75 jaar vrijheid

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd na de Tweede Wereldoorlog. Op deze pagina vieren wij de vrijheid die Apeldoorn op 17 april 1945 vierde. Een memorabele dag. Een dag om te herdenken, om bij stil te staan en om te vieren – ook nu. Misschien juist vooral nu. Dit gebeurt momenteel vooral online door tal van organisaties en uiteraard ook door CODA. Met een historische tijdlijn en met een speciale Verhalentafel bijvoorbeeld, maar ook met een dicht- en fotowedstrijd rond het thema ‘vrijheid’.

Dicht- en fotowedstrijd waarin het thema vrijheid centraal staat

De Apeldoornse stadsdichter Herman Kattemölle en stadsfotograaf Sven Scholten geven op 17 april het startsein voor deze wedstrijd. Zij doen dit met een gedicht en een foto waarmee zij in woord en beeld laten zien wat vrijheid voor hen betekent. Wij dagen je uit om hetzelfde te doen: laat in jouw gedicht of foto zien wat vrijheid voor jou betekent. 

 

Ter inspiratie vind je hieronder het gedicht en de foto. Het gedicht Feestliedje is overigens ook te beluisteren via deze link

©Sven Scholten | © Herman Kattemölle

 

Bevrijding

13.04.1945

In afwachting van

Dat het Canadese leger een aantal verdienstelijke fotografen telde bewijst deze prachtige plaat.

Zij fotografeerden niet alleen de oversteek van de IJssel bij Wilp maar ook de intocht in Apeldoorn. Vóórdat ze die oversteek waagden, trokken de Canadezen vanaf Arnhem noordwaarts langs de oostoever van de IJssel.

Deze foto toont een groep militairen die een moment rust neemt in een grotendeels verwoeste fabriekshal bij Westervoort, ten westen van de IJssel. Daar trokken de geallieerden op 12 april over de IJssel. Diezelfde dag nog werd Twello bevrijd door Canadezen die met tanks zo hard mogelijk het dorp binnenreden om de Duitse bezetter te verrassen. Op vrijdag 13 april trokken de Canadezen verder richting Apeldoorn. Die dag werd ook deze foto gemaakt, maar door wie is onbekend. De geallieerde opmars over de IJssel ging gepaard met grootschalige troepenverplaatsingen, het lawaai van rollend materiaal en het nodige artillerievuur. In een periode van grote hectiek en soms oorverdovend lawaai toont deze foto een bijzonder moment van rust en verstilling. 

 

Foto: collectie CODA Archief, Library and Archives of Canada

Meer weten over de bevrijding van Apeldoorn? Neem dan eens een kijkje in de CODA Beeldbank. Daar vindt u onder andere een hele serie foto’s van de Canadese opmars langs de IJssel, gemaakt door Canadese legerfotografen.

15.04.1945

Oorlogsschade

Voor de bevrijding op 17 april 1945 maakte Apeldoorn een aantal angstige dagen door. Vanwege de bombardementen waagde vrijwel niemand zich in die periode buiten de schuilkelders. Vrijwel alle oorlogsschade aan gebouwen dateert uit de paar dagen voor de bevrijding. Uit diverse dagboeken van Apeldoorners en bijvoorbeeld uit brandweerverslagen is op te maken waar de bommen en granaten insloegen. Zo werd op 15 april het gebied rondom de Molenstraat ernstig getroffen. 

In april 1945 komt Apeldoorn in de frontlinie te liggen. De Canadezen proberen het Kanaal over te steken, maar de Duitse bezetter vernielt de bruggen. Rondom het station en bij het Kanaal worden vele gebouwen getroffen door bommen en granaatvuur. Op zaterdag 15 april noteert Reinier Hardonk die een manufacturenwinkel op de Hoofdstraat had in zijn dagboek: “Voortdurend schieten en gedreun. Eén der Canadese tanks doorgedrongen tot bij de versperring voor de Kanaalbrug. Helaas werd deze door de Duitsers onklaar geschoten waardoor de Canadezen tot De Tol achteruit moesten. Nergens is het hen nog gelukt over het Kanaal te komen. De pakhuizen van de Eierhal, het gebouw Coöperatie Molenstraat, het pakhuis van de Rottingfabriek in brand of beschadigd bij het bombardement van de Canadese artillerie. Dit begon plotseling tegen half tien 's avonds, alles trilde en beefde. Het leek of mijn ruiten er aan moesten maar gelukkig bleven ze heel. Er was wel veel schade in de omgeving van de Molenstraat. De toren van de Julianakerk was zwaar beschadigd.” Uit het brandweerverslag van diezelfde dag: “18 uur - Zeven bommenwerpers kwamen uit westelijke richting aanvliegen. In de omgeving van het Station aangekomen doken ze achter elkaar naar beneden en lieten een bommenlast vallen in de Molenstraat nabij de Kanaalbrug. Het was een oorverdovend lawaai. Daarna geweldige zwarte stofwolken en even later brand.” 

