Living Library: Leen mensen in plaats van boeken!
van
14.12.2024 12:30
t/m
14.12.2024 16:00
14.12.2024 12:30
14.12.2024 16:00
Durf jij het gesprek aan te gaan met je 'vooroordeel'?
Klopt het wel? Wat en hoe wij over anderen denken op basis van hun uiterlijk? Dát durft de Living Library te betwisten door bezoekers uit te dagen met 'die vreemde ander' in gesprek te gaan. Tijdens een Living Library leen en lees je geen boeken, maar mensen! Na eerdere succesvolle edities is het zaterdag 14 december tussen 12.30 en 16.00 uur weer tijd voor een Living Library in CODA Centrale Bibliotheek.*
Living Library
Living Library is een beproefd Deens concept dat mensen met elkaar in contact brengt om zo niet alleen vooroordelen te onderzoeken, maar ook tegen te gaan. Waar boeken in een ‘gewone’ bibliotheek onbekende werelden blootleggen, biedt de Living Library bezoekers de mogelijkheid om op een eenvoudige manier in de belevingswereld van een ander te stappen. Hoe? Gewoon, door met elkaar het gesprek aan te gaan. Op een ongedwongen en laagdrempelige manier. Ontmoet interessante mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt, zoals een ex-dakloze, een SM-meesteres of een non-binair persoon. In een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kan worden, vertellen deze boeken jou hun levensverhaal.
Hoe werkt het precies?
Living Library werkt bijna als een gewone bibliotheek. Je kunt bij de balie een catalogus bekijken met daarin de beschikbare 'levende boeken'. Dit zijn personen die (vaak) te maken hebben met vooroordelen. Op een bord kun je zien of een ‘boek’ op dat moment is uitgeleend. Of anders gezegd: al in gesprek is met iemand anders. Via de balie geef je aan met wie je graag in gesprek wilt gaan. De baliemedewerker brengt jullie vervolgens met elkaar in contact en legt de spelregels uit. Een gesprek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.
*Let op: de laatste gespreksronde start om 15.30 uur.
Podcast
Beluister hier eerdere gesprekken met levende boeken van voorgaande landelijke edities.
Op zaterdag 14 december kun je met deze ‘levende boeken’ in gesprek gaan:
Bipolaire stoornis
Het leven voorbij de chaos, leren leven met een bipolaire stoornis. Ik was 38 toen ik de diagnose bipolaire stoornis kreeg. Het leven stond op zijn kop. Mijn werkende levende kwam abrupt tot een einde. Na de geboortes van mijn dochters begonnen er dingen mis te gaan, ik verloor de grip op mijn leven en raakte steeds depressiever. Toen ik uiteindelijk gediagnosticeerd werd, begonnen er zeven lange jaren van medicatie, bijwerkingen en het leven weer op de rit proberen te krijgen. Leren leven met beperkingen.
Beschikbare talen: Nederlands en Engels
Ex-dakloze
Dit levende boek was vroeger een 'probleemkind'. Er gebeurden dingen binnen zijn gezin waarvan hij niet wist dat het niet normaal was. Hij ging toen drugs gebruiken en verkopen. Uiteindelijk kwam hij op straat terecht en heeft hij lang in de gevangenis gezeten. Met de juiste hulp en doorzettingsvermogen heeft hij nu een eigen woonplek en is hij clean van zijn middelengebruik. Hij geeft onder andere rondleidingen over het leven op straat. Je mag hem daar nu ook alles over vragen.
Beschikbare taal: Nederlands
Ex-tbs'er
Als dit boek op dertienjarige leeftijd na een schooldag liftend naar huis gaat en bij een onbekende man in de auto stapt, kan hij niet vermoeden dat die gebeurtenis het verdere verloop van zijn leven zal bepalen. Zijn onhandelbare gedrag wordt van kwaad tot erger en hij belandt in de jeugdopvang en gesloten internaten. Zodra hij de leeftijd van 18 bereikt neemt hij zijn intrek in een daklozenpension in Rotterdam en begint een nieuw avontuur vol seks, drank en drugs. Als een stapavond met vrienden een fatale afloop heeft, bereikt zijn leven een zwaar dieptepunt. Hoe krabbel je terug na zo’n diep dal, hoe gaat je omgeving met je om en kun je zelf weer helemaal meedoen in de maatschappij?
