en woontorens in het weidse Groningse landschap. Om naar je werk te gaan hoef je je regenjas niet aan: alles is overdekt. De privacy is volledig uitgehold: door middel van Konnekt, een sociaal medium, weet de staat precies waar iedereen is en met kleurcodes wordt bijvoorbeeld het verkeer geregeld. Zo is er altijd precies genoeg plek in het openbaar vervoer. Een groot probleem in deze samenleving zijn de kleurlozen; extreem kwetsbare mensen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een vitaminesupplement voor zwangere vrouwen een component bevatte dat later kleurloosheid veroorzaakte. Om te kunnen overleven gebruiken de kleurlozen capsules met kleurstof, maar de grondstof voor deze capsules wordt steeds schaarser, waardoor oorlogen en aanslagen ontstaan. Ook ligt er grote druk op de gezondheidszorg. Je hoeft geen al te grote fantasie te hebben om dit alles te vergelijken met de tijd waarin we leven. Hoofdpersonen zijn Menno en Hannah. Hij is een oorlogsveteraan met een angstpsychose en zij is moderator bij Konnekt. Op het streng beveiligde Konnekt worden filmpjes geplaatst die tonen dat Europese anti-terreuragenten martelingen uitvoeren. Om die reden wordt er een geheim agent naar 7B gestuurd.
7B is een intrigerende, dystopische roman met een politiek tintje die tot nadenken stemt. Het duurt lang voordat het verhaal echt begint en veel bladzijden worden gewijd aan de setting.
Aafke Romeijn is muzikant, journalist en schrijver. Concept M is een eerdere titel van Romeijn. 7B is een los vervolg op dit boek.
Val McDermid, 1979
Tijdens het lezen van dit boek moest ik steeds terugdenken aan, inderdaad, 1979. Net als Allie Burns, de hoofdpersoon uit deze detective, was ik net begonnen aan mijn eerste baan. Alleen loste ik geen verzekeringsschandaal of terroristisch complot op… Als beginnend vrouwelijk journalist bij een krant in Glasgow wordt Allie alleen afgestuurd op softe onderwerpen zoals wonderbaby’s en winkelopeningen. Ze wil meer en gaat zelf actief op zoek naar onderwerpen. Samen met collega Danny publiceert ze over een bedrijf dat belastingontduiking faciliteert. Danny’s broer is daar bij betrokken. En dat geeft grote problemen. Val McDermid heeft haar eigen ervaring als beginnend journalist gebruikt en zich zeer verdiept in de politiek en het dagelijks leven in het Schotland van 1979 door heel veel kranten uit dat jaar te lezen. Ter inspiratie staat achterin het boek ook een lijst met muziek uit die tijd. De bedoeling is dat er vijf delen verschijnen over Allie Burns, waarvan het volgende boek zich afspeelt in 1989. Dit tweede boek verschijnt in augustus 2022. Ik ben benieuwd! Het eerste boek is te leen in CODA Bibliotheek. In de online bibliotheek vind je alleen de Engelstalige titels van McDermid.
Maike Meijer, Wen er maar aan
Maike Meijer kennen we onder meer van het populaire programma Toren C. Zij schreef ook een van de best verkochte boeken van 2021. Wen er maar aan is een fictief dagboek van de werkeloze actrice M. die steeds tevergeefs auditie doet. Van het UWV krijgt ze op enig moment de suggestie om bijvoorbeeld de rol van boze stiefmoeder in de Efteling te gaan vervullen. M. is in de overgang, heeft grote moeite met de gedachte dat haar zoon 18 wordt en uit huis gaat en de seksuele relatie met haar man is een beetje uitgeblust. Meijer beschrijft het ouder worden en het lichaam dat enigszins in verval raakt op humoristische wijze. Het boek is geïllustreerd met veel hilarische tekeningen en is los geïnspireerd op Maike’s eigen ervaringen. Heerlijk vlot tussendoortje vol zelfspot.
Tips van Loes #25
Oek de Jong, Zwarte schuur
In de vijf delen waaruit dit lijvige boek bestaat, worden de diverse stadia in het leven van kunstenaar Maris Coppoolse beschreven. Aan het begin van het boek is Maris op de top van zijn kunnen. Hij heeft een grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum. De relatie met zijn vrouw Fran verkeert echter in een crisis, want zij is bang dat hij haar gaat verlaten en neemt daardoor al afstand van hem. Tijdens de opening van de tentoonstelling ziet hij een wat voor hem wegduikende journalist die wel met anderen praat. Kort na opening stort zijn wereld in als een artikel in een tijdschrift zijn grote geheim onthult: Als 14-jarige jongen is hij verantwoordelijk geweest voor het ongeluk van zijn vriendinnetje Matty. Een groot drama. Niet alleen voor haar familie maar ook voor die van hem. Na het ongeluk vertrekt de familie van een klein Zeeuws dorp naar Rotterdam, als in een soort vlucht. Zijn leven lang beïnvloedt dit drama zijn leven, zijn werk en zijn verhoudingen met vrouwen. Hij voelt zich aangetrokken tot vrouwen die aan de zelfkant van het leven staan en op enig moment verdwijnt ineens voor vijf jaar naar New York. Hij kan een tijd niet schilderen maar krabbelt ook langzaam weer op. In de vijf delen ga je heen en weer in de tijd. Zwarte schuur is een zeer meeslepend verhaal, heel beeldend en intrigerend. Ondanks de omvang een boek dat je in één adem uitleest.
Dit boek is online en via de CODA Bibliotheekcatalogus beschikbaar.
Tamsin Calidas, Ik ben een eiland
Wie wel eens in het noorden van Schotland of op de Hebriden geweest is, kent het landschap: rotsachtig, leeg, desolaat en grijs. Maar ook prachtig. Zo’n landschap zie je in dit boek steeds voor je. Het leven in Londen beviel Tamsin en haar man steeds minder en ze zochten een nieuwe uitdaging. Het werd een verwaarloosde croft op een niet nader genoemd eiland (25 km lang en met zo’n 120 inwoners) in de Schotse Hebriden, te bereiken met de veerboot vanuit Oban. Ze zijn vol idealen om de croft op te knappen, van het land te leven en een gezin te stichten. Maar dat gaat niet zo makkelijk. De eilandbevolking heet de indringers niet bepaald welkom. De croft heeft geen elektriciteit en water en door het dak kijk je naar de sterrenhemel. Het opknappen gaat niet vlot en helaas wordt hun kinderwens niet vervuld. Na een paar jaar houdt Tamsin’s man het voor gezien, vertrekt en laat haar achter met alle problemen. Zonder geld en eenzaam. Je houdt het niet voor mogelijk, maar Tamsin vindt troost in de natuur en zet door. Dit autobiografische boek is zeer indrukwekkend, maar ook beklemmend. Voor donkere winteravonden.
Dit boek is online nog niet beschikbaar, wel via de bibliotheekcatalogus.
Hillary Rodham Clinton en Louise Penny, Staat van terreur
Als een boek geschreven is door twee auteurs ben ik altijd benieuwd wat ieders bijdrage is. Vooral bij deze twee. Persoonlijk denk ik dat Louise Penny het boek heeft geschreven en dat Hillary Clinton meegedacht heeft over het plot en de personages en daarnaast heel veel achtergrondinformatie geleverd heeft over het Witte huis en de functie van minister van Buitenlandse Zaken. Maar dat is louter speculatie.
Na vier zeer tumultueuze jaren met een onbetrouwbare president (die geen Trump heet) is er een nieuwe president. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is mediatycoon Ellen Adams. Amper in functie krijgen ze te maken met een grote internationale crisis. In stadsbussen in drie Europese steden ontploffen bommen. Opvallend is dat in elke bus een kernfysicus tot de slachtoffers behoort. Wereldwijde chaos is het gevolg en de minister en haar team moeten uitzoeken wie er achter de aanslagen zit en wat hun motieven zijn. Het spoor leidt naar een wapenhandelaar die handelt in nucleaire grondstoffen. Maar in het Witte Huis zelf is ook niet iedereen te vertrouwen. Razend spannende politieke thriller vol internationale intriges en een ode aan vrouwenvriendschappen. En voor de fans van Louise Penny: haar inspecteur Gamache uit Three Pines maakt ook nog even zijn opwachting.
Dit boek is online nog niet beschikbaar, wel via de bibliotheekcatalogus.
Michael Connelly, De wet van de onschuld
Rechtbankthriller. Dit is al het 35ste boek van Michael Connelly en allemaal zijn ze goed tot zeer goed! Veel van zijn boeken hebben rechercheur Harry Bosch in de hoofdrol. In een paar boeken fungeert hij in een bijrol. Zoals in deze waar je als lezer in het hoofd van zijn halfbroer advocaat Mickey Haller zit. Mickey wordt staande gehouden bij een verkeerscontrole en dan blijkt dat er een lijk in zijn kofferbak zit. Het lichaam is van een oude client van Haller. Hij wordt gearresteerd en beschuldigd van moord maar weet dat hij erin is geluisd. Een wraakzuchtige rechter legt een exorbitant hoge borgsom op die hij niet kan betalen, dus hij draait de gevangenis in. Vanuit de gevangenis moet hij zijn onschuld bewijzen. Met hulp van zijn trouwe team, en Harry Bosch natuurlijk, probeert hij te achterhalen wie zijn leven wil verwoesten en vooral ook waarom?
Nog een aanrader: bij Amazon Prime is de serie: Bosch te zien, gemaakt op basis van de boeken over Harry Bosch.
Dit boek is online nog niet beschikbaar, wel via de bibliotheekcatalogus.
Tips van Loes #24
Oek de Jong, Zwarte schuur
In de vijf delen waaruit dit lijvige boek bestaat, worden de diverse stadia in het leven van kunstenaar Maris Coppoolse beschreven. Aan het begin van het boek is Maris op de top van zijn kunnen. Hij heeft een grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum. De relatie met zijn vrouw Fran verkeert echter in een crisis, want zij is bang dat hij haar gaat verlaten en neemt daardoor al afstand van hem. Tijdens de opening van de tentoonstelling ziet hij een wat voor hem wegduikende journalist die wel met anderen praat. Kort na opening stort zijn wereld in als een artikel in een tijdschrift zijn grote geheim onthult: Als 14-jarige jongen is hij verantwoordelijk geweest voor het ongeluk van zijn vriendinnetje Matty. Een groot drama. Niet alleen voor haar familie maar ook voor die van hem. Na het ongeluk vertrekt de familie van een klein Zeeuws dorp naar Rotterdam, als in een soort vlucht. Zijn leven lang beïnvloedt dit drama zijn leven, zijn werk en zijn verhoudingen met vrouwen. Hij voelt zich aangetrokken tot vrouwen die aan de zelfkant van het leven staan en op enig moment verdwijnt ineens voor vijf jaar naar New York. Hij kan een tijd niet schilderen maar krabbelt ook langzaam weer op. In de vijf delen ga je heen en weer in de tijd. Zwarte schuur is een zeer meeslepend verhaal, heel beeldend en intrigerend. Ondanks de omvang een boek dat je in één adem uitleest.
Dit boek is online en via de CODA Bibliotheekcatalogus beschikbaar.
Tamsin Calidas, Ik ben een eiland
Wie wel eens in het noorden van Schotland of op de Hebriden geweest is, kent het landschap: rotsachtig, leeg, desolaat en grijs. Maar ook prachtig. Zo’n landschap zie je in dit boek steeds voor je. Het leven in Londen beviel Tamsin en haar man steeds minder en ze zochten een nieuwe uitdaging. Het werd een verwaarloosde croft op een niet nader genoemd eiland (25 km lang en met zo’n 120 inwoners) in de Schotse Hebriden, te bereiken met de veerboot vanuit Oban. Ze zijn vol idealen om de croft op te knappen, van het land te leven en een gezin te stichten. Maar dat gaat niet zo makkelijk. De eilandbevolking heet de indringers niet bepaald welkom. De croft heeft geen elektriciteit en water en door het dak kijk je naar de sterrenhemel. Het opknappen gaat niet vlot en helaas wordt hun kinderwens niet vervuld. Na een paar jaar houdt Tamsin’s man het voor gezien, vertrekt en laat haar achter met alle problemen. Zonder geld en eenzaam. Je houdt het niet voor mogelijk, maar Tamsin vindt troost in de natuur en zet door. Dit autobiografische boek is zeer indrukwekkend, maar ook beklemmend. Voor donkere winteravonden.