Meer foto’s van schade aan Apeldoornse bouwwerken door de oorlog vindt u in de CODA Beeldbank

 

Heb je een bijzondere herinnering aan Apeldoorn voor de oorlog? Of weet je iets te vertellen over Apeldoorn voor de oorlog dat maar weinig mensen weten? Deel het met ons! 

 

Afbeelding: Deze foto is genomen op de hoek van de Sophialaan en de Molenstraat. Aan de fietsers en vele mensen op straat te zien is deze foto waarschijnlijk gemaakt vlak na de bevrijding op 17 april 1945. 

Foto: collectie CODA Archief

17.04.1945

Terugkeer van de echte burgemeester

In de voetsporen van de bevrijders keerde op 17 april 1945 ook de Apeldoorns burgemeester Cypriaan Gerard Carel Quarles van Ufford weer terug. Fotograaf en amateurhistoricus Reinier Hardonk maakte het van dichtbij mee. Waarschijnlijk was hij ook degene die deze foto maakte. In zijn dagboek schreef hij: “Voorafgegaan door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten verschenen de eerste Canadezen. Direct elkaar gelukwensen, blijde gezichten. […] Plechtig werd de vlag op het Raadhuis gehesen gevolgd door het zingen van het Wilhelmus. Er was een enorme drukte op straat. Burgemeester Quarles van Ufford was weer terug. Hij werd voor mijn huis uit de auto gehaald en op de schouders gehesen.” Quarles van Ufford was sinds 1934 burgemeester van Apeldoorn, maar werd in 1941 afgezet omdat hij te weinig genegen was bevelen van de bezetter op te volgen. In mei 1942 werd hij samen met vele andere Nederlandse notabelen als gijzelaar geïnterneerd in Sint Michielsgestel. Op 1 maart 1946 werd hij Commissaris van de Koningin in Gelderland. In de CODA Beeldbank bevinden zich tientallen foto’s van burgemeester Quarles, zowel van vóór als van na de oorlog. 

 

Weet u nog waar uw was op 17 april 1945? Heeft u herinneringen aan die dag of zijn er in uw familie bijzondere bevrijdingsverhalen bekend? Laat het ons weten! Dat kan hier, maar u mag ook mailen naar archief@coda-apeldoorn.nl

 

Foto: collectie CODA Archief, vermoedelijk gemaakt door Reinier Hardonk

17.04.1945

Grote, vriendelijke tank

Hoewel deze foto van een vrouw pal voor een Canadese tank enigszins doet denken aan de wereldberoemde foto van de man voor de tank op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking tijdens de protesten in juni 1989, is hier wat anders aan de hand. Deze vrouw protesteert niet maar verwelkomt de Canadese bevrijders op 17 april 1945. De maker van de foto is de heer M.B.E. de Ferrante. Hij woonde aan de Loseweg en had in de oorlogsjaren bewust een fotorolletje bewaard om te kunnen gebruiken zodra Nederland, en daarmee Apeldoorn, bevrijd zou worden. 

Het regiment 48th Highlanders trok met Shermantanks in de loop van de ochtend op naar Paleis Het Loo. Daar zaten nog een aantal Duitse militairen die in het paleis Engelsen krijgsgevangen hielden. De Duitse militairen gaven zich zonder tegenstand over. Voor de Canadezen was het paleis van koningin Wilhelmina een bijzondere plek. 

 

Was u erbij, die 17de april 1945? En hoe vierde u de bevrijding? Wij willen het graag weten! 

