The Linen Project X CODA

van
15.02.2025
t/m
18.05.2025

The Linen Project X CODA

Sinds 2018 wordt onder de naam The Linen Project vlas verbouwd. Van vlas wordt linnen gemaakt. Bij het maken van linnen, tot 1900 samen met wol het meest gebruikt voor textielproductie, is veel kennis en kunde nodig bij zowel het zaaien, oogsten als verwerken. The Linen Project werkt naar het idee van 'leren door te doen’ en richtte daarom het ‘shared stewardship’ op: een groep van ongeveer 30 mensen (stewards) die verantwoordelijk zijn voor het hele proces van handmatige linnenproductie. Gezamenlijk worden alle stappen van vlasteelt doorlopen, van zaadje tot draad tot product.  

In The Linen Project komen erfgoed, educatie, landbouw, vormgeving, design, ambacht en economie samen. Ook onderzoekt het project, samen met partners uit de industrie, hoe de machinale linnenketen opnieuw vormgegeven kan worden. In 2024 waren er ruim 800 deelnemers aan ‘1m2 vlas’, waarbij mensen door heel Nederland in hun tuin een eigen vierkante meter vlas verbouwden. In 2025 is het ook weer mogelijk om mee te doen.  

Consumenten schaffen met grote regelmaat goedkope(re) producten die steeds vaker van slechte kwaliteit zijn, vaak tot stand gekomen onder slechte arbeidsomstandigheden en met een enorme invloed op onze leefomgeving. Met verschillende activiteiten wil The Linen Project juist meer inzicht en liefde ontwikkelen voor textiel en meer bewustwording over het modesysteem. 

Deze presentatie vertoont werk van: Heleen Klopper, Jan Peter Scheen, Loes Schepens, Hans Hutting, Marieke van Mieghem, Eva Klee, Rob Velker (fotografie).

The Linen Project is onderdeel van Crafts Council Nederland en is van 15 februari t/m 18 mei 2025 te zien in de Showroom van CODA ExperienceLab. De gratis te bezoeken opening vindt plaats op 15 februari van 14.00-15.00 uur. Inschrijven kan via onderstaande button.

CODA

Duurzaamheid staat centraal in CODA ExperienceLab. We richten ons onder andere op het recyclen van plastic en textiel, waarbij we samen met onze bezoekers zoveel mogelijk materialen hergebruiken en tegelijkertijd onderzoek doen naar alternatieve en duurzame oplossingen. In het BiodesignLab, onderdeel van de Makerspace van CODA ExperienceLab, verkennen we samen met bezoekers de mogelijkheden van natuurlijke materialen, circulariteit en een zero waste-samenleving. CODA hanteert het principe ‘one person’s trash is another person’s treasure’ en moedigt mensen aan om bewust naar hun eigen verbruik te kijken en te ontdekken welke (rest)materialen uit afval kunnen worden hergebruikt. 

CODA Daktuin groeit en bloeit op het dak van CODA Centrale Bibliotheek. CODA Daktuin draagt bij aan de biodiversiteit in de stad. Een stad is immers een dynamisch en divers leefgebied; niet alleen voor mensen, maar ook voor planten en dieren. Het transformeren van grijze daken in kleurrijke tuinen draagt bij aan de biodiversiteit, zorgt voor meer verkoeling en groen in de bebouwde Apeldoornse binnenstad. CODA ExperienceLab groeit verschillende soorten bloemen en planten in de daktuin, waarvan sommige gebruikt worden voor het verven van textiel of het maken van grafische prenten in de Makerspace. Ook wordt er vlas gekweekt om het proces van zaadje naar textiel inzichtelijk te maken. CODA neemt deel aan 1m2 vlas, een initiatief van Crafts Council. Schrijf je in via onderstaande button als je thuis ook mee wilt doen aan 1m2 vlas

Online

The Linen Project

The Linen Project

The Linen Project

The Linen Project

The Linen Project

Credits

Hoofdbeeld: Eduard van Wijk
Beelden slider: Guusje Heesakkers, Boris Lutters, Rob Velker