Dit boek is online nog niet beschikbaar, wel via de bibliotheekcatalogus.
Hillary Rodham Clinton en Louise Penny, Staat van terreur
Als een boek geschreven is door twee auteurs ben ik altijd benieuwd wat ieders bijdrage is. Vooral bij deze twee. Persoonlijk denk ik dat Louise Penny het boek heeft geschreven en dat Hillary Clinton meegedacht heeft over het plot en de personages en daarnaast heel veel achtergrondinformatie geleverd heeft over het Witte huis en de functie van minister van Buitenlandse Zaken. Maar dat is louter speculatie.
Na vier zeer tumultueuze jaren met een onbetrouwbare president (die geen Trump heet) is er een nieuwe president. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is mediatycoon Ellen Adams. Amper in functie krijgen ze te maken met een grote internationale crisis. In stadsbussen in drie Europese steden ontploffen bommen. Opvallend is dat in elke bus een kernfysicus tot de slachtoffers behoort. Wereldwijde chaos is het gevolg en de minister en haar team moeten uitzoeken wie er achter de aanslagen zit en wat hun motieven zijn. Het spoor leidt naar een wapenhandelaar die handelt in nucleaire grondstoffen. Maar in het Witte Huis zelf is ook niet iedereen te vertrouwen. Razend spannende politieke thriller vol internationale intriges en een ode aan vrouwenvriendschappen. En voor de fans van Louise Penny: haar inspecteur Gamache uit Three Pines maakt ook nog even zijn opwachting.
Dit boek is online nog niet beschikbaar, wel via de bibliotheekcatalogus.
Michael Connelly, De wet van de onschuld
Rechtbankthriller. Dit is al het 35ste boek van Michael Connelly en allemaal zijn ze goed tot zeer goed! Veel van zijn boeken hebben rechercheur Harry Bosch in de hoofdrol. In een paar boeken fungeert hij in een bijrol. Zoals in deze waar je als lezer in het hoofd van zijn halfbroer advocaat Mickey Haller zit. Mickey wordt staande gehouden bij een verkeerscontrole en dan blijkt dat er een lijk in zijn kofferbak zit. Het lichaam is van een oude client van Haller. Hij wordt gearresteerd en beschuldigd van moord maar weet dat hij erin is geluisd. Een wraakzuchtige rechter legt een exorbitant hoge borgsom op die hij niet kan betalen, dus hij draait de gevangenis in. Vanuit de gevangenis moet hij zijn onschuld bewijzen. Met hulp van zijn trouwe team, en Harry Bosch natuurlijk, probeert hij te achterhalen wie zijn leven wil verwoesten en vooral ook waarom?
Nog een aanrader: bij Amazon Prime is de serie: Bosch te zien, gemaakt op basis van de boeken over Harry Bosch.
Dit boek is online nog niet beschikbaar, wel via de bibliotheekcatalogus.
Tips van Loes #23
Anna Hope, Wake voor een onbekende en Verwachting
Na het lezen van het recente Verwachting, dat verhaalt over drie Engelse schoolmeisjes die in 1990 met elkaar bevriend raken en die we twintig jaar lang volgen, zag ik dat Anna Hope al eerder een boek had geschreven. Een heel ander boek, maar wel met een grote overeenkomst: we volgen drie vrouwen. Wake voor een onbekende start in 1920 als de Eerste Wereldoorlog nog nadreunt in de levens van Hettie, Evelyn en Ada. Hettie woont samen met haar moeder en getraumatiseerde broer, Evelyn heeft haar verloofde verloren en daardoor heeft ze moeite met haar wél teruggekeerde broer, en Ada kan maar niet geloven dat haar zoon nooit meer terugkomt. Ze denkt hem overal te zien. Het verhaal van een onbekende soldaat is verweven tussen de verhalen van deze vrouwen. In Frankrijk is een lichaam opgegraven dat met alle ceremonieel naar Londen gebracht wordt om begraven te worden in het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey; symbool voor alle niet geïdentificeerde gesneuvelden. Op 11 november 1920 wordt voor de eerste keer Wapenstilstandsdag groots gevierd en komen de verhalen van de drie vrouwen samen. Hope beschrijft de gevolgen van de oorlog, met zijn verloren generatie, op beklemmende wijze.
Lees Wake voor een onbekende >
Verwachting is niet online beschikbaar maar wel te leen bij CODA.
Susan Smit, Tropenbruid
In één van mijn eerdere blogs heb ik het boek Lichter dan ik van Dido Michielsen als tip genoteerd. Dit verhaal is gebaseerd op het leven van de betovergrootmoeder van de auteur. Deze betovergrootmoeder was een njai, huishoudster annex minnares van een Nederlandse koloniale man, en is ook vanuit haar perspectief geschreven. Tropenbruid van Susan Smit is daarvan een tegenhanger. In Tropenbruid gaat het Amsterdamse weesmeisje Anna in 1907 op zoek naar een beter leven. Toevallig ziet ze een advertentie van een ambtenaar in Nederlands-Indië die een vrouw zoekt. Ze trouwt met de handschoen en stapt vol idealen op de boot naar Batavia. Het klimaat, het gekonkel tussen de ambtenaren die allemaal hogerop willen, alle ongeschreven regels, de omgang met de kinderen van haar man, het valt Anna allemaal zwaar. Dan komt ze erachter dat haar man een Nederlandse vrouw nodig had om promotie te maken en kort daarvoor zijn njai, de moeder van zijn kinderen, heeft weggestuurd. Net als in Lichter dan ik speelt de rechteloosheid van de njai een grote rol. Hoewel we het in het boek van Smit zien vanuit het perspectief van de Nederlandse vrouw kunnen we concluderen dat beide boeken laten zien hoe vrouwen slachtoffer zijn geweest van het koloniale systeem.
Mario Giordano, Tante Poldi en de Siciliaanse leeuwen
Dit is wat je noemt een vrolijke vakantiedetective. Het verhaal speelt op Sicilië en dit boek is het eerste deel uit een reeks. Deel twee, Tante Poldi en de hemelse vruchten, is inmiddels ook verschenen.
Tante Poldi verhuist op 60-jarige leeftijd van München naar een klein dorpje op Sicilië vlakbij de familie van haar overleden man. Tante Poldi is een kleurrijk figuur, een beetje excentriek en dol op mannen in uniform. Ze begint net een beetje te wennen als haar tuinman Valentino verdwijnt. Tante Poldi gaat op onderzoek uit. Natuurlijk struikelt ze over het lijk van Valentino en maakt daardoor kennis met Montana, een zeer aantrekkelijke rechercheur. De politie speurt en onderzoekt maar Tante Poldi vindt dat ze dat veel beter kan. Ze ontmoet en verdenkt allerlei bijzondere personen en probeert iedereen te slim af te zijn. Inclusief rechercheur Montana. Een erg amusante detective.
Dit boek is niet online beschikbaar maar wel te leen bij CODA.
Irene van der Aart, De boer op en Uitgemolken
In 2003, nog voordat het grote publiek ook maar gehoord had van Boer zoekt vrouw, ontmoette cabaretière Irene van der Aart (ze vormde o.a. een cabaretduo met Paulien Cornelisse) boer Gerard op een groepsreis naar Cuba. Ze krijgen een latrelatie en Irene woont en werkt gedeeltelijk in Amsterdam en gedeeltelijk bij Boer in de Achterhoek. In De boer op, gepubliceerd in 2013, lezen we vooral over de verbazing van Irene over de cultuurverschillen tussen stad en platteland. Hilarische observaties die ook heel herkenbaar zijn. Ze realiseert zich dat een boerderij een bedrijf is en niet alleen maar een plek voor schattige dieren. Uitgemolken, uit 2020, is het vervolg. Vanwege Corona woont Irene een tijd fulltime op de boerderij waar ze de wederwaardigheden humoristisch beschrijft. Maar de harde werkelijkheid dient zich ook aan: de regelgeving van de overheid is door de boeren nauwelijks meer uit te voeren. Ze krijgen te weinig geld voor de melk en moeten wel blijven investeren om aan alle regels te kunnen voldoen. Daardoor, gecombineerd met een hernia, stopt Boer met het houden van koeien. Irene beschrijft wat het betekent om te stoppen met een melkveebedrijf dat al generaties in de familie is.
In memoriam
Peter R. de Vries
Nederland werd deze zomer opgeschrikt door de brute moord op Peter R. de Vries. Geschokt en vol ongeloof volgden we het nieuws en op het moment dat dit blog gepubliceerd wordt is het onderzoek nog in volle gang. Zijn boeken zijn online en in CODA Bibliotheek te leen. De ontvoering van Alfred Heineken staat in de online bibliotheek, maar ook de recentere briefwisseling met Gerard Spong PS: dit is vertrouwelijk en Een moord kost meer levens zijn daar te vinden.
In memoriam
K. Schippers
Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is.
Deze prachtige dichtregel zegt alles over het werk van K. Schippers. Taalvirtuoos die in het gewone het bijzondere zag en daar een absurdistisch tintje aan gaf. Heel veel romans, verhalenbundels en dichtbundels zijn te leen in de bibliotheek. Nu je het zegt is zijn meest recente titel.
Tips van Loes #22
Nico Dros, Willem die Madoc maakte
Getriggerd door de vele goede recensies werd ik nieuwsgierig naar dit boek. Het is een dikke pil waar je even voor moet gaan zitten, maar wat een geweldig boek is dit! Het laat zich het best omschrijven als een historische avonturenroman die zich afspeelt in de middeleeuwen. In 1196 wordt er een kleuter gered door vissers. Aan zijn kleding is te zien dat het een koningskind moet zijn. De jongen brengt zijn jeugdjaren door in een klooster nabij Brugge. Hier leert hij veel van de bibliothecaris. Na een heftige gebeurtenis ontvlucht hij het klooster, verandert zijn naam in Madoc en komt terecht bij graaf Hincmar. Jarenlang fungeert hij als diens rechterhand en na een groot gevecht wordt hij tot ridder geslagen. Na gewelddadigheden die volgen op de dood van Hincmar moet Madoc weer vluchten. In Parijs ontwikkelt Madoc zich als agnost, vrijdenker en dichter. Een van zijn dichtwerken gaat over de Vos Reynaerde. Het is wonderbaarlijk hoe de gebeurtenissen in het klooster hem blijven achtervolgen, maar ook de inquisitie laat hem niet met rust. Een meeslepend boek! Warm aanbevolen!
Franco Faggiani, Het jaar dat Shizo Kanaguri verdween
Dit is alles behalve het geijkte sportboek. En het is op zijn minst bijzonder dat een Italiaanse auteur een boek schrijft over een Japanse marathonloper waarvoor hij niet alleen veel onderzoek moet doen maar zich ook moet inspannen om de geschiedenis van Japan te begrijpen en te duiden. Het boek is losjes gebaseerd op het verhaal dat Shizo Kanaguri in 1912 – natuurlijk om de keizer een plezier te doen – wordt afgevaardigd naar de Olympische spelen in Stockholm om de marathon te lopen. De reis van Japan naar Stockholm blijkt een langdurige onderneming en eenmaal aangekomen wacht een lange rij officiële verplichtingen en recepties op hem. Ook het eten smaakt hem niet. Maar eindelijk mag hij starten en aanvankelijk gaat het goed. Niettemin, zo’n 7 kilometer voor de finish stort hij in en maakt de marathon niet af. Uit schaamte, ook voor de keizer, durft hij niemand onder de ogen te komen. Kanaguri verdwijnt en om Zweden uit te kunnen komen sluit hij zich aan bij het vreemdelingenlegioen. Een journalist weet hem veel later op te sporen. Een fascinerend boek waarbij de lezer mogelijk wel even moet wennen aan het bloemrijke taalgebruik.