 

Foto: collectie CODA Archief, M.B.E. de Ferrante

17.04.1945

17 april 1945 Bevrijdingsdag

Als er één foto symbolisch is voor de bevrijding van Apeldoorn, dan is het deze. De foto is genomen door Reinier Hardonk. Vanuit het raam op de eerste verdieping boven zijn manufacturenwinkel in de Hoofdstraat had hij perfect uitzicht op de Deventerstraat en de aankomende tanks van de bevrijders. Hardonk was behalve winkelier en fotograaf ook een gedreven amateurhistoricus. Tijdens de oorlog hield hij een dagboek bij. Daarin schreef hij op 17 april:

“Enige tijd later zag je overal de driekleur verschijnen. Wat een fijn iets weer de vlag te kunnen uitsteken. Deze had bij mij al maandenlang klaargelegen. […] Inmiddels hadden de Canadezen twee noodbruggen over het kanaal gelegd en spoedig verscheen het eigenlijke Canadese leger, pantserwagens, tanks en vrachtwagens. Hoe geheel anders dan de op houtgas lopende oude Duitse wagens of de tot vervelens toe passerende ouderwetse paardenkarretjes. En welk een geheel andere indruk maakten de troepen zelf, vrolijke kerels, niet de lawaaiige en pedante op commando brullende Duitsers! Tegen zo'n leger kon inderdaad een Hitler niet op.” 

 

Weet u nog waar uw was op 17 april 1945? Heeft u herinneringen aan die dag of zijn er in uw familie bijzondere bevrijdingsverhalen bekend? Laat het ons weten! Dat kan hier, maar u mag ook mailen naar archief@coda-apeldoorn.nl

 

Foto: collectie CODA Archief, Reinier Hardonk

19.04.1945

Op de platte kar

Twee dagen na de bevrijding werd er een bevrijdingsoptocht door Apeldoorn gehouden. Ook deze goedgevulde platte kar reed mee. Het was die dag zonnig en er stond een briesje; een ideale dag om de vlag uit te hangen. De kar beweegt zich richting Hoofdstraat. Het pand op de achtergrond is nu Paslaan 19 en werd toentertijd bewoond door notaris Kuhlmann. Deze foto is genomen op de Paslaan bij de kruising met de Kerklaan en is afkomstig uit de Library and Archives of Canada (LAC). Legerfotograaf luitenant Christopher J. Woods is de maker. In de fotocollectie van de LAC bevinden zich tientallen foto’s van Woods. Hij sluit zich relatief laat aan bij de Canadese opmars in Nederland.

Tot begin april 1945 schoot hij zijn foto’s nog in Engeland waar de Canadezen zich klaarmaakten voor de oversteek naar het Europese vasteland. Op 19 april is hij plotseling in Apeldoorn maar vier dagen later is Woods ruim 200 kilometer noordoostelijker in Duitsland, waar de Canadezen moeizaam oprukken richting Bremen. In Wilhelmshaven legt hij op 7 mei de verwoestingen van de geallieerde bombardementen vast: gezonken en gehavende schepen en verwoeste gebouwen. Eind mei is Woods weer terug in Nederland en fotografeert hij de activiteiten van de Canadezen in het bevrijde land: de constructie van een noodbrug over de IJssel, een voetbalwedstrijd in Hilversum en een bezoek van prinses Juliana aan Nijmegen. 

 

Het kan heel goed zijn dat er nog mensen in leven zijn die indertijd als kind op de platte kar meereden over de Paslaan. Was u één van hen, dan komen wij graag met u contact! 

 

Foto: collectie CODA Archief, Library and Archives of Canada, Christopher J. Woods

Erop en erover

We kijken naar een opvallende foto van een Britse Churchilltank die de noodbrug over het Kanaal tussen Apeldoorn en Dieren oversteekt. Bij de bevrijding van Apeldoorn denken we meestal in de eerste plaats aan de Canadezen, maar in het 1e Canadese legercorps vochten verschillende nationaliteiten mee, onder andere de Britse 49e Infanteriedivisie (ook wel bekend als de ‘Polar Bears’), die de bevrijding van Loenen inluidde en de 79e Pantserdivisie. Vermoedelijk is deze tank van deze divisie. Zij leverden ook de de brugdelen waarover de bevrijders op 17 april Apeldoorn binnenreden. De tank is aangepast voor gebruik door de genie en werd onder andere ingezet om bruggen te leggen. Dat dit een ‘Engelse’ brug is, blijkt uit de benaming van het brugdeel rechts. Deze ´Wigan Pier´ is oorspronkelijk te vinden in Manchester, Leeds en Liverpool. De foto is gemaakt door verzetsman Evert Middelbeek (1917-2007) en staat in een plakboek dat hij kort na de oorlog samenstelde. Evert Middelbeek was sinds augustus 1944 lid van de Binnenlandse Strijdkrachten. 

