Living Library: Leen mensen in plaats van boeken!

van
17.05.2025 12:30
t/m
17.05.2025 16:00

Living Library: Leen mensen in plaats van boeken!

Durf jij het gesprek aan te gaan met je 'vooroordeel'?

Klopt het wel? Wat en hoe wij over anderen denken op basis van hun uiterlijk, interesses of bijvoorbeeld werk? Dát durft de Living Library te betwisten door bezoekers uit te dagen hun vooroordelen te onderzoeken en met 'die vreemde ander' in gesprek te gaan. Tijdens een Living Library leen en lees je geen boeken, maar mensen! Na eerdere succesvolle edities is het zaterdag 17 mei tussen 12.30 en 16.00 uur weer tijd voor een Living Library in CODA Centrale Bibliotheek.*

Living Library
Living Library is een beproefd Deens concept dat mensen met elkaar in contact brengt om zo niet alleen vooroordelen te onderzoeken, maar ook tegen te gaan. Waar boeken in een ‘gewone’ bibliotheek onbekende werelden blootleggen, biedt de Living Library bezoekers de mogelijkheid om op een eenvoudige manier in de belevingswereld van een ander te stappen. Hoe? Gewoon, door met elkaar het gesprek aan te gaan. Op een ongedwongen en laagdrempelige manier. Ontmoet interessante mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt, zoals een ex-dakloze, iemand met een spasme of een non-binair persoon. In een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kan worden, vertellen deze boeken jou hun levensverhaal.


 

Hoe werkt het precies?
Living Library werkt bijna als een gewone bibliotheek. Je kunt bij de balie een catalogus bekijken met daarin de beschikbare 'levende boeken'. Dit zijn personen die (vaak) te maken hebben met vooroordelen. Op een bord kun je zien of een ‘boek’ op dat moment is uitgeleend. Of anders gezegd: al in gesprek is met iemand anders. Via de balie geef je aan met wie je graag in gesprek wilt gaan. De baliemedewerker brengt jullie vervolgens met elkaar in contact en legt de spelregels uit. Een gesprek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

*Let op: de laatste gespreksronde start om 15.30 uur.

Meedoen als vrijwilliger of levend boek?
Voor elke Living Library hebben we vrijwilligers nodig en levende boeken. Als vrijwilliger verzorg je bij de balie de uitleningen, begeleid je de boeken of treed je op als gastpersoon. Wil je meedoen als vrijwilliger of meer weten? Mail dan naar Yasmin Aquino, medewerker diversie en inclusiviteit via y.aquino@coda-apeldoorn.nl. Wil je meedoen als levend boek? Meld je vrijblijvend aan via het formulier onderaan deze pagina en wij nemen contact met je op. 

"In deze bibliotheek lees je levende
boeken" - lees hier het artikel

Podcast
Beluister hier eerdere gesprekken met levende boeken van voorgaande landelijke edities.

 

Hieronder een overzicht van de 'levende boeken' die je op zaterdag 17 mei kunt lenen en waar je het gesprek mee aan kunt gaan:

Ex-dakloze

arrow-large Created with Sketch.

Dit levende boek was vroeger een 'probleemkind'. Er gebeurden dingen binnen zijn gezin waarvan hij niet wist dat het niet normaal was. Hij ging toen drugs gebruiken en verkopen. Uiteindelijk kwam hij op straat terecht en heeft hij lang in de gevangenis gezeten. Met de juiste hulp en doorzettingsvermogen heeft hij nu een eigen woonplek en is hij clean van zijn middelengebruik.

Beschikbare taal: Nederlands

Indo tweede generatie

arrow-large Created with Sketch.

“Als kind van een Nederlands-Indische vader en Nederlandse moeder groeide ik op met twee culturen. Die van de Hollandse directheid en Indische zwijgzaamheid. Een vader die altijd vriendelijk was naar buiten toe, maar bij wie een denkbeeldige muur een geheim bewaarde met pijn en verdriet. Als kind voelde ik dat en droeg dit onbewust mee. Jaren later, toen ik op een kruispunt in mijn leven stond, ging ik op zoek. Naar die roots in het verre Indië. Daar vond ik een stuk van het verleden met daarin de verborgen identiteit van de Indo’s en het ondergewaardeerde bestaansrecht van mijn vader. Een erfenis die op mijn schouders drukte, als iemand van de tweede generatie.