S.J. Bennett, De moord op Windsor Castle
De moord op Windsor Castle is een amusante detective met een onverwachte speurder in de hoofdrol: Koningin Elizabeth. Op Windsor Castle wordt een dode man gevonden in een kast en in een compromitterende situatie. Dat mag natuurlijk onder geen enkel beding bekend worden. Van de geheime dienst tot Scotland Yard; iedereen wordt ingeschakeld. Maar als een paar trouwe werknemers van de koningin verdacht worden, gaat de koningin zich er als een echte miss Marple mee bemoeien. Op de achtergrond natuurlijk maar in haar lange leven heeft de koningin immers veel ervaring opgebouwd met het stilletjes voor elkaar krijgen van de zaken. Vrolijk leesvoer!
In memoriam A.L. Snijders
De schrijver van het zelf uitgevonden ZKV – het zeer korte verhaal – overleed zoals schrijvers eigenlijk moeten overlijden: al schrijvend aan zijn laatste column kreeg hij een hartstilstand. A.L. Snijders was columnist voor onder meer de Volkskrant en het Parool. Een roman was niets voor hem, zo zei hij, maar hij was meester van het korte verhaal. Zijn columns en de beroemde korte vertellingen zijn zonder uitzondering to the point, absurd en grappig. Op zondagmorgen las hij altijd zijn nieuwste verhaal voor op de radio en had een trouwe schare luisteraars en liefhebbers. Een aantal gebundelde columns zijn te leen via de online bibliotheek. Voor de verzamelde bundels van de ZKV’s moet je naar de bibliotheek.
A.L. Snijders werd 83 jaar.
In memoriam Lucinda Riley
Hoewel ze al enige tijd ziek was, kwam het overlijden van Lucinda Riley voor de lezers van haar beroemde Zeven zussen reeks als een schok. Dachten we allemaal na het lezen van deel 7 dat we nu wisten hoe het zat, werd nog een deel 8 aangekondigd. Haar uitgever, Sander Knol, liet weten dat ze zo’n 60 tot 70 pagina’s van dit deel geschreven had maar er nog niet besloten is of die gepubliceerd worden of uitgewerkt worden tot het achtste en laatste deel. De serie over de zeven zussen en nog een flink aantal titels die geen deel uit maken van deze reeks zijn te leen in de bibliotheek.
Lucinda Riley werd 55 jaar.
Tips van Loes #21
Gerda Blees, Wij zijn licht (niet online)
Geïnspireerd op een waargebeurd verhaal. Elisabeth, lid van de woongroep Klank en liefde overlijdt aan ondervoeding. De woongroep gelooft heilig in het feit dat je genoeg voeding kunt halen uit de lucht. De overige 3 leden worden gearresteerd en de politie start een onderzoek of deze nalatigheid en verwaarlozing ten laste kunnen worden gelegd. Heel bijzonder is dat elk hoofdstuk vertelt wordt vanuit een “wij”, dat lijkt raar maar went snel. Wij is bijvoorbeeld de nacht, een paar sokken of de buren. Al deze verschillende wij vormen vertellen een doorlopend verhaal, waarin diverse personen van de woongroep twijfelen of het wel juist is wat er is gebeurd: hadden ze moeten ingrijpen? Vertrekken? Fascinerend!
Splinter Chabot, Confettiregen (niet online)
Het lijkt ongelooflijk: je groeit op in een warme, liefdevolle en tolerante familie en toch worstel je enorm met je gevoelens en de aanvaarding van je seksuele geaardheid. Wobie, de gevoelige hyperactieve, van roze en glitters houdende hoofdpersoon is heel anders dan andere jongens. Zijn ouders vinden dat prima, maar de buitenwereld is een stuk lastiger. Hij wordt verliefd op jongens, kan daar met vriendinnen over praten maar niet met zijn ouders en broers. Angstig om anders te zijn, gepest te worden en niet in een bepaald hokje te willen passen. Na veel innerlijke strijd vindt hij eindelijk de moed om thuis te vertellen wat iedereen allang weet.
Josha Zwaan, Emma wil leven
Emma is 12 als ze wordt gediagnosticeerd met anorexia. Ze strijdt jarenlang tegen deze verschrikkelijke eetstoornis, vertrekt uiteindelijk naar Portugal voor een intensieve behandeling want ze wil maar één ding: leven. Helaas sterft Emma op 18 jarige leeftijd. Dit boek is gebaseerd op een documentaire van Jessica Villerius. De auteur bekeek de vele uren filmmateriaal en sprak uitgebreid met de ouders van Emma, haar zus en vriendinnen, docenten en artsen. Al deze gesprekspartners waren heel open en vanuit het perspectief van al deze mensen wordt de strijd van Emma weergegeven. Ook Emma zelf geeft via dagboekfragmenten en brieven inzicht hoe deze ziekte je in zijn greep houdt en hoe moeilijk het is te willen genezen maar dat toch niet te kunnen.
Maarten Hidskes, De oost (boek is 12 mei 2021 verschenen)
Historische roman bij de film van Jim Taihuttu: De Oost die zodra het weer kan in de bioscopen te zien is. ( de film is al te zien via een streamingsdienst) Inktzwarte periode uit onze geschiedenis waar veel ex-soldaten erg mee hebben geworsteld en waar nog steeds een groot taboe op rust. De jonge soldaat Johan wordt met duizenden anderen naar Nederlands-Indië gestuurd om daar de onafhankelijkheidsstrijd van de Indonesiërs neer te slaan. Hij stort zich vol geldingsdrang en bravoure in de strijd en raakt in de ban van de legerkapitein De Turk (gebaseerd op de historische kapitein Raymond Westerling). Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking tegen de koloniale bezetting steeds genadelozer neerslaat begint Johan te twijfelen aan zijn idealen.
Boekenweekauteurs:
Roxane van Iperen: ‘t Hooge nest zie allereerste blog. Van deze auteur ook in de online bibliotheek: Schuim der aarde wat zich afspeelt in de sloppenwijken van Rio de Janeiro.
Hanna Bervoets bijvoorbeeld: Efter (meer titels beschikbaar online). Dystopische roman. Verliefdheid wordt als een ziekte gezien, hoever kun je gaan om een medicijn te ontwikkelen en te testen.
Tips van Loes #20
Meg Waite Clayton, De laatste trein naar vrijheid
Dit boek uit 2020, internationaal een bestseller en geschreven door een Amerikaanse auteur, is gebaseerd op de Nederlandse verzetsstrijdster Truus Wijsmuller-Meijer die honderden Joodse kinderen redde, vlak voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog. Het boek volgt verschillende verhaallijnen waaronder die van de Weense tieners Stephan en Zofie-Helene. Hun leven verandert totaal als Oostenrijk wordt geannexeerd door Hitler. Truus Wijsmuller (tante Truus) is voor de duvel niet bang en zet haar leven op het spel om Joodse kinderen via de beroemde kindertransporten naar veilige landen te smokkelen. Als Engeland aangeeft kinderen uit het Duitse Rijk toe te laten, eist zij toestemming van Eichmann om de kinderen te redden. 600 kinderen, niet meer en niet minder, en op de Sabbath, dat zijn de voorwaarden van Eichmann. Je leest dit boek vol ontroering en bewondering!
Bart van Es, Vergeet-mij-niet
Oxford hoogleraar Bart van Es woont al jaren niet meer in Nederland, maar een verhaal uit zijn kindertijd is hij nooit vergeten: het verhaal van het Joodse meisje Lientje dat door zijn grootouders werd verborgen voor de nazi’s. Ze werd opgevoed als hun eigen dochter, maar decennia na de oorlog werd het contact plotseling verbroken. Bart van Es is geïntrigeerd door Lientje’s verhaal en besluit haar op te zoeken en haar levensverhaal te vertellen. Hij was benieuwd hoe het zat met zijn grootouders en heeft veel onderzoek gedaan. Het is een pijnlijke geschiedenis, volop tegenstrijdigheden. Over de moed van een familie om onderduikers op te nemen, maar ook over verkeerde intenties en diepe wonden. En het altijd maar dankbaar moeten zijn. De titel verwijst naar een versje uit Liens poëziealbum dat Bart van Es vond.
Arthur Brand, De paarden van Hitler
De tekst op de kaft van het boek - Hoe de kunstdetective zijn sensationeelste ontdekking deed en wereldnieuws werd - zegt alles. Een ongelooflijk verhaal over Arthur Brand die een tip kreeg van een collega. Een kleurenfoto van de vernietigd gewaande Schreitende Pferde, de paardenbeelden die onder de werkkamer van Adolf Hitler in de Rijkskanselarij stonden. De echte? Een kopie? Arthur ging op een speurtocht die niet zonder gevaar was. Nazikunst is vaak in bezit van oud-nazi’s en hun sympathisanten en dat is op zijn zachts gezegd een onfrisse wereld. Wie wil deze paarden verkopen? En kan Brand het onderzoek, met de steun van de Duitse staat, tot een goed einde brengen? Kan voorkomen worden dat mogelijk een miljoenentransactie gaat plaatsvinden in nazikringen? Ook worden in dit boek vragen opgeroepen: wat doe je met deze kunst, bewaren of vernietigen? En er blijken nog veel nazigroeperingen actief.
Felix Weber, Genadeschot
Een 5-sterren thriller. De Nederlandse Eden Lumas werkt voor de Tweede Wereldoorlog voornamelijk in Duitsland en na het uitbreken van de oorlog blijft hij in Duitsland, gaat als vrijwilliger bij het Duitse leger waar hij carrière maakt en uiteindelijk SS’er wordt. Hij vecht aan het Oostfront en doet mee aan de wreedheden. Als hij wroeging krijgt en een Joodse vrouw en haar kind probeert te redden, wordt hij betrapt door Julius Liedtke die hem martelt en voor dood achterlaat. Lumas vlucht uiteindelijk naar Argentinië in de hoop om wraak te nemen op Liedtke en een nieuw leven te beginnen. In Argentinië hebben veel nazi’s een warm welkom gevonden, maar er zijn ook veel mensen die wraak willen nemen en op jacht zijn naar oud-nazi’s. Heel boeiend en gruwelijk. Een eerder boek van deze auteur (Tot stof) won De Gouden Strop.
Bas von Benda-Beckmann, Na het Achterhuis
[dit boek is alleen te leen als luisterboek; de auteur werkt bij de Anne Frank Stichting]
Na de bevrijding van Otto Frank uit Auschwitz op 27 januari 1945 begon zijn tocht naar huis en zijn zoektocht naar zijn vrouw en dochters en de andere onderduikers uit het Achterhuis. Hij zou ontdekken dat hij als enige van zijn mede-onderduikers de Holocaust heeft overleefd. Na het Achterhuis vervolgt de zoektocht van Otto Frank. Diepgravend archiefonderzoek en beschikbare getuigenissen zijn de bronnen om zo precies mogelijk te reconstrueren wat er met de acht onderduikers na hun arrestatie op 4 augustus 1944 is gebeurd. Heel bijzonder is dat er nog steeds nieuwe informatie boven water komt over Anne Frank en haar lotgenoten.
Tips van Loes #19
Stacey Halls, De vondeling
Londen 1747. Bess staat in de rij voor het Foundling Hospital in de hoop dat haar pasgeboren dochter Clara een tijdje mag blijven omdat ze zelf niet voor haar kan zorgen. Zes jaar later heeft Bess genoeg geld gespaard om de onkosten te betalen en haar dochter zelf op te voeden. Dan blijkt Clara een dag nadat ze is opgenomen alweer opgehaald te zijn door iemand die zich als Bess heeft voorgedaan. Het boek bestaat uit meerdere delen - het verhaal van Bess, en het verhaal van Alexandra Callard, een jonge rijke weduwe met een 6-jarig dochtertje. Die link zie je wel aankomen, maar het is een prachtig historisch verhaal met beschrijvingen over Londen in de 18e eeuw, het verschil tussen arm en rijk en door het adoptiegegeven toch ook weer actueel.
Sander Donkers, Tante Jo
Tante Jo, de tante van Sander Donkers, is al 25 jaar dood maar tijdens de eerste lockdown in 2020 moet Sander vaak aan haar denken. Die periode bleef iedereen thuis en werden huizen opgeruimd en schoongemaakt, iets dat hem herinnerde aan zijn Rotterdamse tante Jo die erg van poetsen hield. Hij schreef over haar in columns in de Volkskrant en kreeg daar veel reacties op. Iedereen heeft wel een tante Jo, met een bloemetjesjurk en een regenkapje. Reacties waren er ook van zijn eigen familie en kennissen; iedereen had wel een anekdote of foto’s. Tante Jo is een liefdevol en geestig portret van een (on)alledaags vrouwenleven in de twintigste eeuw.