Beschikbare taal: Nederlands
Indo tweede generatie
“Als kind van een Nederlands-Indische vader en Nederlandse moeder groeide ik op met twee culturen. Die van de Hollandse directheid en Indische zwijgzaamheid. Een vader die altijd vriendelijk was naar buiten toe, maar bij wie een denkbeeldige muur een geheim bewaarde met pijn en verdriet. Als kind voelde ik dat en droeg dit onbewust mee. Jaren later, toen ik op een kruispunt in mijn leven stond, ging ik op zoek. Naar die roots in het verre Indië. Daar vond ik een stuk van het verleden met daarin de verborgen identiteit van de Indo’s en het ondergewaardeerde bestaansrecht van mijn vader. Een erfenis die op mijn schouders drukte, als iemand van de tweede generatie.
Die verborgen identiteit, was is dat dan? Ik stam af is van Nederlandse witte overgrootvaders en Indonesische overgrootmoeders. Het nageslacht, de Indo’s, werd een tussengroep in de Nederlands-Indische maatschappij. Opgevoed vanuit de Nederlandse culturele waarden, maar toch door diezelfde Nederlander in Nederlands-Indië als onvolwaardig neergezet, vormde zich onder deze groep het kenmerkende stilzwijgen.
Ook ik droeg dit met mij mee. En nog steeds. Het zit er zo ingesleten om mij aan te passen en niet mijn eigen wensen van de daken te schreeuwen. Wat toen in Nederlands-Indië een vorm van zelfbehoud was, geldt dat dan ook nog voor mij? Mijn zoektocht resulteerde in de autobiografische roman ‘Ouvertures van een ver verleden’. Een ode aan een gewoon leven van een gewone Indo-man. Een leven dat er ook mag zijn. Heb ik antwoorden gekregen op mijn vragen? Ja en nee. De pijn blijft, het begrip is er. Tijd om ook mijn vader en de Indo’s van die tijd een stem te geven”.
Beschikbare taal: Nederlands
Laaggeletterde
‘Dom’, ‘niet sociaal aangelegd’ en ‘vast nooit naar school geweest’; deze zestiger heeft het allemaal gehoord. Sinds hij naar eigen zeggen ‘uit de kast is gekomen’ over het feit dat hij niet goed kan lezen, schrijven of iets opzoeken op het internet, durft hij er pas over te praten. Voor die tijd voelde hij veel schaamte. “Toen mijn twee collega’s met pensioen gingen en ik me niet langer achter hen kon verschuilen wist ik: nu moet ik wel.”
Beschikbare taal: Nederlands
Non-binair (afab)
Heeft iemand ooit eens aan je gevraagd: “Ben je een man of vrouw?” of “Als wat ben je nu geboren?” Gewoon omdat aan de buitenkant niet één, twee, drie te zien is of je man of vrouw bent? Wat zou je dan geantwoord hebben? Misschien zou je zeggen: “Ik ben een mens”. In ons dagelijks leven lijkt het alsof je een keuze moet maken, tussen een mannelijke en een vrouwelijke identiteit. Zo zijn er in kledingwinkels gewoonlijk twee afdelingen. En als je een bus ticket koopt moet je aanvinken of je een man of een vrouw bent. Had jij hier wel eens over nagedacht? Heb jij eens iemand gesproken die ‘ertussenin zit’? Nu krijg je de kans!