Die verborgen identiteit, was is dat dan? Ik stam af is van Nederlandse witte overgrootvaders en Indonesische overgrootmoeders. Het nageslacht, de Indo’s, werd een tussengroep in de Nederlands-Indische maatschappij. Opgevoed vanuit de Nederlandse culturele waarden, maar toch door diezelfde Nederlander in Nederlands-Indië als onvolwaardig neergezet, vormde zich onder deze groep het kenmerkende stilzwijgen.

Ook ik droeg dit met mij mee. En nog steeds. Het zit er zo ingesleten om mij aan te passen en niet mijn eigen wensen van de daken te schreeuwen. Wat toen in Nederlands-Indië een vorm van zelfbehoud was, geldt dat dan ook nog voor mij? Mijn zoektocht  resulteerde in de autobiografische roman ‘Ouvertures van een ver verleden’. Een ode aan een gewoon leven van een gewone Indo-man. Een leven dat er ook mag zijn. Heb ik antwoorden gekregen op mijn vragen? Ja en nee. De pijn blijft, het begrip is er. Tijd om ook mijn vader en de Indo’s van die tijd een stem te geven”.

Beschikbare taal: Nederlands

Laaggeletterde

arrow-large Created with Sketch.

‘Dom’, ‘niet sociaal aangelegd’ en ‘vast nooit naar school geweest’; deze zestiger heeft het allemaal gehoord. Sinds hij naar eigen zeggen ‘uit de kast is gekomen’ over het feit dat hij niet goed kan lezen, schrijven of iets opzoeken op het internet, durft hij er pas over te praten. Voor die tijd voelde hij veel schaamte. “Toen mijn twee collega’s met pensioen gingen en ik me niet langer achter hen kon verschuilen wist ik: nu moet ik wel.”

Beschikbare taal: Nederlands

Non-binair (afab)

arrow-large Created with Sketch.

Heeft iemand ooit eens aan je gevraagd: “Ben je een man of vrouw?” of “Als wat ben je nu geboren?” Gewoon omdat aan de buitenkant niet één, twee, drie te zien is of je man of vrouw bent? Wat zou je dan geantwoord hebben? Misschien zou je zeggen: “Ik ben een mens”. In ons dagelijks leven lijkt het alsof je een keuze moet maken, tussen een mannelijke en een vrouwelijke identiteit. Zo zijn er in kledingwinkels gewoonlijk twee afdelingen. En als je een bus ticket koopt moet je aanvinken of je een man of een vrouw bent. Had jij hier wel eens over nagedacht? Heb jij eens iemand gesproken die ‘ertussenin zit’? Nu krijg je de kans!

Beschikbare taal: Nederlands en Engels

Niet-aangeboren Hersenletsel (NAH)

arrow-large Created with Sketch.

Dit boek kreeg tien jaar geleden een herseninfarct, dat haar hele leven op zijn kop zette. Ze raakte binnen een jaar haar werk, haar huis en haar levenspartner kwijt. Dit boek kan je alles vertellen over diep vallen en weer opstaan.  Ze vond een paar jaar na haar herseninfarct een bijzondere levensvervulling. Nu maakt ze alweer 7 jaar deel uit van theatergroep Wirwar. Een groep lotgenoten, die op diepzinnige, creatieve en humoristische wijze het leven met Niet Aangeboren Hersenletsel vertellen en vertalen voor een groot publiek. Binnenkort komt er over deze bijzondere groep mensen een documentaire uit met als titel Een cadeau in zwart papier. Hierin komt nog eens duidelijk naar voren dat het leven na hersenletsel niet ophoudt, maar ook een nieuw begin kan zijn.

Beschikbare taal: Nederlands, Engels en Duits 

Spastisch

arrow-large Created with Sketch.

Door een hersenbloeding tijdens haar geboorte heeft dit boek een spasme. Op school werd ze hierom gepest. Nog steeds kijken mensen anders naar haar en wordt ze op haar handicap beoordeeld. Ze werkte dertig jaar bij ggz-instellingen, maar regelmatig gingen mensen ervan uit dat zij daar woonde. Hoewel ze vaak een stap harder moest zetten dan een ander heeft ze zich niet uit het veld laten slaan. Leen dit boek en stel al je vragen.

Beschikbare taal: Nederlands

Vrouw met autisme

arrow-large Created with Sketch.

Omdat het niet aan mij te zien is en vaak ook niet te merken, geloven mensen mij niet als ik zeg dat ik autisme heb. En toch heb ik het… Ik heb mezelf aangeleerd hoe ik het voor anderen zoveel mogelijk kan verbergen. Dat valt echt niet altijd mee. Wil jij weten hoe het voor mij als vrouw is om te leven met autisme? Of ik wel een normaal leven kan leiden met een partner? Of ik wel kan werken en meedoen in de maatschappij? Stel je vragen, ik beantwoord ze graag.   