Bianca Pitzorno, De stof in haar handen
Sardinië, begin 20e eeuw. De ik-figuur wordt al jong wees nadat een cholera-epidemie een groot deel van haar familie wegvaagt. Ze wordt opgevoed door haar oma, die kleding maakt. Oma is analfabeet en dat lot lijkt haar kleindochter ook beschoren te zijn. Oma leert haar alle kneepjes van het vak zodat ze zichzelf later kan redden. In ruil voor naaiwerk leert ze lezen en schrijven. Oma overlijdt als ze 14 is en ze zet het bedrijfje van haar oma voort. Via het naaiwerk leert ze het leven van rijkere mensen kennen, zoals dat van de vrijgevochten Esther. Dankzij de vooruitziende blik van haar oma heeft ze een beroep geleerd zodat ze zelfstandig kan zijn en niet afhankelijk van andere mensen. Emancipatie in het klein.
Linda Castillo, Valse beloftes
Kate Burkholder is politiechef in een klein stadje in Ohio met een grote Amish gemeenschap. Ze is zelf ook in de gemeenschap opgegroeid, maar heeft deze verlaten. De Amish zijn erg op zichzelf en lossen hun problemen het liefst zelf op, maar als drie van hen in een beerput zijn verdronken, kunnen ze de politie niet meer buiten de deur houden. In de online bibliotheek zijn drie titels beschikbaar; er zijn er veel meer maar niet alle delen zijn vertaald. Wie Engelstalig leest, kan zijn hart ophalen bij de collectie Engels in de bibliotheek, daar staan veel meer boeken van deze geweldige serie.
Tips van Loes #18
Daniel Mason, De wintersoldaat
De Wintersoldaat van Daniel Mason geeft een andere kijk op de Eerste Wereldoorlog en handelt in Oost-Europa in plaats van in de meer bekende Franse en Belgische loopgraven. Het is 1915 en de Pools-Oostenrijkse Lucius Krzelwewski, derdejaars student medicijnen, wordt uitgezonden naar Lemnowice, een klein dorpje in de Karpaten waar in een beschadigde kerk een veldhospitaal is ingericht. Lucius is het zesde kind in het gezin en wordt door zijn ouders naar het front gestuurd. Zo lijken zij geen oorlogsprofiteurs, want de ijzermijnen van de familie Krzelwewski zijn inmiddels zeer rendabel. In het veldhospitaal treft Lucius geen ervaren chirurgen aan en ook het door hem zo gewenste röntgenapparaat ontbreekt. Wel zijn er ratten en ontelbaar veel luizen. Hier ontmoet hij Margarete, een non met een geweer die veel meer weet dan hij. In het hospitaal leert hij amputeren en experimenteert hij met de beschikbare medicamenten op zoek naar de juiste behandeling. De grote interesse van Lucius is het menselijk brein. In het veldhospitaal komen ook patiënten binnen die niet lichamelijk gewond zijn, maar lijden aan wat wij nu een posttraumatisch stressstoornis zouden noemen. De vraag of hij goed gehandeld heeft zal hem nog lang achtervolgen… Ook zijn zoektocht naar Margarete spreekt tot de verbeelding. Dit boek blijft de lezer in elk geval nog lang bij.
Jan van Ommen, Zeetijd
Jan en Alie zijn haar vrienden van vrienden en in augustus 2014 maken zij een reis door Indonesië. Tijdens een excursie naar een eiland waar komodovaranen leven, vergaat ’s nachts de boot waar ze op zitten met vijf bemanningsleden en twintig toeristen. Gelukkig hebben de meesten een zwemvest en weten een paar reizigers een reddingsbootje te bemachtigen een paar reizigers een reddingsbootje. Maar dan begint het overleven. Ze proberen te roeien met beurteling een aantal mensen aan boord en een aantal mensen hangend aan de boot in het water. En hoe langer het duurt, hoe vermoeider en geïrriteerder ze raken. Een aantal opvarenden heeft de gok gewaagd en is gaan zwemmen, maar niet iedereen heeft dat overleefd. Na veertig uur worden de schipbreukelingen gered door vissersboten. De reis heeft het leven van de meeste opvarende veranderd. Een indrukwekkend boek!
Jo Nesbo, De sneeuwman
Inspecteur Harry Hole is in veel boeken van Jo Nesbo de inspecteur van dienst. Op de avond van de verdwijning van Birte staat er ineens een sneeuwpop in de tuin. Met haar sjaal om. Haar man en zoon weten van niets. Inspecteur Harry Hole vermoedt echter dat het om een seriemoordenaar gaat. Het blijkt dat al jaren, bij het vallen van de eerste sneeuw, getrouwde vrouwen met kinderen vermist worden. Is dit het werk van één persoon? En wat verbindt deze vrouwen? De Harry Hole boeken van Nesbo zijn los van elkaar te lezen en een aantal is te leen via de online bibliotheek. Zonder uitzondering zinderend spannend!
Nicola May, Winter in Cockleberry Bay
Winter in Cockleberry Bay is het vierde deel uit een feel-good reeks waarvan alle delen te lezen zijn via de online bibliotheek (www.bibliotheek.nl). De serie begint met Rosa. Zij heeft het financieel en qua relatie wat lastig totdat ze een erfenis krijgt: een winkeltje in het Engelse kustplaatsje Cockleberry Bay. In de vier delen kom je te weten van wie ze de geheimzinnige erfenis heeft gekregen, hoe Rosa thuis raakt in het dorpje en hier vrienden maakt. Haar teckel Hot speelt ook een grote rol. En met die relatie, je vermoedt het al, komt het natuurlijk ook helemaal goed!
Andere titels in dezelfde reeks Het winkeltje in Cockleberry Bay, Ik zie je in Cockleberry Bay en Een nieuwe kans in Cockleberry Bay
Tips van Loes #17
Ischa Meijer, Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan
Ronit Palache heeft uit het grote oeuvre van Ischa Meijer verhalen, lezingen, columns en reportages geselecteerd op de thema’s ‘Joodse identiteit’ en ‘Oorlog’. Het boek Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan is uitgegeven in de reeks Privédomein. Een voorproefje voor iedereen die na de serie I.M. nieuwsgierig is geworden naar Ischa Meijer. Deze serie werd tussen kerst en oud & nieuw uitgezonden en is de verfilming van het boek I.M. van Connie Palmen waarin ze vertelt over haar relatie met Ischa. Wie deze serie niet gezien heeft: hij is het (terug)kijken meer dan waard!
John Le Carré, Spion buiten dienst
In december is de beroemde spionageschrijver John Le Carré overleden. Hij schreef veel over de Koude Oorlog en na de val van de muur ook over de huidige politieke situatie. Dit is zijn laatste boek, waarin ook harde kritiek op de Brexit en Trump te lezen is. Nat is een voor de actieve dienst afgedankte spion van de Britse geheime dienst. Al zijn Koude Oorlog-vaardigheden doen er niet meer toe; tegenwoordig moet je handig zijn met computers. Spion buiten dienst speelt in 2018, vlak voor Trumps bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. En dan blijken Nat’s vaardigheden en expertise in deze tijden toch wel heel erg van pas te komen.
Emma Rous, De tweeling van Summerbourne
Een prachtig Engels landhuis met familiegeheimen die langzaam ontrafeld worden: ik ben dol op dit soort boeken. Seraphine en haar tweelingbroer Danny zijn geboren op het landgoed Summerbourne. Op de dag van hun geboorte heeft hun moeder zelfmoord gepleegd en ze zijn voornamelijk opgevoed door au-pairs. Na het overlijden van hun vader vindt Seraphine een familiefoto waarop haar ouders staan, haar oudere broer en op de schoot van haar trots kijkende moeder één baby. En ze is toch echt de helft van een tweeling… Seraphine doet onderzoek naar de gebeurtenissen uit het verleden. Het boek wordt gedeeltelijk beschreven vanuit het perspectief van Seraphine, het andere deel zien we door de ogen van Laura, de au-pair van de familie tijdens de geboorte van de tweeling.
Niet online te leen maar wel het lezen waard:
Nina Willner, Veertig herfsten
Het is recente geschiedenis; ik weet nog precies waar ik was toen de muur viel. Wat het hele DDR-bewind inhield voor de mensen die er woonden, wordt in dit boek pijnlijk duidelijk. De familie van Hanna heeft pech en woont na de Tweede Wereldoorlog in de Russische zone. De 20-jarige Hanna heeft al snel door dat ze niet onder het communistische regime kan leven. Na een aantal mislukte pogingen lukt het haar om naar het westen te vluchten. Met haar familie kan ze 40 jaar lang nauwelijks contact hebben. Hanna trouwt met een Amerikaanse militair en sticht een gezin in de VS. Hoe het verder met haar en haar familie gaat en hoe groot de invloed van de staat is, wordt beschreven in dit boek. De geschiedenis van de DDR gezien door de levens van één familie aan beide kanten van het IJzeren Gordijn - heel indrukwekkend.
Tips van Loes #16
Jojo Moyes, De sterrengever
Kentucky 1937. Het conservatieve zuiden van Amerika. Als de first lady van Amerika stelt dat ook mensen die in afgelegen gebieden wonen recht hebben op zelfontplooiing en toegang moeten hebben tot boeken, valt dat verkeerd bij de zeer conservatieve mannelijke bevolking van een klein mijnwerkersstadje. Vijf vastberaden dames richten een paardenbibliotheek op om met paard en muilezel bewoners in het afgelegen berggebied van boeken te kunnen voorzien. Afkomstig uit verschillende milieus en allemaal met zo hun eigen uitdagingen en problemen, ontwikkelen ze onderling een hechte band. Hun avonturen, de bergbewoners en de woeste natuur zorgen voor een hartverwarmende historische roman over sterke vrouwen die de moed hebben om voor zichzelf en anderen op te komen.
Sophie Green, De leesclub aan het einde van de wereld
De Australische outback in 1978. Geen internet of mobiele telefoons en het leven in dit uitgestrekte gebied is zwaar. Sybil merkt hoe haar schoondochter Kate worstelt met de eenzaamheid. Sybil maakt met haar vriendin Rita een plan en ze besluiten een leesclub op te richten. Twee keer per jaar overbruggen de vijf vrouwen grote afstanden om samen een boek (en hun leven) te bespreken. Ze vertellen om de beurt hun verhaal waardoor de lezer ze goed leert kennen. Mooi verhaal boordevol boeken en liefde voor de literatuur.
Jan Louch, Twee katten in de bibliotheek
Er zijn meerdere boeken over bibliotheekkatten. Een wat oudere titel is bijvoorbeeld die van Vicky Myron over Dewey, de bibliotheekkat. In Twee katten in de bibliotheek schaft een bibliothecaresse vanwege een muizenplaag twee schattige katjes aan die vernoemd worden naar een bekende Amerikaanse boekenleverancier voor bibliotheken, Baker & Taylor. Het bedrijf hoort over de katten en besluit foto’s van de twee katten te maken voor hun promotieposter. Deze poster wordt een grote hit en de katten worden beroemd. Kinderen uit het hele land schrijven brieven aan de katten, die – uiteraard –allemaal beantwoord worden. Heerlijk boek voor katten- en boekenliefhebbers!
Gerbrand Bakker, Jasper en zijn knecht
Gerbrand Bakker koopt in 2012 een huis in de Eifel, waar hij hard werkt aan het vervallen huis en de aanleg van een tuin. Schrijven aan een nieuwe roman kan even niet; hij heeft een writersblock. Voor de gezelligheid neemt hij Jasper, in een hond uit Griekenland, in huis. Jasper is een hond met een eigen wil, die soms uren kwijt is en misschien wel een beetje op zijn baas lijkt. In 2014 begint Bakker aan een dagboek over het reilen en zeilen in de Eifel, de tuin, zijn familie, maar ook over het Nederlandse literaire wereldje waar hij vilein over kan schrijven. In de ontroerende epiloog sterft Jasper. Jasper en zijn knecht (2016) is uitgegeven in de beroemde Privé-domeinserie. Knecht, alleen (2020) is het vervolg en alleen is als sprinter te leen in de bibliotheek.