Beschikbare taal: Nederlands en Engels
Niet-aangeboren Hersenletsel (NAH)
Na twee hersenbloedingen ervaart dit boek de impact van vooroordelen en misverstanden. Mensen bekijken én behandelen je anders omdat ze wat langzamer werkt, vaak moe is en niet goed tegen prikkels kan. Ze wordt gezien als nietsnut en dom. Mensen betrekken haar niet bij hun sociale gelegenheden, feetjes etc., bang dat ze afhaakt. Zo veroorzaken deze vooroordelen een isolement.
Kom en luister naar een authentiek verhaal over de uitdagingen van revalidatie en de kracht van veerkracht. Ontdek hoe stigma’s en mispercepties het leven beïnvloeden en hoe hoop en begrip een weg kunnen banen naar verbinding en acceptatie. Dit is een unieke kans om in gesprek te gaan en nieuwe perspectieven te ontdekken.
Beschikbare taal: Nederlands
Polyamorist
Meerdere relaties tegelijk… Waarom niet?
…Is de enige vraag die dit boek niet kan beantwoorden, niet uit ervaring tenminste. Dus kom alle andere vragen die de term polyamorie –letterlijk vertaald: meervoudige liefde- oproept vooral stellen! Liefde wordt vaak in een hokje gestopt volgens heersende maatschappelijke normen. Maar wat nou als de liefde volgens jou (of anderen) buiten het hokje begint te treden?
Hoe zie jij een relatie eigenlijk? Wanneer is iets vreemdgaan? Kun je van meerdere mensen tegelijk houden? Wat als je verliefd wordt op een ander, terwijl je al jaren een vaste partner hebt? Eigenlijk gaat dit boek misschien niet over hoe ik mijn leven leid, maar over hoe we met zijn allen betekenis geven aan het hebben van een ‘relatie’. Dat gaat dus niet alleen over seks, samenwonen en trouwen. Wel over trouw zijn, ook aan jezelf. En over liefde... in meervoud.
Beschikbaar talen: Nederlands en Engels.
Spastisch
Door een hersenbloeding tijdens haar geboorte heeft dit boek een spasme. Op school werd ze hierom gepest. Nog steeds kijken mensen anders naar haar en wordt ze op haar handicap beoordeeld. Ze werkte dertig jaar bij ggz-instellingen, maar regelmatig gingen mensen ervan uit dat zij daar woonde. Hoewel ze vaak een stap meer moest en moet doen dan een ander heeft ze zich niet uit het veld laten slaan. Leen dit boek en stel al je vragen.
Beschikbare taal: Nederlands
Word een levend boek
Denk je erover een levend boek te zijn bij de Living library Apeldoorn? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe boeken!
Tijdens een Living Library kunnen mensen jou twintig tot dertig minuten lenen, voor een goed gesprek. De Lezer en het Boek kunnen elkaar alles vragen, zolang het maar met respect gebeurt!
Ieder Levend Boek heeft te maken met een bepaald vooroordeel of stigma. Dat geeft de titel van het Boek ook weer: bijvoorbeeld Transgender, Vluchteling of Ex-gedetineerde. Tijdens het gesprek kunnen we die vooroordelen uitdagen. Er wordt goed voor je gezorgd. We zijn met veel vrijwilligers en we letten samen op de veiligheid.
Wil je een levend boek worden? Meld je dan vrijblijvend aan via het formulier onderaan deze pagina en wij nemen contact met je op.
Richtlijnen
- Heb jij in het dagelijks leven regelmatig te maken met vooroordelen, stigmatisering of discriminatie?
- Sta jij er open voor om met verschillende mensen te praten over de manier waarop zij jou als 'anders' zien?
- Kun jij goed omgaan met moeilijke vragen en kun jij goed luisteren?
- Ben je bereid om op vrijwillige basis deel te nemen (er is wel altijd een reiskostenvergoeding beschikbaar)?
- Vind jij het goed dat jouw boektitel het onderwerp direct benoemt (bijvoorbeeld: 'Dakloos', 'Homo' of 'Autisme'?
- Sta jij achter de doelen en de werkwijze van de Living Library?