Papier daar en hier – activiteiten voor volwassenen
Upgrade de Tour de Papier met extra activiteiten of tussenstops. Met je voeten op de Veluwe en van pulp tot papier in de praktijk: wat kun je thuis, in CODA en onderweg allemaal ondernemen? Ontdek hier ook doorlopend verschillende DIY’s met papier en informatie over actuele activiteiten per periode.
TIP: bezoek naast CODA Paper Art ook de gratis te bezoeken collectie-expositieruimte De Verdieping. Jetty van Wezel (1963) is een multidisciplinaire ontwerper met een achtergrond in mode en vormgeving. In haar project Newshirt staat het overhemd centraal. Met gevouwen krantenpapier zoomt ze in op het wereldnieuws. Voor CODA heeft ze een collectie shirts gevouwen die toegespitst is op sieraden.
Wandelingen
Wandelen langs de Grift
De Grift is de hoofdbeek aan de oostkant van de Veluwe, vermoedelijk ontstaan in de 14e eeuw. Van oorsprong voedde de Grift een aantal watermolens voor de papiermakerij. Later werd het water gebruikt voor de olie- en kopermolenindustrie en nog weer later voor vele wasserijen. Toen deze industrieën verdwenen uit Apeldoorn, verdween de Grift grotendeels ondergronds. Tijdens deze wandeling zie je hoe de Grift nu weer bovengronds door het centrum van Apeldoorn stroomt.
In de Beurtvaarststraat heeft kunstenares Tanja Smeets 23 ‘Waterspuwers’ gemaakt waardoor regenwater afgevoerd wordt en de beek in stroomt. IVN Natuureducatie heeft meerdere routes in Apeldoorn Centrum, maar ook langs sprengen om Apeldoorn heen. Download de app van IVN Natuureducatie om de routes te bekijken.
Met een gids op pad
In de zomermaanden organiseren CODA en Staatsbosbeheer een aantal wandelingen onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer met als vertrekpunt Informatiecentrum ’t Leesten. De gids neemt je mee naar plekken waar je normaal niet kunt komen!
Koppelsprengen
De Koppelsprengen in Ugchelen laten goed het begin zien van een voor de papierindustrie belangrijk sprengenstelsel. Vijftig meter van de Hoenderloseweg bevindt zich deze bron, met hier en daar zilverkleurige objecten die het kunstwerk Fossiele Regen van beeldend kunstenaar Paul de Kort vormen. Het werd gemaakt in opdracht van de gemeente Apeldoorn. Er zijn twee wandelroutes die hierlans lopen. Klompenpad Ugcheler Markepad (zie lees meer-link hieronder) en IVN Route Leesten - Koppelsprengen en Salamandergat (via de IVN-app).
Wanneer je tijdens de fietsroute alleen het kunstwerk en het begin van de Sprengen wilt bekijken, kun je direct na Camping de Wapenberg rechts langs het hek lopen. Dit pad is herkenbaar aan het Klompenpadlogo. Hier kun je een klein rondje lopen langs de Koppelsprengen.
Koninklijke wandelroutes rondom Paleis Het Loo
Het Paleispark is 650 hectare groot en ligt tegen Paleis Het Loo aan en rondom slot Het Oude Loo. Van oudsher diende dit park ter ontspanning en verpozing van de Koninklijke bewoners van Het Loo en hun gasten. Vanaf de 17e eeuw is er in het Paleispark gewerkt aan verfraaiing van het landschap. Met paden, vijvers en afwisseling tussen open plekken en boompartijen is een gevarieerd landschap gecreëerd dat natuurlijk oogt. Het westelijke en noordelijke deel van het Paleispark bestond na aankoop in de 19e eeuw uit heidevelden. Deze werden ingezaaid met grove dennen. Nu zijn dit gevarieerde bosgebieden met hier en daar kleine heidevelden. In dit deel van het park is nog een oud smeltwaterdal uit de voorlaatste ijstijd zichtbaar, het Wilhelminadal.