Tips van Loes #15
Rudi Rotthier, De verscheurde Staten van Amerika
Trump of Biden? Na 3 november weten we het. Maar hoe is Trump eigenlijk president geworden? Wie hebben op hem gestemd? Journalist Rudi Rotthier bezocht de plaatsen en staten waar de meeste Trump-aanhangers wonen. Hij sprak met voor- en tegenstanders, nam ruim de tijd om naar hen te luisteren in een poging de soms extreme standpunten te begrijpen. Zo ontstond een zeer leesbaar portret van het huidige gepolariseerde Amerika.
Colson Whitehead, De ondergrondse spoorweg
In Whitehead’s roman is de ondergrondse spoorweg letterlijk: hij verhaalt over een ondergrondse spoorweg waarvan de perrons onder keurige woonhuizen liggen waardoor allerlei steden met elkaar verbonden zijn. Midden negentiende eeuw is de slavernij nog volop aanwezig in de Amerikaanse samenleving. De nieuwe eigenaar van de katoenplantage in Georgia, waar Cora als slavin tewerkgesteld is, heeft een oogje op haar en ze besluit samen met medeslaaf Ceasar te vluchten. Urenlang rennen ze door bossen en moerassen, achternagezeten door slavenjager Ridgeway weten ze een halte van de ondergrondse spoorweg te bereiken, op weg naar Het Pad naar de Vrijheid. Zeer indrukwekkende, veelvuldig bekroonde roman.
Rebecca Makkai, Een stralende toekomst
Chicago 1985. Yale staat op het punt een bijzondere collectie te verwerven voor het museum waarvoor hij werkt. Zijn carrière bloeit maar om hem heen sterven zijn vrienden een voor een aan aids. Veel jongens hebben hun verstikkende familie en bekrompen milieu achter zich gelaten en zijn in de stad een uitbundig leven begonnen. De vriendenkring van Yale wordt snel kleiner, tot uiteindelijk alleen Fiona, de zus van zijn vriend Nico, overblijft. Dertig jaar later gaat Fiona in Parijs op zoek naar haar dochter die zich heeft aangesloten bij een sekte en haar niet meer wil zien. Daar logeert ze bij een vriend die fotograaf was in Chicago in de jaren 80. Ze wordt opnieuw geconfronteerd met de verwoestende effecten die de aidscisis heeft gehad op haar leven.
Robert Pobi, Stad van glas
Lucas Page is een voormalige FBI agent die tijdens zijn werk gewond raakt: hij mist een arm, been en oog. Hij is ook een wiskundig genie en nu werkzaam op de universiteit. Het is bijna kerst en New York wordt getroffen door en heftige sneeuwstorm. Tijdens deze storm wordt FBI agent Hartke getroffen door een kogel van een sluipschutter. En dan staat de FBI bij Page op de stoep. Door zijn wiskundige talenten kan hij als enige de baan van de kogel berekenen en wordt hij tegen zijn zin ingeschakeld bij het onderzoek. Daar krijgt hij spijt van…
Tips van Loes #14
Elizabeth Day, Het feest
Wat is er toch gebeurd op het feest van Ben en Serena? Omdat je het antwoord moet weten, blijf je maar lezen. Martin en Lucy zijn uitgenodigd op een feest om het tweede huis van Ben en Serena, een oude priorij, in te wijden. Martin en Ben hebben samen op kostschool gezeten en een hun relatie is ingewikkeld. Martin bewondert Ben en Ben verdraagt Martin. Martin komt uit een heel ander milieu, had een beurs voor kostschool, maar werd vrijwel meteen buitengesloten omdat hij de verkeerde kleren droeg en een teddybeer uit zijn koffer rolde. Elk hoofdstuk bestaat uit vaste onderdelen: een avond op een politiebureau, het verhaal van Lucy en het verhaal van Martin. Centraal staat de vraag wat buitengesloten worden doet met een mens. Obsessie, verraad en de Engelse rangen en standen zijn andere thema’s in het boek.
Dit boek is te leen in CODA Bibliotheek en online te leen als luisterboek. Het e-book is nog niet beschikbaar.
Jessica Fellowes, De Mitford moorden
Detective met in dit eerste deel een rol voor oudste zus Nancy. (Meer weten over de Mitfords, zie dan ook de volgende tip). Jaren 20, Engeland. Louisa, een jonge vrouw, wordt bedreigd door haar oom en gedwongen om in een trein te stappen. Ze weet te ontsnappen door uit de trein te springen en ze wordt opgeraapt door Guy, werkzaam bij de spoorwegpolitie. Louisa krijgt een baan bij de familie Mitford als kindermeisje. Guy en Louisa krijgen weer contact omdat er een moord gepleegd is in de trein op een nazaat van Florence Nightingale. Louisa maakt inmiddels deel uit van het Mitford huishouden en Nancy en zij worden ondanks het verschil in stand en afkomst vriendinnen. Samen helpen ze Guy met het oplossen van de moord. Dit boek is een amusante detective die gelardeerd wordt door een beetje geschiedenis.
Dit boek is te leen in CODA Bibliotheek en online te leen als luisterboek en e-Book. Het tweede deel Pamela is als luisterboek te leen.
Laura Thompson, De zes freules
De Mitford moorden van Jessica Fellowes gelezen en nieuwsgierig geworden naar de adellijke familie Mitford? Dan is De zes freules een goed tip. Deze biografie leest als een roman. Het bijzondere aan de familie Mitford is dat de zes dochters en één zoon berucht en beroemd waren door de keuzes die ze maakten. Zo schreef Nancy satirische romans over het leven van adellijke families, Pamela gaf de voorkeur aan het plattelandsleven en runde een boerderij en Jessica was overtuigd communiste, deed mee aan de Spaanse burgeroorlog en vertrok naar Amerika. Diana trouwde met fascistenleider Oswald Mosley en bracht tijdens de Tweede wereldoorlog drie jaar door in de gevangenis. Dochter Unity was een groot bewonderaarster van Hitler en deed een zelfmoordpoging toen Engeland de oorlog aan Duitsland verklaarde. Jongste dochter Deborah trouwde een hertog en woonde op het beroemde kasteel Chatsworth. Zoon Thomas, ook niet geheel vrij van nazisympathieën, sneuvelde in 1945 in Birma. Een zeer kleurrijke en controversiële familie die Laura Thompson in deze biografie beschrijft!
Dit boek is te leen in CODA Bibliotheek, online (nog) niet beschikbaar
Michel van Egmond en Antoinette Scheulderman, Patty
Patty! van Michel van Egmond en Antoinette Scheulderman is een zeer vermakelijk en goed geschreven portret van Patty Brard. De beide auteurs volgden Patty een jaar lang en Patty vertelde zeer openhartig over haar turbulente leven, haar mannen, successen, mislukte avonturen, de relatie en breuk met haar dochter en de rechtszaak tegen haar zus (van wie ze, tot haar verdriet, haar moeder niet mag zien). Als je het boek uit hebt, bekijk je Patty Brard met andere ogen en zie je een overlever die zich steeds vol enthousiasme en zelfspot telkens in een nieuw avontuur stort.
Tips van Loes #13
J.M.A. Biesheuvel, Zeeverhalen
Zijn boek In de bovenkooi was een van de meest succesvolle debuten in de naoorloogse literatuur en Gerrit Komrij noemde Biesheuvel in Vrij Nederland ooit een meester in absurd cynisme en surreële logica. Wie zijn boeken leest, kan dat ook onmogelijk ontkennen. Zeeverhalen omvat verhalen over depressies, zijn zo geliefde vrouw Eva, zijn huis Sunny Home en zijn verblijf in het ‘gekkenhuis’. Absurdistische humor en ongekende verbeeldingskracht wisselen elkaar af. Genieten en heel vaak hardop lachen!
Naima El Bezaz, Méér vinexvrouwen
Naima El Bezaz is van Marokkaanse origine en debuteerde met De weg naar het noorden waarin een Marokkaanse immigrant probeert het rijke noorden te bereiken. In haar latere boeken hekelt ze de onderdrukkende elementen in de islamitische cultuur en gaat in tegen de verwachtingen die er rond Marokkaanse vrouwen zijn. Moedig besluit ze al schrijvend haar eigen weg te gaan en ook over haar depressiviteit te schrijven terwijl er in de Marokkaanse cultuur over deze ziekte niet gesproken wordt. El Bezaz woonde met haar gezin in een Vinexwijk en daar heeft ze op hilarische wijze over geschreven in Vinexvrouwen en Méér vinexvrouwen.
Elizabeth Gilbert, Stad van meisjes
New York, jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw, theaterwereld; wat wil je nog meer?! De 19-jarige Vivien Morris heeft het eerste jaar van de universiteit niet gehaald en wordt door haar ouders naar tante Peg gestuurd, die een roemrucht maar vervallen theater in Manhattan runt. Vivien stort zich in de extravagante en onconventionele wereld van acteurs en showgirls. Ze blijkt een talent te hebben voor het ontwerpen van kostuums en geniet volop van het leven. Als ze een schandaal veroorzaakt, staat haar wereld op zijn kop. Heerlijk doorleesboek over een moedige vrouw die vecht voor zelfstandigheid en de vrijheid om zichzelf te zijn.
Niet online beschikbaar, te leen in CODA Bibliotheek
Tomas Ross, De Indië-trilogie
Faction thriller (het verweven van feiten en fictie), Tomas Ross heeft veel van dit soort boeken geschreven. Deze trilogie omvat Van de doden niets dan goeds, De onderkoning van Indië en Het verdriet van Wilhelmina en gaat over de nadagen van de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatieperiode van Indonesië. Geheimagent Arnie Springer, berooid terug in Den Haag na een periode in een Japans interneringskamp, gaat op onderzoek uit naar complotten van hooggeplaatsten in Nederland en Nederlands-Indië. In het tweede deel wordt Springer door Drees ingeschakeld om een communistisch complot te ontwarren. In het derde deel gaat Arnie terug naar Indonesië op zoek naar een verdwenen geliefde en belandt in een mijnenveld van intriges rond Wilhelmina en Churchill. Prins Bernhard speelt in alle boeken een twijfelachtige rol.
Tips van Loes #12
Roos Schlikker, Moeder van glas
Als kind mocht Roos heel veel. Ze had de leukste en mooiste moeder van de straat. Maar haar moeder was ook kwetsbaar en ziek. Pas laat in haar leven werd een bipolaire stoornis gediagnosticeerd. Haar moeder overleed na een val van de trap. Na haar overlijden wilde Roos onderzoeken en ontdekken wie haar moeder nu eigenlijk was. Dit boek maakt duidelijk hoe erg een bipolaire stoornis is en dat alle liefde van de wereld daar helaas niet tegen helpt. Indrukwekkend is ook de beschrijving van het rouwproces van iemand die haar moeder ineens verliest. Momenteel wordt dit boek bewerkt voor het theater.
Jan Wolkers, Amstelglorie
Jan en Karina Wolkers huurden in de jaren 70 een volkstuin op het volkstuincomplex Amstelglorie. Ze genoten volop van de zomers die ze daar doorbrachten. De tuin werd zeer uitbundig aangeplant zodat het steeds meer op een oerwoud leek. Het was er paradijselijk. Jan schreef er, Karina keek zijn werk na en studeerde, er werd heerlijk gegeten en er waren opvallend veel vogels. Toen Karina in 1980 zwanger werd, besloten ze naar Texel te verhuizen. De tuin werd uitgegraven en verhuisde in zijn geheel naar Texel. De tuin van Wolkers is op basis van oude foto’s opnieuw aangeplant en schrijvers kunnen in het tuinhuisje logeren. Jan Wolkers schreef in de jaren 70 veel over Amstelglorie in zijn dagboeken. Zijn biograaf Onno Blom verzamelde de stukken in dit boek.
