In de voetsporen van de fotograaf
Activiteiten voor volwassenen
Fotograaf Ellen Kooi (1962) richtte haar camera op de natuur ten westen van Apeldoorn, gemaakt in de geest van en op plekken waar Richard Tepe dit 100 jaar geleden ook deed. De fotoserie is te zien in tentoonstelling Inside the outside. De tentoonstelling onderzoekt de relatie tussen mens en natuur door de lens van de camera, heeft zijn oorsprong in het werk van Richard Tepe en toont analoge en digitale fotografie, foto-installaties, projecties, diafilms, polaroids, animaties en een stop-motion film. Te zien tot en met 25 september 2022 in CODA Museum. Op de routekaart van Tour de Tepe staat een kortingscode om CODA Museum te bezoeken.
Meer informatie
Fotopunten Richard Tepe
Op de routekaart staan met een blauw camera-icoon plekken aangegeven waar Richard Tepe graag fotografeerde, de coördinaten ontdek je hier. Reconstrueer de tocht van Tepe en Ellen Kooi door je eigen cameralens tijdens het fietsen van de Tour de Tepe!
CODA Beeldbank & Tepe
In CODA Beeldbank ontdek je de bijbehorende foto’s op de plekken waar Richard Tepe fotografeerde die op de Tour de Tepe staan weergegeven. Ze zijn allemaal gemaakt rondom Berg en Bos en variëren van foto’s met mens en natuur, gebouwen in de natuur tot rustieke landschapsfoto’s. In de beelbank vind je ook een korte omschrijving bij alle foto’s en bijbehorende datering. Met dank aan het Nederlands Fotomuseum.
CODA Talk – de podcast
Wat is er veranderd of juist hetzelfde gebleven op de plekken waar Richard Tepe fotografeerde? Wat is het verhaal achter drie foto’s uit de serie die fotograaf Ellen Kooi maakte in dit prachtige natuurgebied? In de podcast CODA Talk vertelt Kooi over de verhouding tussen mens en natuur aan de hand van haar werk en gaat ze in gesprek met mensen die zij fotografeerde. Een podcast over de tijd van Tepe en hetzelfde gebied in 2022.
Een paradijs aan polaroids – zelf aan de slag
Lex ter Braak (1950) maakt zijn polaroids, waarvan er honderden te zien zijn in Inside the outside, vanuit de gedachte dat alles wat er is vergeleken wordt met de stroom van een rivier. Je kunt namelijk niet twee keer in dezelfde rivier stappen en alles verandert doorlopend. Dit is ook zo bij het gebruik van polaroids. Niet alleen door wat de camera juist op dat ene moment ziet, maar ook doordat de uitkomst van de foto afhankelijk is van het chemische proces en de omstandigheden, een momentopname, en de omgeving waarin deze wordt gemaakt. Denk aan lichtinval en het verschil tussen wel of niet wapperen met de polaroid of de foto zelf laten ontwikkelen.
Ga zelf ook volgens deze methode aan het werk! Je maakt hierbij niet tien foto’s om op zoek te gaan naar de beste, maar een foto op een moment om te kijken wat er op dat moment gebeurt. Valt je iets bijzonders op dat je niet direct door de lens zag? Doet het je aan iets anders denken dan wat je oorspronkelijk vast dacht te gaan leggen? Als je een polaroidcamera hebt kun je de foto’s makkelijk later thuis nog bewerken met verf/stift/papier (net als Lex ter Braak) om wat jij erin ziet te benadrukken. Wanneer je deze niet hebt, zoek dan naar een fotobewerkingsapp voor polaroids in je App Store of Google Play-appstore. Zoek bijvoorbeeld op ‘polaroid app’. Er zijn er verschillende waarmee je met je telefooncamera een polaroid na kunt bootsen, bewerken en laten afdrukken
Het werk van Lex ter Braak
Lex ter Braak from the series The Alphabet of Lost Order - 2019 - polaroid, acrylic paint - courtesy Dudokdegroot
Lex ter Braak from the series The Alphabet of Lost Order - 2019 - polaroid, acrylic paint - courtesy Dudokdegroot
Lex ter Braak uit de serie The Alphabet of Lost Order polaroid acryl verf 2019 ongoing 1 courtesy Dudokdegroot
Lex ter Braak uit de serie The Alphabet of Lost Order polaroid acryl verf 2019 ongoing courtesy dudokdegroot