Beschikbare talen: Nederlands en Engels 

Politieagente

arrow-large Created with Sketch.

Meer informatie over dit boek volgt binnenkort.

Dyslectisch

arrow-large Created with Sketch.

Ik ben dyslectisch. Als kind ben ik hier veel mee gepest. Ze zeiden zo vaak dat ik dom was, omdat ik ‘niet kon lezen’, dat ik het zelf ging geloven. Ook toen ik later aan het werk ging, kreeg ik alleen maar de meest simpele klusjes om te doen, zodra bekend werd dat ik dyslectisch ben. Toen ik echter werd getest voor een nieuwe baan kwam er als niveau 'HBO' uit de test. Dat heeft me erg veel zelfvertrouwen gegeven. Dyslexie betekent alleen maar dat ik moeite heb met lezen, maar zegt niets over mijn intelligentie of capaciteiten. Het is geen handicap of afwijking, maar een andere manier van leren. Ik ga hierover graag met jou in gesprek.

Beschikbare taal: Nederlands 

Oekraïense AI artiest

arrow-large Created with Sketch.

Meer informatie over dit boek volgt binnenkort.

Anorexia nervosa/eetstoornis

arrow-large Created with Sketch.

Mager, niet eten, sporten, braken, laxeren... Is dat een eetstoornis en zit er misschien meer achter? Het is een stoornis die veel vormen kan aannemen. Maar gaat het enkel om het uiterlijk en gewicht of speelt er meer? En waarom doet iemand met een eetstoornis zo? Wil jij meer te weten komen over hoe het kan zijn om hiermee te worstelen en wat kan helpen in het herstellen van een eetstoornis? Spreek dan dit boek aan en ga samen in gesprek.  

Beschikbare taal: Nederlands en Engels

Ervaringsdeskundige Jeugdzorg

arrow-large Created with Sketch.

Meer informatie over dit boek volgt binnenkort.

Donorkind met twee moeders

arrow-large Created with Sketch.

Iedereen heeft een vader en moeder, toch? Ik ook natuurlijk. Nou ja, genetisch gezien dan. Ik ben namelijk niet met mijn vader opgegroeid. In plaats daarvan heb ik niet één, maar twee moeders. En die vader? Dat is een zaaddonor. Als ik vertel over onze gezinssituatie krijg ik vaak veel vragen over hoe het is om je vader niet te kennen: “Mis je hem niet?”, is een vraag die ik vaak krijg. Ook doen veel mensen gelijk aannames: “Je zult wel problemen hebben met de omgang met mannen” of “Je zult vast lesbisch worden.” Graag ga ik met je in gesprek over mijn ervaringen met het opgroeien in een gezin dat door veel mensen als bijzonder wordt gezien – maar dat stiekem best normaal is. 

Beschikbare taal: Nederlands en Engels

Word een levend boek

Denk je erover een levend boek te zijn bij de Living library Apeldoorn? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe boeken!

Tijdens een Living Library kunnen mensen jou twintig tot dertig minuten lenen, voor een goed gesprek. De Lezer en het Boek kunnen elkaar alles vragen, zolang het maar met respect gebeurt!

Ieder Levend Boek heeft te maken met een bepaald vooroordeel of stigma. Dat geeft de titel van het Boek ook weer: bijvoorbeeld Transgender, Vluchteling of Ex-gedetineerde. Tijdens het gesprek kunnen we die vooroordelen uitdagen. Er wordt goed voor je gezorgd. We zijn met veel vrijwilligers en we letten samen op de veiligheid.

Wil je een levend boek worden? Meld je dan vrijblijvend aan via het formulier onderaan deze pagina en wij nemen contact met je op. 

Richtlijnen

  • Heb jij in het dagelijks leven regelmatig te maken met vooroordelen, stigmatisering of discriminatie?
  • Sta jij er open voor om met verschillende mensen te praten over de manier waarop zij jou als 'anders' zien?
  • Kun jij goed omgaan met moeilijke vragen en kun jij goed luisteren?
  • Ben je bereid om op vrijwillige basis deel te nemen (er is wel altijd een reiskostenvergoeding beschikbaar)? 
  • Vind jij het goed dat jouw boektitel het onderwerp direct benoemt (bijvoorbeeld: 'Dakloos', 'Homo' of 'Autisme'?
  • Sta jij achter de doelen en de werkwijze van de Living Library?
Fill out my online form.