Chloe Benjamin, De onsterfelijken (niet online beschikbaar)
Leef je anders als je je sterfdatum weet? Dat is de grote vraag in dit boek. Vier broers en zussen van de familie Gold bezoeken op jonge leeftijd een helderziende waarvan ze vernomen hebben dat zij e sterfdatum kan voorspellen. Hoe ga je het leven invullen als je een veilige leeftijd van 88 te horen krijgt of als je weet dat je maar 35 wordt. Maakt het niet uit en trek je je er niets van aan of ga je alles uit het leven halen wat erin zit? De kinderen Gold gaan hier allemaal op hun eigen manier mee om. En vraag is natuurlijk of ze op de voorspelde datum ook daadwerkelijk sterven omdat dat voorbestemd is of omdat ze ernaar zijn gaan leven. Heel intrigerend boek!
Peter James, Doodsangst
n dit deel, deel 13, probeert Inspecteur Roy Grace de moord op te lossen op een kapster die dood in bad gevonden is. De boeken van James zijn in principe los te lezen, maar het is leuker om te beginnen met Doodsimpel. Als je bij het eerste deel begint en doorleest volg je niet alleen het oplossen van divers moordzaken, maar leer je ook meer over het ingewikkelde privéleven van Roy Grace zelf. Zijn vrouw is vermist en die vermissing loopt als een rode draad door de hele serie. In elk boek kom je meer te weten. Aangename detectives met een extra laag.
Tips van Loes #11
Carlos Ruiz Zafón, De schaduw van de wind
Het kerkhof van de vergeten boeken, in hartje Barcelona, niet ver van de Ramblas is inmiddels door heel veel mensen in gedachten en al lezend bezocht vanwege de bestseller De schaduw van de wind. In het boek van Zafón neemt een boekverkoper zijn tienjarige zoon Daniel mee naar het geheimzinnige kerkhof van vergeten boeken. Hier mag hij een boek uitzoeken om het zo van de vergetelheid te redden. Daniel kiest voor De schaduw van de wind en gaat vervolgens op zoek naar de mysterieuze schrijver. De schaduw van de wind is geheimzinnig, spannend, magisch en betoverend en vormt een vierluik met Het spel van de engel, De gevangene van de hemel en Het labyrint der geesten. De stad Barcelona is eigenlijk ook één van de hoofdpersonage en heeft veel toerisme te danken aan de boeken van Zafón. Je kunt zelfs stadswandelingen maken aan de hand van het boek. Dit vierluik is een absolute aanrader voor jong, oud en een hele nieuwe generatie lezers!
Hans Dorrestijn, Dudeljo!
Hans Dorrestijn is 80 geworden en ter gelegenheid daarvan interviewde Gijs Groenteman hem onlangs over zijn leven en werk. Dorrestijn is tekstschrijver en cabaretier en staat bekend om zijn zwartgallige humor. Zijn gebundelde columns en gedichten hebben geweldige titels als Goeienavond Toos, De Italiaanse chauffeuse en Het rimpelperspectief. En Dudeljo! natuurlijk. Dudeljo! is een ode aan de wielewaal waarin Dorrestijn op aanstekelijke wijze vertelt over zijn vogelexcursies naar Hongarije, Bulgarije en Georgië. Maar eigenlijk gaat het om een heel ander vogel, een vreemde vogel: de mens. En voor degenen die het lied kennen: Kom mee naar buiten allemaal….die zingen het nu de hele dag. Zijn nieuwste boek: Wensvogels is online (nog) niet beschikbaar maar wel te leen in CODA Bibliotheek.
Gabriele Tergit, De Effingers
Fascinerende en omvangrijke familiekroniek over drie Duits-Joodse families die zich afspeelt tegen de achtergrond van het Duitse keizerrijk, de Weimarrepubliek, het antisemitisme, verschillende oorlogen en het opkomend socialisme. De familie Effinger en al haar nakomelingen (boek heeft gelukkig een stamboom!) wordt 70 jaar (1878-1948) gevolgd. De veranderende tijd en de invloed daarvan op jongere generaties wordt prachtig in beeld gebracht terwijl het boek ook aandacht besteedt aan hun liefdes, hoop, tegenslagen en het Joods-zijn. Dit boek is een herontdekte klassieker die na veel geweldige recensies in de bestsellerlijst staat. Gabriele Tergit (1894-1982) vluchtte in 1933 uit Duitsland en deed 20 jaar over dit boek dat een geweldig beeld geeft van de Joodse gemeenschap in Duitsland. Het boek is geschreven in een filmische stijl die heel vlot leest.
Camilla Läckberg, Gouden kooi
Wraak, slechts dat ene woord typeert deze thriller. Faye heeft een ingewikkeld verleden, heeft dat achter zich gelaten en gaat studeren op de Economische Hogeschool. Daar ontmoet ze ‘golden boy’ Jack. Ze trouwen, zij stopt met haar studie, ze krijgen een leuke dochter en Faye heeft alles wat haar hartje begeert. Of misschien toch niet? Leeft ze niet in een gouden kooi? Alles verandert als Jack haar inruilt voor een jonger model en zij ineens op straat staat. Zonder alimentatie of andere financiële ondersteuning. Faye is er kapot van, maar ze laat het er niet bij zitten. Ze zint op wraak!
Zilveren vleugels, het vervolg op Gouden kooi, is als sprinter te leen in CODA Bibliotheek.
Tips van Loes #10
William M. Kelley, Uit de maat
De boekenrubriek van Nieuwsweekend op Radio 1 stond onlangs in het teken van ‘Black fiction matters’ en bevatte een tip waarover redacteur Lidewijde Paris zeer enthousiast was. Het betrof Uit de maat van William M. Kelley dat is ook te leen is in de (online) bibliotheek! Over het boek: In het diepe zuiden van Amerika neemt de donkere pachter Tucker Caliban in 1957 een opvallend besluit: hij strooit zout over zijn akkers, steekt zijn huis in brand en vertrekt richting het noorden. De zwarte bevolking in zijn stadje, en vervolgens in de hele staat, volgt zijn voorbeeld. De witte bewoners blijven verbijsterd achter en proberen te reconstrueren wat er nu eigenlijk gebeurd is. Je zit in hun hoofd terwijl het gaat over hun relatie met de zwarte bevolking en de slavernijgeschiedenis. Het verhaal concentreert zich uiteindelijk op de familie Wilson. Heel intrigerend, herontdekte klassieker!
Arend van Dam, De reis van Syntax Bosselman
Historisch jeugdboek voor alle leeftijden over Nederland en de slavernij. Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel en hoe gaan we tegenwoordig om met dit lelijke stuk beladen geschiedenis. Arend van Dam dook in allerlei archieven, doet verslag van zijn zoektocht en vertelt verhalen. Over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken. Bekende personen als Jan Pieterszoon Coen en Michiel de Ruyter doen hun verhaal en er wordt verteld over de oprichting van de VOC, maar de echte hoofdpersoon is Syntax Bosselman. Hij werd in 1883 met 27 landgenoten naar Nederland gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Ze waren geen eregasten, maar zij werden tentoongesteld in een tent op het Museumplein. In dit boek lees je niet alleen de geschiedenisverhalen maar het gaat ook over de zoektocht van Arend van Dam en zijn persoonlijke gedachten en twijfels over dit ingewikkelde en gevoelige onderwerp.
Claudia de Breij, Lang leve ons
We willen allemaal een betere wereld, maar als dat zo is, waarom is er dan zoveel ruzie en strijd en denk je regelmatig dat je niets meer kunt zeggen. In haar eerdere boek Neem een geit besprak Claudia allemaal privévraagstukken. In Lang leve ons gaat het over de grote wereld en sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Ze verwondert zich over hoe de dingen geregeld zijn en bedenkt haar eigen, vaak ludieke, oplossingen. In het boek komen allerlei onderwerpen aan bod zoals dividendbelasting, Facebook en #metoo. Vlot geschreven columns die tot nadenken stemmen.
Anya Niewierra, Het bloemenmeisje *winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2020*
Psychologische thriller van de Nederlandse auteur Anya Niewarra. Als verwilderd tienermeisje wordt Nina ontdekt, ergens in de Pyreneeën, zittend naast haar dode moeder en versierd met bloemen. Dertig jaar later is ze een gerenommeerde kruidenarts en leidt ze een teruggetrokken bestaan. Tijdens de opening van een nieuwe natuurwinkel staat ze ineens oog-in-oog met een vrouw die alleen maar haar tweelingzus kan zijn. Théa en Nina waren niet van elkaars bestaan op de hoogte en gaan op zoek naar hun verleden en dat van hun moeder. Tijdens de zoektocht verdwijnt Théa en moet Nina alleen verder speuren. Er zit echter ook iemand achter haar aan. Wie kan ze vertrouwen en wat is het verband tussen de dood van haar moeder en de verdwijning van Théa? Zij moet de puzzel oplossen. Als lezer zit je in het hoofd van Nina, je ziet wat zij ziet, ruikt wat zij ruikt en voelt wat zij voelt. Met prachtige natuurbeschrijvingen van de Pyreneeën en andere locaties.
Tips van Loes #9
Manon Uphoff, Vallen is als vliegen *genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs*
Manon Uphoff toonde in 2016 het beeldend werk Kamer met Minotaurus in CODA Museum. Hoewel de oorsprong van dit werk en de titel onduidelijk bleef, omschreef zij deze Kamer met Minotaurus als een ‘familieportret’. De Minotaurus keert terug in haar boek Vallen is als vliegen als aanduiding van de vaderfiguur. Hij geeft het meisje en haar zussen toegang tot zijn wereld. In die wereld laat hij hen kennismaken met schoonheid, met beeldende kunst en literatuur. Maar ‘verdwaald’ in zijn labyrint heerst hij ook over hen. En de lezer raakt verstrikt in deze duale wereld van schoonheid en macht die vele malen complexer en gelaagder is dan het woord dat Uphoff niet gebruikt: misbruik.
De directe aanleiding voor Vallen is als vliegen was de dood van haar zus. Het verhaal, hun verhaal, over een jeugd met lichamelijk en geestelijk misbruik waar ze nooit over heeft willen schrijven, moest toen geschreven worden. Vallen is als vliegen is een pijnlijke maar moedige confrontatie met het verleden in prachtig beeldende taal.
Sander Kollaard, Uit het leven van een hond *genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs*
Uit het leven van een hond is een intiem portret van Henk, een 56-jarige IC-verpleegkundige. We volgen hem op een warme, zomerse zaterdag, samen met zijn oude hond Schurk die hartklachten heeft. Henk doet boodschappen, bezoekt een oud-collega, laat de hond uit en gaat barbecueën bij zijn broer. Maar wie is Henk eigenlijk? En wat bepaalt zijn ‘Henkerigheid’? De lezer zit in het hoofd van Henk, maar soms zoemt de schrijver uit en is er een verteller. Dat geeft een bijzonder effect en perspectief. Uit het leven van een hond is een boek vol levenslust. En ja, de auteur heeft zelf ook zo’n kooikerhondje.
Arnaldur Indridason, Smeltend ijs, ***** (Vrij Nederland)
Bijna alle thrillers van deze auteur die zich in IJsland afspelen, worden met 5 sterren of bollen gewaardeerd. In Smeltend ijs is de hoofdrol voor de gepensioneerde politieman Konrad, die we nog kennen uit Erfschuld. De ijskappen smelten en leggen soms geheimen bloot. Het lichaam van de vermiste man wordt gevonden en Konrad wordt teruggevraagd om mee te helpen bij het onderzoek. Klassiek geval van een koppige en knorrige speurder die zich vastbijt in een lastige zaak. De interacties tussen Konrad, zijn familie, collega’s en de mensen die hij tijdens zijn onderzoek tegenkomt, zijn prachtig beschreven. Met daarbij ook heel ontroerende passages over de laatste herinneringen aan zijn gestorven vrouw. Absolute aanrader!
Elizabeth Macneal, De poppenfabriek, ***** (Vrij Nederland)
Londen, 1850, tijdens de opbouw van de Wereldtentoonstelling in Hydepark ontmoeten Iris en Silas elkaar. Iris beschildert de hele dag poppengezichtjes in de poppenfabriek. Silas zet dode dieren op en verzamelt curiositeiten. Iris en haar tweelingzus Rose, de wat vreemde Silas en Albie, een straatjongen met één tand die droomt van een kunstgebit, behoren tot de onderkant van de samenleving. Iris heeft een misvormd sleutelbeen, het gezicht van Rose is gehavend door de pokken. Iris wil graag kunstenares worden en wordt model voor prerafaëlistische kunstschilder Louis Frost. De onderlinge verhoudingen zorgen voor een kleurrijk, macaber en gruwelijk verhaal. De poppenfabriek is een spannende, historische en duistere roman.