Op de www.apeldoornendeoorlog.nl krijg je een goed beeld van Apeldoorn in de oorlog, onder meer aan de hand van brandweerrapporten en dagboekfragmenten.

Foto: collectie CODA Archief, Evert Middelbeek

Mei 1945 Terug naar Arnhem

Deze foto laat een groep evacuées uit Arnhem zien die zich klaarmaken voor de terugkeer naar Arnhem. Na de slag om Arnhem in september 1944 was de geallieerde opmars gestokt ten zuiden van de Rijn. De Duitsers lieten Arnhem ontruimen en tienduizenden vluchtelingen trokken eind september noordwaarts. Een groot deel vond onderdak in Apeldoorn en omgeving. Reinier Hardonk, winkelier en fotograaf die in de Hoofdstraat woonde, schreef op 26 september in zijn dagboek: “Vanavond om zeven uur stonden nog verscheidene boerenwagens op de Markt om deze mensen met hun weinige spullen naar tijdelijke verblijven te brengen. Gelukkig wordt op alle mogelijke manieren geholpen. Wie een bakfiets, handkar, fiets met bagagedrager of wagen heeft, stelt die beschikbaar, terwijl een massa personen, ouderen en jongeren, de behulpzame hand bieden. Ook vele gewonden moeten geholpen worden.” 

Het zou nog acht maanden duren voordat de Arnhemmers terug konden keren naar hun gehavende stad. Deze foto werd gemaakt in de Hoofdstraat, ter hoogte van nummer 166, waar toentertijd fotograaf Stokhuyzen gevestigd was. Hij maakte waarschijnlijk ook deze foto. In 2014 werd in Beekbergen, tegenover Hotel De Smittenberg, een monument opgericht ter nagedachtenis aan de evacuatie van Arnhem in september 1944. 

 

Hebt u nog herinneringen aan de Arnhemse evacuées in Apeldoorn, laat het ons weten! 

 

Foto: collectie CODA Archief, vermoedelijk gemaakt door A.C. Stokhuyzen

Zomer 1945: 'Greetings from Holland'

Een Canadese militair poseert voor een kaartje naar het thuisfront. Hij moet zich verkneukeld hebben bij de gedachte aan zijn familie die hem zo zou zien met een Hollandse baby. Maar het kind op de foto was niet van deze soldaat. Het was het dochtertje van fotograaf J.W. Schoemaker in de tuin van zijn huis aan de Tutein Noltheniuslaan. De Canadezen bleven lange tijd in Apeldoorn en omgeving. Het zou tot in 1946 duren voor de laatsten van hen naar huis terugkeerden. De euforie van de ‘Canadian Summer’ was in de herfst al enigszins bekoeld en in de winter echt voorbij. Wat daarbij niet hielp, was dat het Canadese leger in zijn terugkeerbeleid voorrang gaf aan mannen met gezinnen. Begrijpelijk, maar het betekende ook dat de ´vrije jongens´ achterbleven in een stad die weer naar een ‘normaal’ ritme probeerde terug te keren. 

 

Hebt u nog foto’s van, of andere herinneringen aan, de Canadese militairen die tussen 17 april 1945 en begin 1946 in Apeldoorn verbleven? Laat het ons weten! 

