De liefde die blijft
van
26.01.2025
t/m
01.06.2025
26.01.2025
01.06.2025
De keuze van Sioe Jeng Tsao
Eigenzinnig, kleurrijk en met een statement. Beeldend kunstenaar Sioe Jeng Tsao (Amsterdam, 1991), beter bekend als SEEYOUSIOE, creëert grafische tekeningen met een verhaal. Sioe Jeng schroomt niet om thema’s als intersectionaliteit, queer zijn, zelfexpressie en communityvorming in haar illustraties terug te laten komen. Ook is (zelf)onderzoek naar het hebben van een bi-culturele achtergrond een belangrijk thema in haar werk.
Sioe Jeng x CODA
CODA nodigt voor deze tentoonstellingsreeks een kunstenaar, auteur of artiest uit om naar eigen inzicht en met eigen inspiratie een keuze te maken uit de CODA collectie. CODA vroeg Sioe Jeng een selectie te maken uit de collectie sieraden van CODA, met ruim 10.000 objecten de grootste collectie wereldwijd. Het resultaat is een tentoonstelling waarin je als bezoeker de persoonlijke reis en zoektocht van Sioe Jeng volgt. Een reis over haar identiteit als kunstenaar die start bij haar Oost-Aziatische roots en opvoeding en die daarna langs sieraden en rituelen gaat uit verschillende culturen en tijden. Zo zijn er hedendaagse sieraden te zien en ook objecten uit de 19e eeuw, zoals waaiers uit Java en een bidsnoer uit West-Afrika, gecombineerd met persoonlijke Chinese erfstukken van Sioe Jeng. De reis eindigt bij een monumentale wandtekening van Sioe Jeng, waarin diverse invloeden uit haar heden en verleden samenkomen.
De tentoonstellingstitel De liefde die blijft is een knipoog naar de gelaagde relatie tussen Sioe Jeng en haar moeder. Het beschrijft de complexe en onvoorwaardelijke band die blijft bestaan, waarin liefde en uitdagingen altijd hand in hand zijn gegaan. Er is onder andere een ketting te zien met een gouden phoenix-motief die Sioe Jeng via haar vader van haar moeder ontving op haar 33e verjaardag. De phoenix staat symbool voor wedergeboorte en veerkracht, een passende boodschap in het licht van de emotionele afstand die haar coming-out met zich meebracht. Daarnaast weerspiegelt de tentoonstellingstitel Sioe Jeng’s haat-liefdeverhouding met mode en sieraden: van een tijd dat ze zich ertegen verzette, tot een moment waarop Sioe Jeng hun diepere betekenis begon te omarmen.
Opening
De liefde die blijft wordt geopend op zondag 26 januari 2025 om 14.30 uur door CODA directeur Carin Reinders en Sioe Jeng. Aanwezig zijn bij de opening? Meld je dan aan via onderstaande button.
Tentoonstelling
De liefde die blijft toont meer dan 40 sieraden die te maken hebben met queer kunst, feminisme, migratie, activisme, sociale rechtvaardigheid, postkolonialisme, duurzaamheid en intersectionaliteit. Er zijn sieraden gepresenteerd uit de CODA collectie van meer dan 20 ontwerpers zoals Gijs Bakker, Paul Derrez en Felieke van der Leest, evenals een selectie modesieraden van merken als Chanel en DIOR.
Ook selecteerde Sioe Jeng unieke objecten uit de Nusantara collectie uit het voormalige Nusantara Museum in Delft over Indonesië en voormalig Nederlands-Indië. Nadat Museum Nusantara in 2013 definitief haar deuren sloot, is de collectie na zorgvuldig onderzoek verdeeld over verschillende partijen. Deels gerepatrieerd naar Indonesië, deels naar (museale) collecties in binnen- en buitenland. CODA Museum heeft 346 sieraden en accessoires geschonken gekregen en wil naar aanleiding van de keuze van Sioe Jeng verder onderzoek gaan doen naar de achtergrondverhalen bij enkele objecten.
Bij de selectie van de sieraden heeft Sioe Jeng vooral rekening gehouden met het verhaal dat zij bezoekers wil vertellen en hoe de collectiestukken van CODA daarbij passen. Sioe Jeng:
"Wat is de achtergrond van de sieraden, van welk materiaal zijn ze gemaakt en wat is de herkomst ervan? Belangrijk voor mij daarbij was ook de kwetsbaarheid van de stukken. Is het gebruikte materiaal broos, breekbaar en oud, of juist niet. Ik vond het heel bijzonder om in het depot van CODA te mogen kijken en te voelen welk verhaal elk sieraad te vertellen heeft. Dat op zich was voor mij al een reis. De tentoonstelling vertelt verhalen van verbinding, tradities en erfgoed – een liefde die blijft, ondanks alle breuklijnen en verschillen, en die ons uiteindelijk dichter bij elkaar brengt."
Over Sioe Jeng Tsao
Sioe Jeng Tsao is een queer multidisciplinaire artiest en activist gevestigd in Rotterdam. Met een primaire focus op moderne digitale kunst gebruikt Sioe Jeng innovatieve technieken om haar reis en ervaringen als Oost-Aziatische kunstenaar uit te drukken. Een reis, zowel in haar kunst als in haar persoonlijke leven, waarover Sioe Jeng meer vertelt in haar One World essay.
Onlangs is Sioe Jeng begonnen met het verkennen van traditionele schilderkunst. Dit zorgt voor nieuwe dimensies in haar creativiteit. Haar werk weerspiegelt thema's als intersectionaliteit, gemeenschapsvorming en zelfexpressie en nodigt kijkers uit om kritisch na te denken. Sioe Jeng gelooft in de kracht van kunst om te prikkelen en te inspireren tot verandering.
In 2024 is Sioe Jeng uitgeroepen tot één van de stadskunstenaars van Rotterdam. Naast haar artistieke inspanningen bevordert Sioe Jeng graag de sociale dialoog via workshops, lezingen en samenwerkingen met verschillende organisaties. Ze komt graag in contact met mensen uit diverse gemeenschappen om zo creativiteit en betekenisvolle gesprekken te delen. Vanuit de gedachte om een inclusievere en rechtvaardigere wereld door middel van kunst te creëren.
Zondag 23 maart 2025 lanceert Sioe Jeng in Amsterdam haar eerste boek Mijn tijd in de zon, met illustraties van haar kunstwerken. Dit boek zal ook onderdeel van de tentoonstelling vormen en verkrijgbaar zijn in CODA Winkel.
One smile undoes a thousand worries | 2021
Love rules | 2022
What if you don't have to work towards forgiveness | 2022
I have the right to choose | 2024
Tears like the ocean | 2023
Together we rise | 2021