Tips van Loes #8
Anjet Daanje, De herinnerde soldaat
Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt een gewonde soldaat die lijdt aan geheugenverlies opgenomen in een krankzinnigengesticht. Na de oorlog komen er regelmatig vrouwen langs om te zien of hij wellicht hun vermiste echtgenoot is. Uiteindelijk wordt hij herkend door Julienne. Zij weet van een verborgen litteken. Hij kan zich haar en hun leven samen niet herinneren. Julienne is echter vastbesloten hem zijn identiteit terug te geven. Maar hij krijgt nachtmerries en flarden van herinneringen komen boven. Wie is hij echt? Meer dan 500 pagina’s genieten van lange, meanderende zinnen waarin je helemaal wordt meegezogen. Zeer de moeite waard!
Colson Whitehead, De jongens van Nickel
Indringende roman over de wantoestanden in een Amerikaanse jeugdgevangenis. De veelbelovende Elwood Curtis komt door een vergissing terecht op de Nickel Academy, een tuchtschool en de hel op aarde. Met name de zwarte jongens zijn aan het sadisme van hun witte bewakers uitgeleverd. Colson Whitehead schreef het boek nadat er in 2014 op het terrein van een voormalige tuchtschool 55 anonieme graven werden gevonden. Hij inspireerde zijn verhaal op deze geschiedenis en won er recent de Pulitzer Prize mee. Indrukwekkend boek over een duister hoofdstuk uit de Amerikaanse geschiedenis.
Martine Bijl, Rinkeldekink
Martine Bijl krijgt in 2015 een hersenbloeding. Ze schrijft in Rinkeldekink heel herkenbaar, eerlijk en soms met wrange humor over haar verblijf in een revalidatiecentrum en in het ziekenhuis. Over therapeuten, de welzijnstaal, de ergotherapie en alle mensen die ze tegenkomt. Wat gebeurt er met je als je hoofd niet meer doet wat je wil of als je iets niet meer kunt wat je daarvoor moeiteloos talloze keren hebt gedaan? Bijl beschrijft in klare taal wat een hersenbloeding met je kan doen.
Thomas Rueb, Laura H.
Thomas Rueb is journalist en wordt op enig moment voor een interview naar de vader van ene Laura gestuurd. Zo stuit hij op het verhaal een vrouw uit Zoetermeer, die samen met haar man Ibrahim en twee jonge kinderen naar het kalifaat vertrokken is. Hij reconstrueert haar bekering, het ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar ontsnapping nadat haar vader een reddingsactie op touw gezet heeft. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd op verdenking van het beramen van een aanslag. Rueb reisde naar Irak, was bij het proces, sprak uitgebreid met Laura, haar familie en had toegang tot alle dossiers.
Tips van Loes #7
Familiegeschiedenissen zijn vaak meer dan enkel dat; ze schetsen een beeld van een tijdvak of geven een indruk van een bepaalde bevolkingsgroep of laag in de samenleving. Loes ontdekte deze week in de online bibliotheek een aantal recent verschenen titels die dat op prachtige wijze aantonen. De thrillertip van deze week past perfect bij het mooie weer dat voor aankomende donderdag voorspeld is.
Judith Fanto, Viktor
De Apeldoornse auteur Judith Fanto debuteerde dit voorjaar met Viktor, gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis. Viktor is haar flamboyante oudoom na de Tweede Wereldoorlog doodgezwegen werd. In dit boek maken we kennis met de kleurrijke Joodse familie Rosenbaum in Wenen tijdens het interbellum. De stad en het leven veranderen drastisch als Oostenrijk door de nazi’s in 1938 ingelijfd wordt. Ook andere, grote Europese gebeurtenissen zijn van invloed op de wendingen in de familiegeschiedenis. Decennia later is nazaat Geertje benieuwd naar de familiegeschiedenis met al haar raadsels en geheimen en het onverwerkt verleden. En dan is er nog Viktor, over wie nooit gesproken wordt. Viktor is een mooi en indrukwekkend boek over de betekenis van familiebanden en de invloed van de geschiedenis op de familieverhoudingen.
Isabella Hammad, De Parijzenaar
Dit debuut en tevens familiegeschiedenis geeft zicht op de geschiedenis van Palestina vóór 1948. Isabella Hammad is de achterkleindochter van Midhat Kamal, zoon van een vermogende textielhandelaar uit Nablus, een stad in het Ottomaanse Palestina. Midhat gaat in 1914 medicijnen studeren in Montpellier, wordt door zijn omgeving als exotisch gezien en wordt er verliefd. Als hij terugkeert naar Nablus is de Eerste Wereldoorlog afgelopen, het Ottomaanse rijk uiteengevallen en hebben de Britten het mandaat over Palestina gekregen. Midhat probeert zichzelf trouw te blijven, onder druk van familieverwachtingen en tegen de achtergrond van grote politieke onrust.
Marjolijn van Heemstra, En we noemen hem
Marjolijn krijgt op haar achttiende een zegelring van haar oma die ooit toebehoorde aan oudoom Frans. De schenking gaat gepaard met de verwachting dat zij een eventuele zoon zal vernoemen. Als Marjolijn zwanger is, verdiept ze zich in oom Frans. Hij zou een verzetsheld zijn en stond bekend als bommenneef. Er blijkt veel te vinden in verschillende archieven. Zo werd op Sinterklaasavond 1946 een pakket in sinterklaaspapier bezorgd bij een vermeende NSB’er. Bij deze aanslag komen drie mensen om. De bommenneef bleek bovendien bij een naoorlogse terreurgroep te horen. Wat bezielde deze oom Frans? En wat voor man was hij? Dit boek is het verslag van een boeiende zoektocht die de negen maanden van haar zwangerschap beslaat en de geboorte van een zoon aankondigt die geen Frans zal heten…
Mats Peder Nordbo, Meisje zonder huid
Als zijn zwangere vriendin omkomt bij een ongeluk, verhuist de Deense journalist Matthew Cave naar Nuuk in Groenland. Zijn leven voelt zinloos geworden en hij snakt naar een andere plek en een andere invulling. Hij gaat werken bij de plaatselijke krant en wordt naar de rand van de ijskap gestuurd om verslag te doen van de vondst van een mummie. Als de mummie verdwijnt en de politieman die de mummie bewaakte vermoord blijkt te zijn, ontstaat er chaos. Matthew gaat op onderzoek uit. Heel veel ijs, sneeuw, harde wind (en moeilijke namen) in een ijzingwekkende thriller!
Tips van Loes #6
Hoewel Moederdag al achter ons ligt, selecteerde Loes deze week toch een aantal boeken die over moeders en het moederschap gaan. Omdat het langverwachte derde deel uit de trilogie van Hilary Mantel onlangs verscheen, is er aandacht voor de eerdere twee boeken in de reeks. En natuurlijk ontbreekt ook deze keer de wekelijks thrillertip niet!
Hugo Borst, Ma en Ach moedertje
Deze twee boeken van journalist en sportanalyticus Hugo Borst vormen een liefdevol portret van een dementerende moeder en haar zoon. Het proces van aftakeling, de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis en het dagelijks leven daar worden indringend en aangrijpend beschreven. Borst gaat trouw bij zijn moeder op bezoek, vermaakt zich met haar en haar medebewoners maar maakt zich ook kwaad over de gigantische druk op het verplegend personeel en de arrogantie van de zorgbestuurders.
Lees deze boeken: Ma > en Ach moedertje >
Graham Swift, Moeders Zondag
Het is 30 maart 1924, Moeders Zondag (de Engelse Moederdag). Iedereen heeft vrij voor het bezoeken van familie. Jane Fairchild is een dienstmeisje dat als baby te vondeling is gelegd en heeft geen moeder om naar toe te gaan. Hoe zal zij haar dag doorbrengen? Moeders Zondag is een ontroerend levensverhaal van een jonge vrouw. Geluk, hartstocht en een afschuwelijk verlies tijdens een idyllische eerste zomerdag vormen het begin van het leven van Jane Fairchild als gevierd auteur.
Hilary Mantel, Wolf Hall en Het boek Henry
Wolf Hall en Het boek Henry zijn de eerste twee delen van een trilogie over Thomas Cromwell, adviseur en rechterhand van Hendrik VIII. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de afscheiding van The Church of England en sluiting van de kloosters en had bovendien een groot aantal executies, waaronder die van Anna Boleyn, op zijn naam staan.
Wolf Hall (2009) beschrijft de jeugd van Cromwell en zijn loopbaan aan het hof van Hendrik VIII. Het boek Henry (2012) verhaalt over het huwelijk van Hendrik met Anna Boleyn. Beide boeken zijn bestsellers, zeer goed gerecenseerd en werden beiden bekroond met de Booker Prize.
Liefhebbers hebben lang moeten wachten op het slotdeel, De spiegel en het licht, dat op 6 mei verscheen. Hierin wordt de periode beschreven tussen de executie van Anna Boleyn en Cromwells eigen executie. Het CODA lid dat om de paar maanden een aanschafsuggestie indient voor dit boek hoeft niet lang meer te wachten!
Lees deze boeken: Wolf Hall > en Het boek Henry >
Soren Sveistrup, Oktober
Begin oktober keert Rosa Hartung terug als minister van Sociale Zaken. Na de dramatische verdwijning van haar 12-jarige dochter heeft ze een jaar verlof genomen. Dezelfde dag wordt een jonge moeder vermoord. Op de plaats delict treffen de rechercheurs Thulin en Hess een poppetje aan. Na nog een moord beginnen de rechercheurs een verband te zien. Maar hoe zit het met de vermissing van de ministersdochter? Nagelbijtend spannend boek!
Tips van Loes #5
Loes selecteerde deze week boeken die vanuit verschillend perspectief betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Jan Brokken, een van haar favoriete schrijvers, krijgt podium met twee titels. Daarnaast tipt Loes een historisch thriller, een klassieker en het bijzondere boek van Jan Konst. Op ons YouTube kanaal gaat een aantal Nederlandse schrijvers in op de betekenis van vrijheid. Soms vanuit de context van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding, maar evenzo vaak interpreteren zij de betekenis van vrijheid met de actualiteiten in het achterhoofd. Je kunt daar video’s bekijken van Ad van Liempt, Peter Brusse, Michel Veering, Jurryt van de Vooren, Marjolein Bax, Martine Letterie, Tim Overdiek, Nanda Roep, Willem Meiners, Suzanna Jansen, Willemijn van Dijk en Mark Blaisse.
Meer lezen? Zoek dan in de bibliotheekcatalogus op ‘Tweede Wereldoorlog’.
Jan Brokken, De vergelding
Door sabotage komt in 1944 een Duitse soldaat in Rhoon om het leven, De vergelding van de Duitsers is verschrikkelijk: zeven mannen worden geëxecuteerd en hun huizen worden in brand gestoken. De grote vraag is nog steeds: wie pleegde de aanslag op de Duitse soldaat? Of was het een stom ongeluk met fatale gevolgen? Tot op de dag van vandaag maken de dorpsbewoners elkaar verwijten. Jan Brokken doet een poging om dat wat in zijn geboortedorp Rhoon gebeurde te reconstrueren.
Jan Brokken, De rechtvaardigen
De Nederlandse diplomaat Jan Zwartendijk redde als consul in Litouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog talrijke Joden door visa uit te schrijven voor Curaçao. Ze reisden met de Transsiberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden. Ze overleefden vrijwel allemaal de oorlog. Jan Brokken schreef een aangrijpende verhaal over moed en het maken van de juiste keuzes.