 

[Bijschrift] Foto: collectie CODA Archief, J.W. Schoemaker

30.10.1945

Begrafenis van ‘Lijsterbes’

Met de euforie van de bevrijding en de eindeloos lijkende zomer van 1945 werden veel sporen van de oorlog afgedekt. De wederopbouw werd voortvarend ter hand genomen en de blik werd gericht op de toekomst. Toch bleven er momenten waarop de bezettingsjaren weer boven kwamen, zoals bij de herbegrafenis van George Frans Hooyer op 30 oktober 1945. Hooyer besloot na zijn eindexamen in 1942 aan de Christelijke HBS aan de Jachtlaan dat hij in Engeland moest zien te komen om zich daar bij de strijd tegen de Duitsers te voegen. Hij deed acht maanden over zijn reis, waarvan hij er een aantal doorbracht in een Marokkaanse gevangenis. In Engeland kreeg hij een spoedtraining ‘Special Forces’ waarna hij boven zijn bezette vaderland werd gedropt met de opdracht verzetsactiviteiten te coördineren. Hooyer opereerde onder de codenaam ‘Lijsterbes’. Na vier maanden werd hij in december 1944 gevangengenomen. Op 12 maart 1945, na het incident bij de Woeste Hoeve, werd hij in Rotterdam gefusilleerd. Omdat zijn ouders in Apeldoorn woonden, werd hij daar uiteindelijk met militaire eer begraven op begraafplaats Heidehof. 

 

Meer weten over het verzet in Apeldoorn en op de Veluwe? Ga dan naar www.apeldoornendeoorlog.nl. Heeft u bijzonder verhaal dat betrekking heeft op het Apeldoorns verzet? Laat het ons weten! 

 

Foto: collectie CODA Archief, Evert Middelbeek

29.12.1945

Canadian Sugar Maple

De man met de schep is Luitenant-Generaal Guy Granville Simonds, commandant van het 2e Canadese legercorps dat op 17 april 1945 Apeldoorn bevrijdde. Simonds (geboren in 1903) kwam in 1939 als stafofficier bij de 1st Canadian Infantry Division. In december 1939 vertrok hij met deze 

divisie naar Engeland. Daar maakte hij een bliksemcarrière en in januari 1944 werd hij bevorderd tot luitenant-generaal van het 2nd Canadian Army Corps, dat hij moest voorbereiden op D-day. Met dit legerkorps vocht hij in Normandië en later werden onder zijn leiding Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Zuid-Beveland bevrijd. Tegen het einde van de oorlog neemt het 2nd Canadian Army Corps de bevrijding van het gebied ten oosten van de IJssel en de noordelijke provincies voor hun rekening. Simonds gaf ook het 1st Canadian Infantry Division opdracht Apeldoorn te bevrijden. Simonds stierf in Toronto op 15 mei 1974. Na de plechtige boomplanting vond er in de Holland Club een bijeenkomst plaats waarin Simonds onder andere uit handen van burgemeester Quarles van Ufford een geschilderd portret van hemzelf cadeau kreeg. 

De foto is er één uit een serie van acht. Die serie (en nog veel meer foto’s van de Canadezen) kunt u bekijken in de hier in de CODA Beeldbank

Foto: collectie: CODA Archief

Herstellingsoord Paleis Het Loo

De oorlog was niet voor iedereen voorbij op 5 mei 1945. Veel mensen kwamen terug uit gevangenschap, uit concentratiekampen of uit de Jappenkampen in Nederlands-Indië. Deze mensen waren vaak fysiek en psychisch voor het leven beschadigd. In maart 1946 stelde koningin Wilhelmina twee vleugels van Paleis Het Loo ter beschikking voor deze groep mensen. In die tijd woonde zij zelf ook op Het Loo en er was dan ook regelmatig contact tussen de koningin, het verplegend personeel, de patiënten en hun kinderen. De privé-vertrekken en een aantal delen van de tuin waren niet toegankelijk voor de patiënten. Voor de rest konden personeel en patiënten zich vrij bewegen in en om het paleis. Ze schaatsten op en visten in de vijvers en de kinderen speelden in kasteel Het Oude Loo. Deze bijzondere situatie heeft tot 1948 geduurd. 

Deze foto is stiekem gemaakt door één van de verpleegsters en maakt deel uit van een album die de ongedwongen sfeer in het herstellingsoord illustreert. Meer zien van het herstellingsoord op het terrein van Paleis Het Loo? Neem een kijkje hier in de CODA Beeldbank.

 Foto: collectie: CODA Archief

17.04.2020

75 jaar vrijheid

#75jaarvrijheid met het #Buitenmuseum

Met Apeldoorn 1900 brengen we de historische identiteit van de stad tot leven. Jaarlijks wordt een buitenmuseum ingericht over een centraal thema. Dit jaar staan we stil bij 75 jaar vrijheid in Apeldoorn. Door de genomen maatregelen rondom het coronavirus is het buitenmuseum nog niet te bezoeken in de binnenstad. Samen met de partners uit het Cultuurkwartier en Apeldoorn centrum hebben wij hier aan gewerkt. 

