Stem op jouw favoriet
Fotochallenge Breekbaar
CODA Museum presenteert t/m 2 februari 2025 Breekbaar; een groepstentoonstelling waar kunstenaars reflecteren op de grote kwesties van onze tijd met werk van kwetsbare materialen als keramiek, porselein, glas, gips, eierschalen en spiegels.
In het licht van deze tentoonstelling kon iedereen zich laten inspireren door het thema breekbaar(heid) en meedoen aan een fotochallenge, georganiseerd door CODA en Apeldoorn Photo. De ingezonden foto’s tonen de meest uiteenlopende onderwerpen: van gebroken spiegels en breekbare natuur tot de uitdagingen en kwetsbaarheid van de mens. De deelnemers brachten het allemaal op geheel eigen wijze in beeld, groots en meeslepend of juist subtiel en gedetailleerd.
De jury – CODA conservator Els Drummen en Angela Stouten en Jeroen Taalman van Apeldoorn Photo – selecteerde uit alle inzendingen een jurywinnaar en tien genomineerden voor de publieksprijs. Tot en met 24 oktober kan er hier voor de publieksprijs gestemd worden op de genomineerden! Hieronder vind je de genomineerde foto’s met de namen van de makers, de door de makers geschreven begeleidende teksten en het stemformulier.
Op 1 november worden zowel de jurywinnaar als de publieksprijswinnaar bekendgemaakt via de website van CODA. Beide winnaars ontvangen een prijs van € 150,-. De winnende foto’s zijn samen met de andere genomineerde werken nog t/m 28 november te zien in een expositie in CODA Centrale Bibliotheek.
Onderstaande foto's staan op willekeurige volgorde gerangschikt.
1 | Merel Tieland - Kwetsbaarkracht
‘Wat is kwetsbaarder dan het leven van een ongeborene? Als het leven van moeder en kind op het spel staat door extreme zwangerschapsmisselijkheid (Hyperemesis Gravidarum/HG) wordt duidelijk hoe breekbaar het leven is en wordt veer- draagkracht op de proef gesteld. Deze foto ademt eenzaamheid. Het contrast tussen de HG realiteit en de wereld die gewoon doorgaat. Een beeld wat vaak ongezien blijft, want dit past niet in hét plaatje van een zwangerschap. Moeder en kind zijn verstrengeld en tot elkaar ‘veroordeeld’. De kracht van onvoorwaardelijke liefde kan deze loodzware ziekte aan. Niet gebroken, maar gesterkt. Kwetsbaarkracht.’
↓
2 | Bo de Ruiter - De krachten in het barsten: De stilte van breekbaarheid
‘Breekbaarheid bij een volwassen vrouw is een subtiele kracht. Net als keramiek of glas, dat met zorg is gevormd, kan ze op het eerste gezicht stevig en onverzettelijk lijken. Maar de kern blijft fragiel, kwetsbaar voor de druk van buitenaf. In een wereld die van vrouwen vaak verlangt om altijd sterk, onafhankelijk en zelfverzekerd te zijn, wordt hun stem vaak gesmoord door de stille, maar dwingende eisen om te voldoen aan een ideaalbeeld. De maatschappij geeft ons niet de ruimte om die fragiliteit te tonen; in plaats daarvan leren we om de barsten te verbergen.’
↓
3 | Jaap Boerman - Mirror off broken dreams
‘foto gemaakt in een lastige periode in haar leven’
↓
4 | Jesse van Dijk - Skipper
‘In Nederland identificeert 1,8% zich niet uitsluitend of geheel niet als man of vrouw en wordt dus als non-binair aangeduid. Het blijkt dat transgender personen 7 keer zo vaak mishandeld worden als cisgender mensen.
Skipper behoort tot die 1,8%. Het feit dat Skipper zich als zichzelf durft te kleden en te uiten vind ik moedig. Maar het maakt hun ook een doelwit in onze huidige maatschappij. Het lijkt in de maatschappij een probleem te blijven dat non-binaire mensen ‘buiten de lijntjes’ kleuren.
Jezelf durven en kunnen zijn is fijn, maar dit brengt onzekerheid met zich mee.’
↓
5 | Stan van der Sluis - Dik (long covid)
‘Dik, ooit een actieve brandweervrijwilliger, zag zijn leven drastisch veranderen door long covid na de coronapandemie.
Nu afhankelijk van extra zuurstof en een kruk, worstelt hij dagelijks met de blijvende gevolgen van het virus. Terwijl de wereld verder lijkt te gaan, blijven mensen zoals Dik, samen met zo’n 100.000 Nederlanders, achter met de impact van deze stille epidemie.
Dit portret toont niet alleen zijn strijd, maar ook de kwetsbaarheid van het leven – hoe alles onverwacht kan veranderen, zelfs als we denken dat het altijd zo zal blijven.’
↓
6 | Carla Kogelman - Thomas
‘Ieder mens is gevoelig voor negatieve invloeden van buitenaf. Die zijn vaak heel persoonlijk. Hoe ga je daarmee om en hoe bescherm je je zelf?’
↓
7 | Marnix de Leeuw - Kwetsbaar en functioneel tegelijk
‘Planten hebben een prachtig mechanisme om zichzelf te beschermen en daarmee de voortplanting veilig te stellen.
Een mooi voorbeeld is de vrucht van de Lampionplant (Physalis Alkekengi) die wordt beschermd door de oranje ‘lampion’. De lampion lijkt gemaakt van kwetsbaar papier dat heel voorzichtig in de juiste vorm is gebracht. De lampion staat symbool voor veiligheid, troost en bescherming.
Met het oplossen van de lampion geeft de plant het oranje vruchtje met de zaden, binnenin de lampion, vrij.
Het omhulsel van de Lampionplant is kwetsbaar en functioneel tegelijk.’
↓
8 | Merel Verkerk - White Lily
‘What Fassbinder film is it?
The one-armed man goes into the flower shop and says
“What flower
expresses
days go by
and they just keep going by
endlessly
pulling you into the future
days go by
endlessly, endlessly pulling you
into the future?”
And the florist says:
“White Lily”
(Laurie Anderson – Home of the Brave)’
↓
9 | Dirk Mackaay - Ik ben Gebroken
‘Zonder woorden’
↓
10 | Chantal Zoutman - Al dat valt
‘Verstilde eenvoud, de kwetsbaarheid van een kind opgroeiend, deze tijd, onder druk.
Hoe houd je jezelf staande?
De wereld is groot, de actuele staat verdrietig. Overweldigend.
Hoe leer je staan, hoe word je groot. Word je groot? Loop je mee, kijk je weg, blijf je staan? Kwetsbaar. Fragiel. Onzeker.
‘Al dat valt... komt ook terecht’
Mijn dochter is vaak, onbedoeld en niet gescript, een onderwerp in mijn foto’s.
We zijn veel samen, op pad, onderweg.
De wereld in, hoe onzeker ook.’
↓
Stemformulier is gesloten.