Ontdek CODA ExperienceLab

3D Printen

Van creatief concept tot object met 3D printtechniek: een driedimensionaal ontwerp (tekening) wordt digitaal in dunne lagen verdeeld en vervolgens laagje voor laagje geprint. Elke 3D printer ´bouwt´ onderdelen volgens hetzelfde basisprincipe op, wel zijn er verschillen in soorten printers en de mogelijk te gebruiken materialen. Tegenwoordig kun je met heel veel materialen 3D printen: plastic, metaal, hout, chocolade(!), cement en zelfs met menselijke cellen.

 

Apparatuur in CODA ExperienceLab: Stratasys Objet 260 Connex 3 | Ultimaker 2 | Ultimaker 3 | Builder | 3DbyFlow voedselprinter.

Lasersnijden

Snijden en graveren in menig materiaal: een lasersnijmachine brandt met een krachtige gebundelde lichtbron (laser) dwars door kleine tot (hele) grote oppervlaktes heen. De machine snijdt door textiel, leder, hout, steen, plexiglas en vele andere materialen of creëert designs die door jou aan hem zijn doorgegeven - denk aan een logo, icoon, vorm, illustratie of woord in een specifiek font. Tijdens dit laatstgenoemde proces brandt de laserstraal alleen de bovenste laag van het materiaal weg zodat er als het ware een markering ontstaat in de vorm van het design.

 

Apparatuur in CODA ExperienceLab: BRM Lasersnijder 60watt, werkgebied 30x50 cm. | BRM Lasersnijder 100 watt, werkgebied:130x90 cm.

Virtual Reality

De wereld in 360 graden om je heen: met Virtual Reality waan je jezelf in een andere omgeving, bijvoorbeeld een spel of ander land. Ook zijn er applicaties waarbij er een omgeving wordt gesimuleerd om bijvoorbeeld van je hoogtevrees af te komen, beter te leren spreken voor publiek of om terug te gaan in de tijd voor een herbeleving van een moment in de geschiedenis. In de kunstwereld wordt ‘Virtual Art’ met dit medium gerealiseerd, bijvoorbeeld door kunstenaars Olifar Eliasson en Marina Abramovitz. Ook zijn er applicaties waarin je eigen werelden kunt ontwerpen in 3D om deze vervolgens uit te printen.

 

Apparatuur in CODA ExperienceLab: HTC Vive brillen (incl. games/applicaties) | Nintendo Labo VR.

Biodesign

In het BiodesignLab verdiepen we ons met bezoekers in de gebruiksmogelijkheden van alternatieve natuurlijke materialen, biologie en een ‘zero waste’ samenleving. CODA gaat uit van het principe ‘one person’s trash is another person‘s treasure’ en activeert om bewust naar je eigen verbruik te kijken en te ontdekken welke(rest)materialen uit afval hergebruikt kunnen worden om nieuwe, duurzame objecten mee te maken. Het ‘Grondstoffenakkoord van de Rijksoverheid Nederland Circulair in 2050’ vormt één van de aanleidingen tot het lab: een duurzamere en bewustere levensstijl is van groot belang om onze planeet gezond te houden voor volgende generaties. Ontdek ook in de Showroom van CODA ExperienceLab de gratis te bezoeken expositie ‘Biodesign: grondstoffen van de toekomst.’ Het BiodesignLab wordt mede mogelijk gemaakt door de Koninklijke Bibliotheek (KB). 

 

Apparatuur in CODA ExperienceLab: Beyond Plastic Machine | Droogkast | Foodprinter | Diverse keukenmachines

Coderen/programmeren

Zelf applicaties maken of complexe games samenstellen door te coderen en programmeren: draai mee in de constant veranderende maatschappij waarin digitale media steeds belangrijker wordt. Met code kun je bovendien robots en vele andere apparaten en machines aansturen. Met verschillende programmeertalen en apparatuur experimenteer je in CODA ExperienceLab met diverse (LEGO-)programma’s en robots als Ozobot, MakeBlock en Cubetto.

 

Apparatuur in CODA ExperienceLab: LEGO Education: LEGO WeDo 2.0, LEGO Mindstorms, LEGO Spark | Nintendo Labo | Arduino | Micro:Bit | Makey Makey | Diverse robots

Fashion recycling

Een boost voor oude kleding met verschillende materialen en technieken: in de Fashion Recycle Hub krijgt textiel een re-design of wordt het gerepareerd en werken we constant aan aanbodverbreding omtrent bewustwording in relatie tot duurzaamheid. Kleding is helaas steeds vaker een wegwerpproduct wat ten koste gaat van het milieu en ongelijkheid en slechte werkomstandigheden in het maakproces vergroot - deze problematiek wordt ook wel ‘fast fashion’ genoemd. In de Makerspace in CODA Centrale Bibliotheek kun je zelf aan de slag met onder andere een digitale borduurmachine en transferpers om textiel een tweede leven te geven. De Fashion Recycle Hub wordt mede mogelijk gemaakt door de Samenwerkende Gelderse Bibliotheken (SGB).

 

Apparatuur in CODA ExperienceLab: Brother Digitale borduurmachine | Diverse naaimachines | Lockmachine | Transferpers | Sublimatieprinter

Plastic recycling

Op zoek naar nieuwe manieren om plastic afval een duurzaam (tweede) leven te geven: in CODA ExperienceLab doen we dit met verschillende machines en creëren bezoekers eigen nieuwe eindproducten. Elk jaar komt er meer dan 5 miljoen ton plastic in zee terecht; een groot gevaar voor dier én mens terwijl plastic een duurzaam materiaal is dat goed gerecycled kan worden. De mogelijkheden tot plastic recycling in onze Makerspace zijn zeer divers, van kleurrijke stopcontactomhulsels tot sieraden en wandtegels.

 

Apparatuur in CODA ExperienceLab: Precious Plastic machines (injection, extruder, shredder) | 3Devo Shredder | 3D Filamentdraaier | Touwslagmachine