Op koers met Tour de Transport voor kinderen
Onderweg wil je die prachtige Veluwe en gebouwen natuurlijk vastleggen! Met een smartphone kan iedereen in de voetsporen van een fotograaf stappen, maar hoe doe je dat eigenlijk? Alle (fotografie)opdrachten op de fiets- en wandelkaart zijn ook geschikt voor kinderen: maak er een leuke challenge van! Tips: doe de Tour de Transport-natuurbingo of bekijk alle in LEGO nagebouwde gevels van de gebouwen op de routekaart in CODA Junior in CODA Centrale Bibliotheek.
Maakmiddag CODA Junior en Familiedagen
Van mei tot en met augustus staan de Maakmiddagen in CODA Junior (elke woensdag van 14.00-16.00 uur) regelmatig in het teken van LEGO, fotografie of andere op tentoonstellingen geïnspireerde thema’s. Deelname is gratis (open inloop). Tijdens de Familiedagen in het museum op elke laatste zondag van de maand kun je bijvoorbeeld aan de slag met LEGO als materiaal om drukwerk te maken of een miniatuurkunstwerk bouwen en tentoonstellen in de letterbakken in het museum. Er zijn ruim 200.000 LEGO-steentjes in het museum aanwezig om mee te experimenteren en spelen.
Onze activiteiten voor kinderen ontdekken op de dag van jouw bezoek? Klik op onderstaande button!
Natuurbingo
Met de natuurbingo van Tour de Transport kun je onderweg een leuk spel spelen. Wat zie je allemaal? Mooie (oude) gebouwen, maar natuurlijk ook blaadjes, insecten én fietsers en LEGO.
Sommige dingen zie je goed vanaf je fiets, andere dingen vind je waarschijnlijk eerder als je aan het wandelen bent of tijdens een picknickpauze. Kijk of je tijdens je tocht alle dingen op de kaart kunt vinden en maak er samen een wedstrijdje van! Wie heeft het eerste zijn kaart vol? Of misschien kunnen jullie samenwerken om de kaart vol te krijgen. Je kunt onderweg ook mooie foto's maken van de dingen die je hebt aangevinkt op de bingokaart.
Win een LEGO-pakket!
Pixelbricks fotografiechallenge
Tot en met 25 augustus dagen we je uit je te laten inspireren door gebouwen en verhalen en deze in miniatuur met LEGO na te bouwen. Leg je kunstwerk vast tijdens een fietstocht in de natuur of wandeling in de stad, doe mee met de Pixelbricks fotografiechallenge en win mooie prijzen! De challenge is voor alle leeftijden.
Wandelingen met kids
Wandelen langs de Grift
De Grift is de hoofdbeek aan de oostkant van de Veluwe, vermoedelijk ontstaan in de 14e eeuw. Van oorsprong voedde de Grift een aantal watermolens voor de papiermakerij. Later werd het water gebruikt voor de olie- en kopermolenindustrie en nog weer later voor vele wasserijen. Toen deze industrieën verdwenen uit Apeldoorn, verdween de Grift grotendeels ondergronds.
Tijdens deze wandeling zie je hoe de Grift nu weer bovengronds door het centrum van Apeldoorn stroomt. In de Beurtvaarststraat heeft kunstenares Tanja Smeets 23 ‘Waterspuwers’ gemaakt waardoor regenwater afgevoerd wordt en de beek in stroomt. IVN Natuureducatie heeft meerdere routes in Apeldoorn Centrum, iets Noordelijker is er ook de speurtocht Langs de Grift (kinderen groep 7/8). Download de app van IVN Natuureducatie om de routes te bekijken.
Koppelsprengen
De Koppelsprengen in Ugchelen laten goed het begin zien van een voor de papierindustrie belangrijk sprengenstelsel. Vijftig meter van de Hoenderloseweg bevindt zich deze bron, met hier en daar zilverkleurige objecten die het kunstwerk Fossiele Regen van beeldend kunstenaar Paul de Kort vormen. Het werd gemaakt in opdracht van de gemeente Apeldoorn.
Wanneer je tijdens de fietsroute alleen het kunstwerk en het begin van de Sprengen wilt bekijken, kun je direct na Camping de Wapenberg rechts langs het hek lopen. Dit pad is herkenbaar aan het Klompenpadlogo. Hier kun je een klein rondje lopen langs de Koppelsprengen.
Met een gids op pad
In de zomermaanden organiseren CODA en Staatsbosbeheer een aantal wandelingen onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer met als vertrekpunt Informatiecentrum ’t Leesten. De gids neemt je mee naar plekken waar je normaal niet kunt komen!