Wandelroute Heidewandeling Radio Kootwijk
Hoog Buurlo is een van de weinige plekken op de Veluwe waar het landschap de afgelopen eeuwen goed bewaard is gebleven. Deze wandeling voert je over heide, door bossen, langs statige beukenlanen, het monumentale zendgebouw Radio Kootwijk en natuurlijk de schaapskooi met de schapendriften. Let op: tijdens het broedseizoen van 15/3 t/m 15/7 zijn over op heide twee tracés van 100 meter omgeleid. In het veld staat dit aangegeven. De mooie vergezichten op de hogere stuwwallen blijven beschikbaar op je route.
Boswachterspad Cultuurroute 't Leesten
Boswachterpad Cultuurroute ’t Leesten op de Veluwe is een afwisselende wandelroute door bos en hei. ‘t Leesten ligt op de flanken van een stuwwal. Hierdoor zijn er veel verschillende bodemtypen, die door de eeuwen heen door mensen zijn gebruikt. Naast hout werd er ook grind, zand en ijzer gewonnen. De sporen daarvan zijn nog zichtbaar. Dat hier ijzer geproduceerd werd, komt doordat ’t Leesten één van slechts twee vindplaatsen in Nederland is van klapperstenen waaruit ijzer gewonnen kon worden. Klapperstenen bestaan uit een kern van leem met een korst van ijzerafzettingen. Wanneer dat leem uitdroogt en krimpt kan het los komen te liggen in de korst. Hierdoor ontstaat een steen die bij schudden een klapperend geluid maakt. Om de klapperstenen te winnen werden er grote kuilen gegraven. Een aantal van deze ijzerkuilen zijn langs de route te zien.
Workshops bij CODA Paper Art
Collageworkshops
Collages maken is een creatieve en ontspannende activiteit die voor iedereen geschikt is. Met bestaande plaatjes en teksten uit tijdschriften scheur, knip en plak je een nieuwe realiteit. Je laat je leiden door wat je tegenkomt, zonder vooraf opgezet plan of specifiek doel. Na afloop neem je het door jou gecreëerde kunstwerk mee naar huis.
Fotografieworkshops Staatsbosbeheer voor kinderen en fotografieworkshops voor volwassenen
Onderweg wil je die prachtige Veluwe natuurlijk vastleggen. Met een smartphone kan iedereen in de voetsporen van een fotograaf stappen, maar hoe doe je dat eigenlijk? Dat gevoel wat je krijgt terwijl je daar tussen de bomen staat, vastleggen op een foto? Ga op het terrein van Staatsbosbeheer de natuur in met een fotografiedocent en leer in twee uur de kneepjes van het vak.
Maak sieraden van papier
CODA Museum staat bekend om de papierbiënnale CODA Paper Art, maar wist je dat CODA ook de grootste museale sieradencollectie ter wereld heeft? Deze collectie bevat kunstenaarssieraden en ook veel werk van papier en natuurelementen. Van juli tot en met oktober 2023 zijn er vier workshops waarin het papieren sieraad centraal staat.
Workshops papercutting en papierknipkunst
Tijdens CODA Paper Art zijn er in CODA ExperienceLab verschillende workshops waarin papier centraal staat. Zo zijn er een aantal workshops papercutting met de lasersnijder. Tijdens CODA Paper Art bieden we ook workshops ambachtelijke papierkunst maken. Wanneer je beide workshops boekt, krijg je korting.
Bioprints & origami met CODA ExperienceLab
In het BiodesignLab, onderdeel van CODA ExperienceLab, wordt onderzoek gedaan naar natuurlijke materialen. Samen met geïnteresseerde bezoekers verdiepen we ons in wat duurzaamheid is, de ontwikkeling van grondstoffen, biologie en een zero waste lifestyle. Met oude bloemen, kruiden en bladeren maak je bijvoorbeeld prachtige grafische prints. Verzamel ze onderweg of werk met bijna uitgebloeide bloemen of planten die je thuis hebt staan of uit de aanbiedingsbak van de bloemist of supermarkt. Klik op onderstaande button voor de thuis-tutorial.
Aan de slag met papier met de Origami Community CODA! De OCC komt elke eerste donderdag van de maand samen in CODA ExperienceLab. Nieuwsgierige beginners leren basisvaardigheden en gevorderde origamisten kunnen de mogelijkheden van de lasersnijder verkennen in combinatie met papier. Klik hier voor het eerstvolgende event, er zijn ook extra bijeenkomsten in het museum tijdens CODA Paper Art.