Wanneer dit weer mogelijk is wordt het buitenmuseum zichtbaar in het Cultuurkwartier en in het centrum van Apeldoorn. Ontdek nu alvast online de beelden en verhalen van de Canadese bevrijding in Apeldoorn.

Vlaggen voor de vrijheid (1)

Apeldoorn vlagt dit jaar veelvuldig en royaal vanwege de speciale vlaggenactie van de Stichting Bevrijding ’45 en de Veluwse Vlaggenindustrie. Uit de historische collectie van CODA Museum tonen we HIER een serie bijzondere objecten die werden gemaakt ter viering van de bevrijding 75 jaar geleden.

Deze foto toont twee houten herinneringsbordjes ter gelegenheid van de bevrijding van Apeldoorn op 17 april 1945.

Vlaggen voor de vrijheid (2)

Na Dodenherdenking op 4 mei vieren we vandaag op 5 mei onze bevrijding. Dit is  het herinneringsbord van Aart Schoolderman, gemaakt door Sierkunst Apeldoorn. De tekst op de rand luidt: “Vrede brengt Welvaart en geluk voor klein en groot - Oorlog daarentegen geeft vernieling, ellende en dood”. Als u meer over Aart Schoolderman weet, horen wij het natuurlijk graag! 

Vlaggen voor de vrijheid (3)

Een bevrijdingsstrikje me de Amerikaanse, Engelse, Nederlandse en Italiaanse vlag. Voor welk land de middelste wimpel staat, is ons niet bekend. Als u het wel weet, horen we dat graag! 

04.05.2020

Vlaggen voor de vrijheid (4)

Kleurrijk affiche waarmee de Binnenlandse Strijdkrachten de bondgenoten groeten. De wieken van de rood-wit-blauwe molen zijn voorzien van de vlaggen van (een groot aantal der) Verenigde Naties. Op de achtergrond zien we drie kleine molens.

Vlaggen voor de vrijheid (5)

Waterverftekening met een afbeelding die herinnert aan de meidagen van 1940. In de nacht van 9 op 10 mei begint de opmars van het Duitse leger. Het 10de korps valt dan het middel van ons land aan met twee infanteriedivisies en twee SS regimenten in de richting van de Grebbeberg op de lijn Arnhem-Westervoort-Doesburg-Zutphen-Deventer.

Vlaggen voor de vrijheid (6)

Herinneringspaneeltje met opschrift “Moed en Vertrouwen  1940”

Vlaggen voor de vrijheid (7)

Houten herinneringsbord met opschrift “Holland’s vlag - Jij bent mijn glorie!”

Vlaggen voor de vrijheid (8)

Een houten bordje dat herinnert aan de nationale bevrijding op 5 mei 1945. Apeldoorn is wat eerder, op 17 april 1945, bevrijd door de Canadezen.

Vlaggen voor de vrijheid (9)

Wat draag je tegenwoordig op Bevrijdingsdag? Een oranje shirt? Een tenue in rood-wit-blauw en vlaggetjes op de wangen? Tijdens en na de Bevrijding droegen veel vrouwen lapjesrokken gemaakt met de patchworktechniek. Deze rokken werden later bekend als Bevrijdingsrok of Nationale Feestrok.

Het idee kwam van Mies Boissevain-van Lennep die tijdens haar gevangenschap in Amsterdam in een waszak een lappendas vond. De das was samengesteld door een medegevangene die kleding van haarzelf en haar kinderen had gebruikt. Bij elk lapje had ze een verhaal. Na de oorlog nam Boissevain het initiatief om van lapjes rokken te maken. De rokken waren tot ongeveer 1948 erg populair en beleefden hun hoogtepunt met de tentoonstelling De Nederlandse vrouw 1898-1948. Een stoet van honderden vrouwen in Bevrijdingsrok liep toen in optocht over het Binnenhof, ter ere van het vijftigjarig jubileum van koningin Wilhemina. Een aantal Nederlandse musea heeft een of meerdere Bevrijdingsrokken in de collectie.