Kate Quinn, Het Alice netwerk
Het Alice netwerk is een historische thriller over twee vrouwen: Eve is in de Eerste Wereldoorlog spion in het Alice netwerk, Charlie is een onconventionele Amerikaanse die op zoek is naar haar nichtje dat in de Tweede Wereldoorlog vermist wordt. Eve wordt in 1915 naar Frankrijk gestuurd als lid van het Alice netwerk; een groep geheim agenten die opereert onder de neus van de vijand. De groep wordt verraden en Eve trekt zich verbitterd terug in Londen. Tijdens de zoektocht van Charlie in 1947 komen hun verhalen bij elkaar. Bijzonder verhaal over twee sterke vrouwen dat blijft fascineren. Je móet weten hoe het afloopt!
Jan Konst, De wintertuin
De wintertuin vertelt de geschiedenis van een Duitse familie in de lange twintigste eeuw. Hilde Grunewald, grootmoeder van de vrouw van Jan Konst, werd geboren in 1902 en overleed in 2001. Ze is dan bijna 100 jaar oud. Ze groeide op tijdens het bewind van keizer Wilhelm II, kreeg haar kinderen tijdens de nazidictatuur, beleefde de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en maakte de opkomst en ondergang van de DDR mee. Hilde zag en beleefde het allemaal. Haar lot, en dat van haar familie, weerspiegelt de Duitse geschiedenis. Jan Konst laat in De wintertuin het leven van een gewone vrouw samenvloeien met de geschiedenis.
Filmpje waarin Jan Konst vertelt over De wintertuin kun je hier bekijken.
Een leesfragment uit het boek staat hier.
Dola de Jong, En de akker is de wereld
En de akker is de wereld is een echte klassieker waarin een jong echtpaar Nederland verlaat vanwege de oorlogsdreigingen en met een woonwagen door Europa reist. Onderweg ontfermen ze zich over kinderen die op de vlucht hun ouders zijn kwijtgeraakt. Uiteindelijk komen ze terecht in het Marokkaanse Tanger, in de Tweede Wereldoorlog een vrijhaven. Ze proberen een bestaan op te bouwen door het dorre land te bewerken maar Tanger zit ook vol nazispionnen... En de akker is de wereld laat zien hoe een oorlog stap voor stap het leven van vluchtelingen kan ontwrichten. Indrukwekkend en zeer actueel!
Tips van Loes #4
Deze week selecteerde Loes voor haar blog een aantal boeken met – letterlijk en figuurlijk – een opmerkelijk of bijzonder perspectief. Telkens blijkt dat de wereld er voor iedereen anders uitziet, dat schijn behoorlijk kan bedriegen en eigenlijk niets is wat het lijkt. Althans, het is maar hoe je het bekijkt…
Jane Gardam, Een onberispelijke man, Een trouwe vrouw en Laatste vrienden
Deze boeken van Jane Gardam vormen een ingenieuze trilogie over de bejaarde Britse rechter Edward, zijn vrouw Betty en zijn rivaal Veneering. Elk boek geeft een ander perspectief op het levensverhaal van de gepensioneerde rechter. Zijn uiterlijk is onkreukbaar, zijn leven is dat niet. Na een carrière in Hongkong gaat Edward met pensioen en besluit hij met zijn vrouw op het Engelse platteland te gaan wonen. In Een onberispelijke man kijkt hij, na Betty’s overlijden, terug op zijn leven. In Een trouwe vrouw lezen we het verhaal vanuit het standpunt van Betty. In dit boek wordt duidelijk dat Edward toch niet zo onkreukbaar is als gedacht en dat Betty ook zo haar verborgen kanten heeft. Het laatste deel verhaalt vanuit het perspectief van oude vrienden en vertelt het levensverhaal van Veneering. Jane Gardam heeft een prachtige, warme schrijfstijl en geeft evenzo mooie karakterbeschrijvingen. Een mooie trilogie!
Deborah Cadbury, Koningin Victoria als huwelijksmakelaar; haar kinderen en kleinkinderen op Europese tronen
Victoria en Albert hadden heel veel kinderen en kleinkinderen. De droom en hoop van Albert was dat door koninklijke verbintenissen een stabiel en welvarend Europa zou ontstaan. Met je familie vecht je tenslotte niet. Dat uitgangspunt was mooi. Maar het liep anders. Dit boek is een boeiende en vermakelijke geschiedenis van de Europese vorstenhuizen in de 19e en het begin van de 20e eeuw, inclusief alle dwarsverbanden, gruwelijkheden en kinderen die maar niet willen luisteren. Een stamboom tijdens het lezen is wel aan te bevelen.
Melissa Daley, Molly en het kattencafé
Molly is een slimme poes die op een dag op zoek moet naar een nieuw huis. Na wat omzwervingen en een leven als straatkat trekt ze in bij café-eigenaresse Debbie en haar dochter. Molly is erg geliefd bij de bezoekers van het café, maar de vraag is of dat lang goed kan gaan. Je leest het boek vanuit het perspectief van Molly, wat gek genoeg, helemaal niet vreemd is. Heerlijk tussendoortje met hoog aaibaarheidsgehalte. Leuke ‘feel good’ roman voor kattenliefhebbers!
Sharon Bolton, Op de vlucht
In de heuvels ergens tussen Engeland en Schotland maken 13 passagiers een ballonvaart. Tot hun verbijstering zien ze dat op de grond een meisje vermoord wordt. Op één vrouw na komt iedereen uit de ballon om en de vrouw die overleeft, vlucht voor haar leven. Zij heeft de moordenaar gezien. En hij haar … Heel, heel erg spannend boek!
Tips van Loes #3
Deze week doen we andere tijden en werelden aan en reizen we in het derde boekenblog van Loes Kroon naar de Schotse westkust en Nederlands-Indië om thuis op de bank tussen de boekomslagen werelden te ontdekken die ver van ons afstaan of juist herkenbaar zijn.
Marieke Lucas Rijneveld, De avond is ongemak en Fantoommerrie
De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld is een bijzonder beklemmende roman over de invloed van de dood van een jongen op zijn gereformeerde familie. Jas, zijn tienjarige zusje, laat de lezer de leegte en eenzaamheid voelen die de dood van haar broer met zich meeneemt. Dit meeslepende en aangrijpende boek werd begin april genomineerd voor de prestigieuze International Booker Prize 2020. Met haar dichtbundel Fantoommerrie won Rijneveld deze week de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020.
Dido Michielsen, Lichter dan ik
Lichter dan ik is een historische roman die de auteur baseerde op het leven van haar betovergrootmoeder in voormalig Nederlands-Indië rond 1850. Het Javaanse meisje Isah wordt huishoudster en minnares van een Hollandse officier. Ze krijgen 2 kinderen maar hij trouwt niet met haar. Ze is slechts zijn Njai (bijvrouw) en kan in die hoedanigheid nergens aanspraak op maken. Hij verlaat haar om zijn verloofde uit Nederland op te halen. In deze situatie wordt ze gedwongen om alles op te geven voor haar kinderen, die door hun gemengd bloed meer status hebben dan zijzelf.
Josephine Rombouts, Cliffrock Castle en Terug naar Cliffrock Castle
Deze twee boeken van Josephine Rombouts laten zich omschrijven als Downton Abbey in de eenentwintigste eeuw. Rombouts gaat met haar gezin aan de Schotse westkust wonen en grijpt de kans aan om huishoudster en later manager te worden van het plaatselijke kasteel. Zonder enige kennis van de huishouding of de Britse elite begint ze enthousiast aan haar baan. Maar de sociale verhoudingen en verwachting vormen nogal een uitdaging...
Nicci French, De dag van de doden
De dag van de doden is het achtste en laatste deel in de spannende serie over psychotherapeute Frieda Klein. De andere zeven delen in deze reeks hebben allemaal een dag in de titel, kennen elk een eigen verhaallijn en plot, maar door alle delen heen loopt het beangstigende verhaal van Frieda en haar aartsvijand, de seriemoordenaar, Dean Reeves.
Behalve deze serie zijn er nog veel meer titels van Nicci French te vinden in de online bibliotheek. De lokale boekhandel steunen? Dat kan. Daar ligt sinds deze week In hechtenis, de nieuwste titel van Nicci French
Tips van Loes #2
Jane Harper, Verlaten
In de eenzame outback van Australië staan twee broers bij de omheining die hun boerderijen van elkaar scheidt. Uitgestrekt landschap waarin hun huizen drie uur rijden van elkaar vandaan liggen. De derde broer ligt dood bij een oude grafzerk. En in dit afgelegen en uitgestrekte gebied zijn er maar weinig verdachten. Een meeslepend verhaal in landschappen die Harper zo beschrijft dat je de allesverzengende hitte bijna kunt voelen…
Eva Meijer, Het vogelhuis
Dit is het levensverhaal van violiste en biologe Len Howard. Ze woont in een huisje in de buurt van Brighton. Daar observeert ze het gedrag van koolmezen en mussen, ze geeft ze namen en de vogels verworden tot individuen. De vogeltjes die zich vertrouwd voelen, vliegen haar huis binnen en haar favoriete koolmees leert tellen. Na het lezen van dit boek denk je in elk geval nooit meer ‘o, zomaar een vogeltje...’
Rutger Bregman, De meeste mensen deugen
Rutger Bregman wil graag schrijven over wat er wél goed gaat in Nederland. Zijn boek is een pleidooi tegen cynisme. Zijn betoog formuleert hij op basis van recente inzichten in de psychologie, economie, biologie en archeologie. Dit boek is een groot succes en staat nog steeds in de top 10 van de bestsellerlijst. Een dikke pil, maar we hebben tijd om te lezen!
Nicolien Mizee, Moord op de moestuin
Nicolien Mizee herleest om de paar jaar alle 75 Agatha Christie’s en wilde nu zelf ook wel eens een detective schrijven. Een klein decor, een gesloten gemeenschap en een paar moorden zorgen voor een spannende roman met vileine humor en fijnzinnige psychologische analyses. Grappig, laconiek van toon en met mooie, volle zinnen.
Zin gekregen in een Agatha Christie? In de online bibliotheek zijn alle 75 Agatha Christie’s opgenomen! Daar vind je ook Alleen op de wereld van Hector Malot; een toepasselijk boek om te lezen in deze tijd. En zelf heb ik ineens zin om Zomerzotheid van Cissy van Marxveldt te herlezen…
Tips van Loes #1
Elizabeth Jane Howard , serie van 5 delen over de familie Cazalet: Lichte jaren, Aftellen, Verwarring, Bevrijding en Veranderingen.
Dit is een absolute must voor de liefhebbers van Dowton Abbey. Deze kroniek verhaalt over de Engelse familie Cazalet in de periode van 1937 tot en met 1956. We zien en beleven door hun ogen de nadagen van Victoriaanse Engeland, de Tweede Wereldoorlog en de onzekere jaren na de oorlog. Van een aantal familieleden zul je gaan houden en je zult merken dat stoppen met lezen lastig is: je wil tenslotte telkens weten hoe de dingen aflopen. Aanrader!
Roxane van Iperen, ’t Hooge Nest
Auteur Roxane van Iperen woont in ’t Gooi in villa ’t Hooge Nest. Tijdens de verbouwingswerkzaamheden ontdekt ze dat haar huis in de Tweede Wereldoorlog gefunctioneerd heeft als onderduikadres. Goud voor de auteur! Ze ontrafelde de geschiedenis van bewoners, de twee Joodse zussen Brilleslijper en hun familie. Uiteindelijk diende het noodlot zich aan, werden ze verraden en zijn met het laatste transport uit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd.
Daniel Cole, Ragdoll en Marionet
Twee razend spannende thrillers met rechercheur Wolf in de hoofdrol. In Ragdoll wordt een lichaam van zes verschillenden aan elkaar genaaide lichaamsdelen gevonden in het appartement tegenover rechercheur Wolf. In Marionet is er een copycat-moordenaar aan het werk…
Johan Harstad Max, Mischa en het Tet-offensief.
Volgens de boekhandelaren in De Wereld Draait Door met meer dan 1200 pagina’s het ultieme quarantaineboek. Het is een indrukwekkend levensverhaal met als belangrijkste thema emigreren en de consequentie daarvan: ontworteld of ontheemd zijn. Een van de boekhandelaren aan de DWDD-tafel heeft de laatste bladzijden nog altijd niet gelezen omdat hij niet wil dat het boek uit is… Dat maakt wel nieuwsgierig!